Glavni grad onlajn i na klik

Za pet dana roditelji prvaka u Podgorici podnijeli 1.800 prijava na servis ePrvaci, iz Glavnog grada kažu da žele da stvore uslove da građani i druge potrebe izvršavaju elektronskim putem

5580 pregleda 4 komentar(a)
Sve usluge u elektronskom obliku za građane i privredu, Foto: ePodgorica.me
Sve usluge u elektronskom obliku za građane i privredu, Foto: ePodgorica.me

Građani Podgorice spremni su da koriste elektronske servise i to pokazuje podatak da se za jednokratnu novčana pomoć za kupovinu školskog pribora elektronski, za pet dana, putem platforme ePodgorica, prijavilo preko 1.800 roditelja.

To su, pored ostalog, “Vijestima” kazali iz Glavnog grada, na čijem je čelu Olivera Injac.

Dodali su da rade na pripremi i druge usluge - za ostvarivanje prava na poklon za novorođenčad, te rekli da je cilj da u potpunosti transformišu gradsku administraciju i stvore uslove da građani u bilo kojem postupku, ili barem u značajnom broju, sve svoje potrebe izvršavaju elektronskim putem.

Portal ePodgorica.me, na kojem se nalaze usluge ePrvaci (jednokratna novčana pomoć za kupovinu pribora) i ePaketić (poklon za novorođenčad), kako pojašnjavaju, zamišljen je kao jedinstveno mjesto za pružanje svih usluga u elektronskom obliku građanima i privredi.

Roditeljima je tako omogućeno da elektronski podnesu prijavu za predviđenih 50 eura za kupovinu školskog pribora. Postupak podrazumijeva prijavu unosom matičnog broja roditelja, nakon čega roditelj popunjava i druge podatke, pored ostalog, ime, prezime, broj računa, te broj djece za koju se prijavljuje.

“Potrudili smo se da optimizujemo kompletan postupak i time građanima omogućimo da na vrlo jednostavan način, kroz elektronsku formu, podnesu prijavu. Bitan dio optimizacije odnosi se na samu provjeru podataka podnosioca, koju ćemo izvršiti kroz razmjenu podataka sa ostalim institucijama po službenoj dužnosti. U ovom postupku to su Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo prosvjete, tako da roditelji/staratelji, osim popunjavanja osnovnih podataka, ne moraju prilagati bilo kakvu dokumentaciju kao dokaz u samom postupku”, kazali su iz Glavnog grada.

Dodaju da su u prvih sat vremena od predstavljanja servisa 15. septembra, imali oko 800 prijava, a da je za pet dana, kada je dostavljen odgovor “Vijestima”, taj broj prešao 1.800.

“Što nam govori da su građani i te kako spremni da koriste elektronske usluge”, rekli su iz PG biroa.

Za roditelje koji nisu u mogućnosti ili ne žele da podnesu elektronsku, i dalje je na raspolaganju mogućnost prijave na šalteru.

Na portalu ePodgorica, uz ePrvaci, u najavi je usluga ePaketić.

“Servis ePaketić se odnosi na ostvarivanje prava na poklon paket za novorođeno dijete. Radimo na pripremi i ovog postupka, a ideja je da na sličan način, kao i za servis ePrvaci, olakšamo podnošenje zahtjeva bez autentifikacije i bez potrebe za prilaganjem dokumentacije, odnosno, da sve neophodne provjere izvršimo po službenoj dužnost kroz razmjenu podataka sa drugim javnim institucijama. Želimo da roditeljima omogućimo da dragocjeno vrijeme provedu sa novim članom porodice umjesto zadržavanja na šalterima”, rekli su iz Glavnog grada.

Za te dvije usluge, pojasnili su, nije neophodna autentifikacija korisnika. Najavljuju da će neke buduće usluge zahtijevati takav korak, pa i da će neke usluge biti kreirane na način da korisnik identitet dokazuje digitalnim sertifikatom, kakav se nalazi i na elektronskoj ličnoj karti.

“Kroz analizu broja podnesenih zahtjeva za ostvarivanje prava u određenom postupku, intencija je da primjenom e-servisa prvo budu dostupne najtraženije usluge. U perspektivi, cilj nam je da u potpunosti transformišemo gradsku administraciju i stvorimo uslove da građani u bilo kojem postupku ili barem u značajnom broju sve svoje potrebe izvršavaju elektronskim putem. U zavisnosti od samog postupka, da li je upravni, neupravni i slično, biće potreban i različit stepen autentifikacije”, kazali su “Vijestima”.

Prijava upotrebom eLK, kako su dodali, biće omogućena za one usluge koje zahtijevaju visok stepen pouzdanosti.

Na vebsajtu Glavnog grada od ranije postoji i kategorija eŠalter, gdje su prezentovane određene usluge, koje građani mogu djelimično koristiti u vidu elektronskih usluga.

Na portalu Glavnog grada dio e-usluga sada je u kategoriji eŠalter
Na portalu Glavnog grada dio e-usluga sada je u kategoriji eŠalterfoto: Podgorica.me

Na pitanje koja je veza eŠaltera i onoga što je ePodgorica, iz PG biroa rekli su “Vijestima” da je ideja da ePodgorica bude jedinstveno mjesto i osnovna platforma po ugledu na eUpravu: “To znači da ćemo i rješenja, odnosno odgovore, u određenim postupcima ispostavljati u vidu elektronski potpisanog dokumenta i na taj način u cjelosti zaokružiti elektronsku uslugu”.

“Popraviće” stare servise ili ponuditi nova rješenja

Na vebsajtu Podgorica.me, u rubrici “mobilne aplikacije”, dostupna su za preuzimanje neka rješenja koja je predstavila ranija gradska uprava (Klik bus, Moje drvo, Kasper, Parkign servis), a na vebsajtu su i drugi elektronski servisi. Iz nove uprave kažu da, usljed neodržavanja, jedan dio tih servisa nije u funkciji, a da će raditi na tome da vrate njihovu funkcionalnost ili urade nova rješenja.

“Nažalost, postoje određeni naslijeđeni izazovi u aplikativnom dijelu koji je bio kreiran za građane. Usljed neažurnog održavanja, jedan dio e-servisa i aplikacija trenutno nije u funkciji. Uspjeli smo da uspostavimo komunikaciju sa kompanijama koje su radile na njihovom razvoju, kako bismo prevazišli spomenute izazove i u nekom dijelu ćemo vratiti funkcionalnost. Tamo gdje to ne bude moguće, realizovaćemo nova rješenja prilagođena trenutnim potrebama”, rekli su iz Glavnog grada.

Bonus video: