Turci za džamiju daju 150.000 eura

Ambasador Turske Sarhat Galip kazao je da je Husein pašina džamija jedan od najznačajnijih vjerskih objakata na Balkanu
260 pregleda 0 komentar(a)
Husein pašina džamija, Foto: Goran Malidžan
Husein pašina džamija, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 24.08.2017. 13:49h

Turska međunarodna agencija za saradnju i koordinacju (TIKA) finansiraće nastavak izgradnje zida oko dvoriša Husein pašine džamije u Pljevljima.

Protokol o saradnji potpisali su predstavnici TIKE, Opštine Pljevlja, Islamske zajednice Crne Gore i Odbora Islamske zajednice Pljevlja.

Za završetak zida oko veoma značajnog kulturnog i vjerskog objekta, TIKA je opredijelila 150.000 eura. Planirano je da radovi počnu za 10 dana i trajaće tri mjeseca.

Ambasador Turske u Crnoj Gori Sarhat Galip kazao je da je Husein pašina džamija jedan od najznačajnijih vjerskih objakata u Crnoj Gori i na Balkanu.

“Cilj nam je da u roku od 90 dana završimo planirani projekat i da predamo na korišćenje Islamskoj zajednici, odnosno građanima Pljevalja”, rekao je koordinator agencije TIKA Ahmet Altun.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić kazao je da mu je od stupanja na dužnost jedan od prvih značajnijih poslova bila sanacija i restauracija Husein pašine džamije.

“Husein pašina džamija i ljudi u Pljevljima su mi dodatno ulili nadu da je u Crnoj Gori moguć suživot, zajednički život, poštovanje različitosti”.

Predsjednik Odbora Islamske zajednice u Pljevljima Muriz Muslić rekao je da će završetak radova uveličati svečanost povodom 450 godina od izgradnje džamije, koja je planirana da se organizuje 2019.

Rekonstrukcija Husein pašine džamije počela je 2006. uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Tokom dvogodišnjih radova, obavljena je konstruktivna sanacija, uz sanacione i konzervatorsko-restauraterske radove na džamiji i šadrvanu i spoljašnjem uređenju.

Izgrađena je i kamena zidana ograda dužine 77 metra sa demirima i drvenom kapijom sa zapadne strane džamije. Radove vrijedne 126.000 eura izvelo je pljevaljsko preduzeće Tehnogradnja, a dio novca obezbijedila je Opština. Završna faza izgradnje ograde podrazumijeva izgradnju zida dužine od oko 100 metara oko harema Husein pašine džamije, po uzoru na do sada izvedene.

Bonus video: