DPNCG: Sve više zahtjeva za individualnu psihološku podršku novinarima

"Važno je da psihološka podrška postoji kroz više različitih servisa- savjetovanje, psihoterapija i drugih oblika podrške. Intervencije kroz ove servise podrške treba da se zasnivaju na različitim teorijskim i praktičnim pristupima, jer svakoj osobi odgovara određeni pristup u radu te shodno tome je i pružiti diversifikovani servis podrške"

3627 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Miloš Vujović/DPNCG
Foto: Miloš Vujović/DPNCG

Psihološka podrška novinarskoj profesiji više je nego potrebna, rekao je psiholog Miloš Bulatović, koji četiri godine radi sa Društvom profesionalnih novinara (DPNCG) na ovom servisu.

Razlog ovoj tvrdnji, dodaje on, ide u prilog činjenica da se sve više i više novinara i novinarki javlja za individualna i grupna savjetovanja.

Taj broj je, kaže on, svakodnevno u porastu, objavilo je DPNCG na Facebooku.

"Važno je da psihološka podrška postoji kroz više različitih servisa- savjetovanje, psihoterapija i drugih oblika podrške. Intervencije kroz ove servise podrške treba da se zasnivaju na različitim teorijskim i praktičnim pristupima, jer svakoj osobi odgovara određeni pristup u radu te shodno tome je i pružiti diversifikovani servis podrške", rekao je psiholog.

"Kada govorimo o psihološkoj podršci- psihodrami, možemo istaći da je ovaj pristup kreirao sigurno okruženje u kojem se dolazilo do rekonstrukcije prethodnih događaja koji su učesnici iznijeli, a koji su nosili u sebi određene dileme. Kroz interakciju, svi učesnici, posebno protagonisti, su imali mogućnost da razmijene svoja razmišljanja, osjećanja i ponašanje, kreirajući drugačije ishodišne perspektive rekonstruisanih događaja, a koji su na kraju kvalitativno drugačije interpretirani i doživljeni," objasnio je psiholog.

Naravno, grupa i njena dinamika, kako je objasnio, je pod stalnim praćenjem i usmjeravanjem iskusnog stručnog lica.

Bonus video: