Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića obilježilo 28 godina postojanja

Društvo je uspjelo da tokom 28 godina postojanja formira svoje ogranke u Budvi, Tivtu, Podgorici, Kotoru, Herceg Novom, Danilovgradu, ali i u Vašingtonu, Čikagu, Los Anđelesu, Londonu, Moskvi i u Malmi

3810 pregleda 171 reakcija 1 komentar(a)
Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića, Foto: Privatna arhiva
Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića, Foto: Privatna arhiva

Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića povodom 28. godišnjice od osnivanja organizovalo je svečanu sjednicu i podsjetilo na početke organizacije koja je osnovana sa željom da od zaborava sačuva kulturno-istorijski identitet grada, ali i njegove sportske i humanitarne karakteristike, da ih unaprijedi i njeguje.

Predsjednik Društva, primarijus dr Radovan Mijanović, kazao je da je jubilej vrijedan sjećanja i poštovanja, a ujedno i prilika da se podsjete na osnivače, ljude koji su ostavili veliki pečat na društveni život Nikšića, a koji su imali viziju da je ovakvo Društvo potrebno gradu i Nikšićanima. Posebnu pažnju je skrenuo na inicijatore i jedne od osnivača Društva, nekadašnje predsjednike, sada preminule, Boška Bube Golovića, privrednika, i dr Slobodana Nikčića, ali i ljude koji su svojim potpisom ozvaničili rad Društva. Taj dokument se, prema riječima Mijanovića, koji je podsjetio na istorijat Društva i na osnivačku skupštinu, čuva kao amajlija.

Društvo je uspjelo da tokom 28 godina postojanja formira svoje ogranke u Budvi, Tivtu, Podgorici, Kotoru, Herceg Novom, Danilovgradu, ali i u Vašingtonu, Čikagu, Los Anđelesu, Londonu, Moskvi i u Malmi.

Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšića
Društvo prijatelja i poštovalaca Nikšićafoto: Privatna arhiva

Predsjednica Upravnog odbora Društva, prof. dr Jasmina Nikčević, istakla je da je broj aktivnosti koje su organizovali od prošlog do ovog septembra skromniji nego ranije kada je, prema njenim riječima, bilo veće učešća šire zajednice. U saradnji sa institucijama sa kojima godinama sarađuju, u proteklo godinu dana, organizovali su veče u čast filologa Milorada Nikčevića, predstavljena je zbirka poezije „Kućni red logora“ novinara i pjesnika Đorđa Šćepovića, autorsko veče književnika Ognjena Spahića, kao i promocije knjiga „Vjerske zajednice i nacionalizmi u Crnoj Gori“ Dragutina Papovića i „Budzaštar ili pojmovnik trivijalnosti“ profesorice Lidije Vukčević Vučurović.

„To je kvalitetan izbor aktivnosti koje su organizovane. Voljeli bi da su raznovrsnije, brojnije, češće, a naše buduće aktivnosti će takođe zavisiti od trenutne situacije i okolnosti“, kazala je Nikčević.

Plan im je da nastave saradnju sa organizacijama i ustanova sa kojima su i do sada sarađivali i koja se pokazala plodonosnom, ali su otvoreni i za druge partnere. Namjeravaju i da obnove aktivnosti sa ograncima u zemlji i inostranstvu

Na kraju svečane sjednice uručene su nove članske karte osnivačima Društva ili njihovim potomcima: Jovanki Mijanović i Jasmini Nikčević, kćerkama Boško Golovića i Slobodana Nikčevića, zatim Niku Martinoviću, Oliveri Jovićević, Gordani Sarić, Neli Kilibardi, Branku Čavoru, Slobodanu Vukićeviću i Vesni Vučinić. Članske karte su uručene i dugogodišnjim članovima Društva, kao i podmlatku.

Bonus video: