Pljevlja: Organizovan izlet na Žabljak i Taru za korisnike geronto programa

Iz Opštine Pljevlja zahvalili su se Nacionalnom parku „Durmitor“ koji je obezbijedio besplatan ulaz na Crno jezero za sve učesnike izleta

3974 pregleda 0 komentar(a)
Sa izleta, Foto: Goran Malidžan
Sa izleta, Foto: Goran Malidžan

Sekretarijat za kulturu, socijalna i druga pitanja opštine Pljevlja organizovao je izlet na Žabljak i Taru za korisnike geronto programa, Doma starih u Pljevljima i Dnevnog boravka za odrasla i stara lica i odrasla i stara lica sa invaliditetom.

Izlet je organizovan povodom 1. oktobra Međunarodnog dana starijih osoba.

Nakon lagane šetnje do Crnog jezera druženje je nastavljeno na Tari gdje su stariji Pljevljaci uz muzički program uživali u ukusima domaće kuhinje.

Iz Opštine Pljevlja zahvalili su se Nacionalnom parku „Durmitor“ koji je obezbijedio besplatan ulaz na Crno jezero za sve učesnike izleta.

Opština Pljevlja od 2007. godine sprovodi program „Njega starijih lica u opštini Pljevlja“ gdje usluge geronto domaćica koristi preko sto starijih sugrađana.

geronto program
foto: Goran Malidžan

“Time pokazujemo da je briga o starijim osobama prioritetna oblast djelovanja sistema zdravstvene i socijalne zaštite opštine Pljevlja”, saopštili sui z opštine Pljevlja.

Međunarodni dan starijih osoba koji se obilježava 1. oktobra, proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 14. decembra 1990. godine, sa ciljem da se naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.

“Starenje populacije danas predstavlja jedan od najvećih uspjeha čovječanstva, ali i jedan od najvećih javno zdravstvenih izazova. Neophodno je istaći da je broj osoba starijih od 65 godina u porastu i da se taj trend nastavlja, sa jedne strane usled opadajuće stope nataliteta, a sa druge strane usled povećanja dužine životnog vijeka. Trenutno, oko 700 miliona ljudi na svijetu ima preko 65 godina, a procjenjuje se da će do 2050. godine taj broj iznositi dvije milijarde, što će predstavljati preko 20 odsto svjetske populacije”, saopšteno je iz lokalne uprave.

Bonus video: