U Nikšiću izložba "Delfin je moje ime"

Izložba je dio BioTourS projekta koji se sprovodi u Tehnopolisu

2435 pregleda 0 komentar(a)
Izložba "Delfin je more", Foto: IPC TEHNOPOLIS
Izložba "Delfin je more", Foto: IPC TEHNOPOLIS

U okviru "Dana nauke i inovacija 2023" u Inovaciono preduzetničkom centru (IPC) Tehnopolis otvorena je izložba "Delfin je moje ime", koju Tehnopolis organizuje u saradnji sa Prirodnjačkim muzejem Crne Gore i koja će biti otvorena radnim danima do 6. oktobra.

"Posjetioci izložbe će imati priliku da 'virtuelno zarone u morske dubine' pomoću naočara za virtuelnu stvarnost, da vide model odraslog delfina i mladunca u prirodnoj veličini, da se upoznaju sa biologijom i taksonomijom kitova i delfina, kao i da saznaju niz drugih informacija preko postavljenih edukativnih panela", saopštili su iz Tehnopolisa.

Izložba je dio BioTourS projekta koji se sprovodi u Tehnopolisu.

"Posjetioci će imati priliku da korišćenjem multimedijalnog sadržaja otkriju zašto delfini predstavljaju čudo evolucije, ali i kako ljudske aktivnosti ugrožavaju morske sisare u Jadranu i u svjetskim morima", kazao je Đorđije Brkuljan, koordinator Centra za programske aktivnosti, istraživanja i razvoj.

Malović
Malovićfoto: IPC TEHNOPOLIS

"Tehnopolis nastavlja da na ovaj način pruža podršku lokalnoj zajednici kada je u pitanju donošenje novih tehnologija na kojim je bazirana i ova izložba", istakao je izvršni direktor Tehnopolisa, Đorđije Malović

Natalija Čađenović, direktorica Prirodnjačkog muzeja, zahvalila se Tehnopolisu što su im omogući da izložbu postave uz pomoć savremenih tehnologija.

Čađenović
Čađenovićfoto: IPC TEHNOPOLIS

"Morski sisari su stanovnici okeana i mora kojima prijeti nestanak sa planete zemlje prvenstveno zbog ljudskih postupaka, pa je ovo prilika da se podigne svijest o važnosti njihovog očuvanja", kazala je Čađenović koja je autorka izložbe.

Ovo je treća postavka izložbe ,,Delfin je moje ime“. Do sada je predstavljena u Podgorici i Kotoru.

Bonus video: