Delegacija EU u Crnoj Gori čistila korito Ribnice, povodom Evropskog dana čišćenja obala

"Većina plastičnog otpada u vodenim površinama predstavlja plastika za jednokratnu upotrebu koju je Evropska unija zabranila", navela je ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa i pozvala nadležne da učine isto

4354 pregleda 4 komentar(a)
Akcija čišćenja, Foto: Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori
Akcija čišćenja, Foto: Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Povodom Evropskog dana čišćenja obala koji se ove godine po šesti put organizovao u Crnoj Gori, Delegacija Evropske unije, predstavnici ambasada zemalja EU u Crnoj Gori i mladi evropski ambasadori organizovali su čišćenje korita rijeke Ribnice u blizini zgrade Delegacije.

To je saopšteno iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

"Ove godine akciji se priključio i komšiluk Delegacije, kao i nekoliko gradskih sekretarijata čije su prostorije u blizini. Svi sa zajedničkom porukom da borba za čistiju životnu sredinu kreće „od kuće“", navodi se u saopštenju.

Ambasadorka EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa podsjetila je, kako se navodi, da zagađenje mora, a posebno zagađenje plastikom ne uzrokuje probleme samo za ekosistem već i za zdravlje svih nas.

"Zato je prijeko potrebno ne samo sačuvati obale rijeka, jezera i mora za svakodnevne aktivnosti već i sačuvati okeane i život u njima od 37 miliona tona plastičnog otpada koji godišnje završi u njima", rekla je ona.

Popa je kazala, kako se navodi, da većinu plastičnog otpada u vodenim površinama predstavlja plastika za jednokratnu upotrebu koju je Evropska unija zabranila i pozvala je nadležne u Crnoj Gori da učine isto.

„To u suštini primorava i velike kompanije da smanje proizvodnju i upotrebu plastične ambalaže. Ideja Evropskog dana čišćenja obala je da svako može pomoći i da akcije ovog tipa i počinju u našoj maloj zajednici“, poručila je Popa.

Upravo se lokalna zajednica odazvala pozivu Delegacije da, kako je saopšteno, zajednički obilježe Evropski dan čišćenja obala a Popa je poručila da akcije slične ovoj Delegacija namjerava organizovati znatno češće i na različitim lokacijama u Podgorici.

"Takođe je pozvala i građane Podgorice da se sami organizuju u čišćenju obala rijeka u svom gradu od plastičnog otpada", navodi se u saopštenju.

Sekretar Sekretarijata za održivi razvoj Miljan Barović zahvalio se, dodaje se, Delegaciji Evropske unije na pozivu da se gradska administracija priključi u akciji čišćenja.

„Iskoristili smo danas lijepo vrijeme i u lijepom raspoloženju sprovodimo akciju. Jako nam je drago što i na ovaj način šaljemo poruku ka očuvanju životne sredine i ka očuvanju naših bogatstava kojih imamo u Podgorici puno.“ poručio je Barović.

Predstavnik Agencije za zaštitu životne sredine Bojan Bašanović poručio je, stoji u saopštenju, da je akcija imala za cilj da motiviše građane da vode računa o čistoći svog grada i njegove okoline, da koriste gradsku komunalnu infrastrukturu,da selektuju otpad i da ga odlažu na propisan način.

„Isto tako pozivamo nadležne inspekcijske organe,da shodno važecim zakonskim propisina sankcionišu neodgovorne pojedince koji nepropisno generišu otpad, ugrožavaju vodotoke i stvaraju ružnu sliku najljepše podgoričke rijeke, kojoj smo danas svjedočili.“ kazao je Bašanović.

Mladi evropski ambasadori tradicionalno podržavaju slične akcije, dodaje se, a kako je kazala Bojana Lalatović želja za očuvanjem životne sredine jedna je od ključnih vrijednosti koje oni promovišu.

„Kao i želja za osvješćivanjem mladih ljudi u pogledu značaja životne sredine i značaja evropske zelene agende za Zapadni Balkan“ rekla je Lalatović.

Bonus video: