Asocijacija menadžera bezbjednosti na skupu u Opatiji: Crna Gora da prati EU standarde bezbjednosti

Asocijacija menadžera bezbjednosti Crne Gore je učestvovala na vodećem događaju korporativne sigurnosti pod nazivom “Hrvatski dani sigurnosti” koji se, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, održao od 27. do 29. septembra u Opatiji.

29897 pregleda 29 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Hrvtatska udruga menadžera sigurnosti
Foto: Hrvtatska udruga menadžera sigurnosti

“Kao što je važno što su se crnogorske korporativne službe bezbjednosti udružile na nacionalnom nivou, tako je od još većeg značaja što širimo mrežu profesionalnih kontakata u regionu, ali i šire. Domaćinima zahvaljujem na preduzimljivosti i inicijativi, a ovo je prilika da naglasim da nam je hrvatsko iskustvo dragocjeno s obzirom na to da su naši susjedi odavno usvojili i dalje unapređuju standarde u skladu sa tekovinom Evropske unije. To je utabani put kog Crna Gora treba da se drži”, poručio je predsjednik crnogorske asocijacije, Dragan Radulović u Opatiji.

Dragan Radulović
Dragan Radulovićfoto: Hrvtatska udruga menadžera sigurnosti

Uz Radulovića, u crnogorskoj delegaciji su bili i predstavnici članica udruženja iz Crnogorske komercijalne banke, Aerodroma Crne Gore, Mamula Island Hotel, Hotelske grupacije Budvanska rivijera i GPS Montenegro.

Teme u fokusu trodnevnog susreta su bile: korporacije u eri višestrukih kriza, vještačka inteligencija i sigurnost, zatim važnost dostupnosti i sigurnosti kritične infrastrukture, ali i transformacije u sigurnosti digitalnog doba. Dodatno, tema koja je posebno važna za Crnu Goru koja se bazira na uslužnim djelatnostima, svakako se odnosi na sigurnosne izazove i upravljanje krizama u turizmu. U Opatiji je bilo riječi i o balansu između video nadzora i privatnosti na javnim površinama.

“Sve ovo su važi segmenti sigurnosti za koje, iako smo do prije nekoliko godina možda i mogli da pomislimo daleko su od običnog čovjeka, danas postaju svakodnevica i izazov i laicima i profesionalcima. Važno je da, uz korporativnu, jačamo i društvenu svijest o značaju sigurnosti i bezbjednosti, a ovakvi susreti su nesumnjivo dobra baza za dalji, zajednički rad”, naveo je Radulović.

Hrvtatska udruga menadžera sigurnosti
foto: Hrvtatska udruga menadžera sigurnosti

Istaknuti govornici u Opatiji bili su državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske i izaslanica predsjednika Vlade RH, Irena Petrijevčanin, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, Alen Ostojić, potpredsjednik korporativne sigurnosti i integriteta u Coca-Coli Europacific Partners, Ante Gošpar i predsjedavajući Asocijacije menadžera korporativne sigurnosti Jugoistočne Europe (SEECSA), Dragan Trivan.

Asocijacija menadžera bezbjednosti Crne Gore
foto: Asocijacija menadžera bezbjednosti Crne Gore