Vodovod otvorili, a slavine u mojkovačkim zaseocima suve

Neriješeni imovinski odnosi, nelegalni priključci, loša infrastruktura na izvorištu, loše izvedeni radovi na drugom kraku vodovoda... samo su neki od problema sa vodosnabdijevanjem u Prošćenju. Mještani najavljuju proteste

6869 pregleda 2 komentar(a)
Prošćenje, zaselak Stričine, Foto: Privatna arhiva
Prošćenje, zaselak Stričine, Foto: Privatna arhiva

Problemi sa vodosnabdijevanjem u Prošćenju traju decenijama, a u lavirintu razloga za činjenicu da su u tom dijelu mojkovačke opštine slavine uglavnom suve, teško se snaći. Neriješeni imovinski odnosi, nelegalni priključci, loša infrastruktura na izvorištu, loše izvedeni radovi na drugom kraku vodovoda… samo su neki od izazova, zbog kojih je mještanima nekoliko zaseoka već godina dovoljno vode za osnovne potrebe samo pusta želja.

Jovica Stanić iz zaseoka Stičina kazao je da je osnovni problem što je na vodovodu koji je nekada rađen za potrebe ambulante i desetak priključaka, sada 100 korisnika. Tvrdi i da za krak vodovodne mreže u njegovom zaseoku za 40 godina nije uložen ni euro. S druge strane, kako objašnjava, vodovod za naselje Slatinu nije urađen kako treba.

“U zaseoku Stričine je, između ostalih, skoro 20 djece uzrasta od jedne do 17 godina. Ne mogu se spremiti za školu, jer se u svojim kućama ne mogu ni umiti ujutro. Prije nekoliko godina, uz veliku pompu, urađen je vodovod za Slatinu. Mještani su spremali ručkove bivšem ministru Petru Ivanoviću na otvaranju tog vodovoda, a mi sada vode nemamo. Tražimo da se provjere utrošena sredstava za taj projekat, kao i da se provjere dokumentacije. Zanima nas ko je primio radove i potpisao sve to, a slavine su nam suve”, kazao je Stanić “Vijestima”.

On objašnjava da se mještani spremaju na blokadu magistralnog puta, kao gest upozorenja nadležnima da neće tolerisati neažurnost u rješavanju problema zbog kojeg su se više puta obraćali na različite adrese. Od lokalne uprave traži da izvorište sa kojeg se snabdijeva taj dio mojkovačke opštine proglasi opštim dobrom i krene u eksproprijaciju.

“Nažalost, bez obzira na promjenu vlasti, situacija ostaje ista. Naši problem su isti kao ranije. U Prošćenje nijedan predsjednik opštine nije došao već 20 godina. Kada bi došli, možda bi realnije vidjeli teškoće u kojima živimo. Zbog takvog odnosa i nemogućnosti da u 21. vijeku imamo vodu, najavljujemo blokadu magistrale, ali i mogućnost da svi iz ovog zaseoka, uključujući i djecu i stare, dođu u Opštinu. Možda nas tada primijete”, poručuje Stanić.

Kada su prije tri godine “Vijesti” pisale o istom problem u Prošćenju, mještani su kazali da je novi vodovod za zaselak Slatina koštao 60.000 eura, a nikome nije dobra donio. Navodno, na izvorištu nije rađeno ništa za povećanje izdašnosti. Iako je urađen novi bazen i vodovod za korisnike Slatine, izostala je, tvrde, izrada kaptaže na izvorištu Vrelo i vode je svima manje.

Tada su iz Opštine kazali da su prilikom rekonstrukcije kaptaže urađene dvije komore, a kasnije i novi bazen kapaciteta 12 metara kubnih. Tvrdili su da “problem vodosnabdijevanja nastaje u periodu od avgusta do oktobra, koji je sušni period, kada se kapacitet vodoizvorišta smanjuje zbog smanjene količine atmosferskih padavina”. Međutim, rekli su tada u Opštini, “u istom periodu dolazi do pojačane potrošnje vode, odnosno nenamjenskog i prekomjernog trošenja vode (pečenje rakija)”.

Iz kabineta aktuelnog predsjednika Opštine Veska Delića juče nijesu bili u mogućnosti da odgovore na pitanja koja se odnose na eventualne namjere lokalne uprave da rješava nagomilane probleme vodovoda u Prošćenju. Najavili su da će o razlozima neredovnog vodosnabdijevanja i planove za rješavanje tog problema, saopštiti ubrzo.

U Prošćenju nije samo nedostatak vode problem. Stanić objašnjava i da ove gone nema organizovanog prevoza za djecu, koja pohađaju nastavu u Mojkovcu. I o tome su, kaže, obavijestili Opštinu i srednju školu, u namjeri da se zajednički nađe način za javni prevoz. Do tada, roditelji su prinuđeni da za djecu plaćaju, nimalo jeftin, taksi prevoz.

Bonus video: