Jadransko brodogradilište: Na vezu još četiri broda

Iz RCUD-a tvrde da je riječ o državnoj imovini, pa su zato uputili zahtjev Vladi za njegovu prodaju jer bi, prema njihovom mišljenju, bilo kakvo dodatno ulaganje bio samo trošak
130 pregleda 1 komentar(a)
brod Sabrina, Foto: Slavica Kosić
brod Sabrina, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 24.08.2017. 15:56h

Odlaskom velikog i malog doka sa radom prestaje Jadransko brodogradilište u kome je proteklih osam decenija bila oličena bokeljska brodogradnja. Ali na vezu u Brodogradilištu ostala su četiri broda Sabrina”, koja je u vlasništvu kompanije “Neksan” iz Nikšića, brod “Evropa 92”, brodovlasnika sa Malte, tanker “Boka Wave”, pomorske agencije “Marko Balić” i motorna barkasa „Explorer“ čiji je vlasnik Regionalni centar za podvodna istraživanja iz Bijele.

Sudbina tih brodova je neizvjesna. Brod Sabrina je već 17 godina na vezu u Brodogradilištu. Brod italijanske kompanije Sarda lazing je prije tri godine na kupila firma Nexa za 380 hiljada eura , nakon što je Sus donio odluku da se proda zbog neizmirenih dugova remonta. Sada “Neksan” prodaje brod na tržištu.

Godinama na vezu je i brod za prevoz cementa “Evropa 92“ , brodovlasnika sa Malte koji je javio “da više nema interesovanja za brod” i tanker “Boka Wave” pomorske agencije „Marko Balić “, koji je izmješten iz tivatskog Arsenala nakon prodaje ovog preduzeća Piteru Manku. Za oba se vodi spor u Privrednom sudu.

Motorna barkasa „Explorer“ , vlasništvo RCUD iz Bijele od 2005. godine , takođe je na vezu u Brodogradilištu, a vlasnik duguje značajan novac za neplaćene usluge za njegovu popravku i ležarinu. Podsjećamo da je vlada SAD 2007. dala skoro 100 hiljada dolara za remont i opremanje „Explorera“ za potrebe RCUD.

Iz RCUD-a tvrde da je riječ o državnoj imovini, pa su zato uputili zahtjev Vladi za njegovu prodaju jer bi, prema njihovom mišljenju, bilo kakvo dodatno ulaganje bio samo trošak.

Brod je procijenjen na 10.000 eura, a najvjerovatnije će biti potrebna nova procjena kada bude izvađen. Iz mora. Nadamo se da ćemo uskoro raspisati tender za njegovu prodaju- kazao je Mijajlović.

Podsjećamo da je zbog poreskog duga od 6.5 miliona eura prije dvije godine u Brodogradilište uveden stečaj, a rasprodajom imovine firme koja je nekada zapošljavala preko hiljadu radnika i godišnje remontoval 80 tak plovila iz cijelog svijeta, gasi se brodoremontna djelatnost u Bijeloj.

Bonus video: