Višemjesečna kampanja Bećirovića protiv novinarke Dragane Šćepanović: Strahujem za život, hajka se zahuktava

Stigmatizacija sa portala Zorana Bećirovića kulminirala pokretanjem peticije protiv novinarke, “koja tjera investitore iz te opštine”. Dragana Šćepanović juče prijavila policiji u Kolašinu da se osjeća ugroženo, očekuje “bespoštednija upozorenja”

39625 pregleda 81 reakcija 19 komentar(a)
Nastaviću da pišem o temama od javnog značaja: Dragana Šćepanović, Foto: Privatna arhiva
Nastaviću da pišem o temama od javnog značaja: Dragana Šćepanović, Foto: Privatna arhiva

Za razliku od prije nekoliko mjeseci, kada sam na poziv policije i odgovarajući na pitanja inspektora, rekla da se ne osjećam fizički ugroženo, već da, zbog tekstova na portalu Aktuelno trpim psihičko nasilje, sada zbog svega što se u međuvremenu desilo osjećam veliki strah, nesigurnost i zabrinutost.

To je između ostalog rekla novinarka “Vijesti” Dragana Šćepanović juče u izjavi policiji u Kolašinu, nakon što je poslije višemjesečne kampanje tog portala protiv nje, istim putem pokrenuta peticija “protiv njenog izvještavanja”, jer navodno tjera investitore iz te opštine.

Ona je dodala da najnovije napade doživljava kao direktnu prijetnju i opasnost za život i da je to sputava u obavljanju svakodnevnih obaveza i radnih zadataka.

“Namjeravam da nastavim da se bavim temama od javnog interesa, a kako se do sada pokazalo to iz nekog razloga smeta vlasniku portala, pa se bojim da će metode pritiska, indirektnih prijetnji i ‘upozorenje’ postati još bespoštednije”, navela je Dragana Šćepanović.

Osnivač portala je preduzeće Ski Resort Kolašin 1450 a.d. Kolašin, vlasnika Zorana Bećirovića. Na tom portalu se mjesecima objavljuju tekstovi uvredljivog sadržaja i vodi kampanja protiv dopisnice “Vijesti” i nedjeljnika Monitor, koja je u više navrata pisala i o radu Skijališta i drugim poslovima njegovih vlasnika.

Kampanja je intenzivirana od marta, kada je tužilaštvu to i prijavljeno, ali do juče nije bio poznat ishod odluke postupajućeg tužioca u Podgorici Nikole Boričića.

Iako kampanja protiv nje nije prestajala na portalu, informacija da je pokrenuta peticija zbog njenog izvještavanja je dodatno uznemirila, pa se juče obratila inspektorima u Odjeljenju bezbjednosti u Kolašinu. Prijavila je da se osjeća ugroženo, navodeći u izjavi da “u tekstovima na portalu minulih mjeseci, kao i minulih godina, pokušavaju da me i lično i profesionalno diskredituju kontinuiranim lažima, manipulacijama, zamjenama teza…”

“Ovih dana su otišli korak dalje, pa najavljuju da će da organizuju i pravu hajku na mene. Naime objavili su da je počelo potpisivanje peticije protiv mog izvještavanja. Kako potpisivanje takve peticije nema nikakvu ‘težinu’ u formalnom smislu i do sada nije zabilježeno u praksi, nedvosmisleno je jasno šta se suštinski želi njome postići. Nema drugog zaključka već da portal okuplja i mobiliše svojevrsni ‘front’ protiv mene, optužujući me lažno da sam kriva za sve što u ovom gradu krene naopako….”, navela je novinarka u izjavi.

Zbog serije tekstova i najave kampanje protiv nje Društvo profesionalnih novinara (DPNCG) je u martu obavijestilo osnovna tužilaštva u Kolašinu i Podgorici o tome, zatraživši da preduzmu zakonske mjere protiv portala i firme koja je osnivač, saopštili su juče.

Advokatica Maja Živković, koja ispred DPNCG zastupa novinarku, u više navrata je tražila uvid u spise predmeta, ali joj to do juče nije bilo omogućeno.

“Juče mi je rukovodilac Osnovnog tužilaštva u Podgorici Duško Milanović saopštio da je postupajući tužilac donio odluku i da su više puta pokušali oštećenoj da je dostave, te da je mogu preuzeti. Imajući u vidu da oštećena nije pozivana da da izjavu, vjerujem da se radi o odbačaju prijave”, rekla je advokatica za “Vijesti”.

Ona je podsjetila da, kako je rekla, portal i dalje, vrši napade u okviru objava u odnosu na novinarku Šćepanović, čineći svojevrsno proganjanje.

“Evidentno je da se ne vodi računa o bezbjednosti novinarke, budući da je ugrožena i svakodnevno živi pod stresom i u strahu, čemu u prilog to što živi u malom gradu, a da napadi na nju ne prestaju. Trajanje ovog postupka i nepromijenjenost stanja, naprotiv, pogoršanje istog, ukazuje da se radi o nedjelotvornom postupanju državnih organa, koje joj pričinjava svakim danom sve veću štetu”, rekla je advokatica, kojoj je ODT obećalo da će danas dostaviti odluku Boričića.

“U tekstovima prepoznajem fragmente privatnih razgovora”

Dragana Šćepanović strahuje da neistine koje portal objavljuje mogu biti poziv za napade na nju.

“Smatram da sam višestruko ugorožena - sad, nakon godina psihičke torture, i fizički. Uz sve što sam navela, živim i u atmosferi kada me po nekoliko sugrađana dnevno, navodno, dobronamjerno upozori da treba da prestanem da se bavim određenim temama, da se ne krećem sama po mraku, da se čuvam... Atmosferi u kojoj osjećam strah i nesigurnost doprinosi i činjenica da u tekstovima na portalu prepoznajem fragmente privatnih razgovora sa poznanicima u kafani ili na ulici”, rekla je između ostalog novinarka policiji.

Kosović: Ovo je posljedica što nadležni ne rade svoj posao

Glavni urednik “Vijesti” Srdan Kosović rekao je da je situacija u kojoj se nalazi novinarka “Vijesti” direktna posljedica nečinjenja nadležnih.

Srdan Kosović
Srdan Kosovićfoto: TV Vijesti

“...Da obezbijede slobodu govora i izražavanja i zaštite novinare od bestidnih i vrlo opasnih hajki koje traju mjesecima, a bez ijedne sankcije po one koji ih sprovode. Poruka koja se time šalje je da novinare svako može napadati i crtati im mete, bez straha da će se zakon primijeniti na njih. Takav pristup nadležnih je za “Vijesti” apsolutno neprihvatljiv i nas uopšte ne zanima to kako će se ponašati Bećirović ili bilo koji drugi moćnik, jer to nikada neće uticati na to kako radimo naš posao, već nas zanima kako će se ponašati oni na vlasti, koje plaćamo da bi sprovodili zakone”, rekao je glavni urednik lista.

Direktorica Monitora pozvala na odgovornost i zaštitu za novinarku

Direktorica Monitora Milena Perović pozvala je nadležne organe da pruže adekvatnu zaštitu Dragani Šćepanović:

Milena Perović
Milena Perovićfoto: Boris Pejović

“Njihova je dužnost da obezbijede atmosferu i uslove za slobodan rad novinara. Svaki nastavak pritisaka, biće njihova odgovornost. Nedopustivo je da Zoran Bećirović, čiji kapital stoji iza portala Aktuelno, preko njega u kontinuitetu vrši pritisak na novinare i slobodne pojedince čiji mu se angažman ne dopada. On je to radio u vrijeme vladavine svog prijatelja Mila Đukanovića, ali i nakon pada DPS-a i avgusta 2020”, rekla je Perović za “Vijesti”.

Bonus video: