Na lijek čekaju dok se šefovi dogovore

Najmanje 40 pacijenata KCCG na dijalizi u riziku od zaraze, jer su gotovo mjesec nezaštićeni od hepatitisa B. Doze za imunizaiju pozajmljene od Sjeverne Makedonije, nadležni ne mogu da se dogovore kako da ih fakturišu

23248 pregleda 46 reakcija 12 komentar(a)
Ljekari KC traže hitnu nabavku vakcine za pacijente na hemodijalizi (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ljekari KC traže hitnu nabavku vakcine za pacijente na hemodijalizi (ilustracija), Foto: Shutterstock

Najmanje 40 pacijenata na hemodijalizi čeka vakcinu protiv hepatitisa B i rizikuje da se inficira jer Ministarstvo zdravlja i “Montefarm” skoro mjesec ne mogu da se dogovore na koji način će da fakturišu doze koje su kao pozajmicu dobili od Sjeverne Makedonije.

Prema nezvaničnim informacijama na lageru “Montefarma” trenutno je “zarobljeno” oko 200 doza vakcine za odrasle, a oko 1.000 za imunizaciju djece.

Četiri ljekara Klinike za nefrologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), prema dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, obratila su se molbom nadležnim institucijama prije tri dana tražeći da se hitno nabavi vakcina. Upozorili su da okultna hepatitis B infekcija kod nevakcinisanih pacijenata može uvijek da se desi i da onda postoji rizik od prenošenja na ostale, preko istih aparata koji se koriste u više smjena, uprkos tome što u Centru za hemodijalizu strogo vode računa o dezinfekciji nakon svakog postupka.

“Pojedini pacijenti su se više puta obraćali Institutu za javno zdravlje, ali im je rečeno da nema potrebne vakcine”, naveli su ljekari i naglasili “da pretpostavljaju da je i u 11 ostalih centara za dijalizu u državi slična situacija”.

Ukazali su i da jedan dio medicinskog osoblja koji radi u centrima za dijalizu takođe nije mogao da se vakciniše zbog nedostatka vakcine protiv hepatitisa B.

Iz KCCG juče nijesu odgovorili na pitanja koliko pacijenata na hemodijalizi čeka na vakcinaciju. Iz dopisa ljekara nadležnim institucijama se može zaključiti da 42 pacijenta koje su testirali imaju nemjerljiv nivo antitijela. Dio tih pacijenata primio je u prethodnom periodu vakcinu, ali imaju nizak ili nemjerljiv nivo zaštitnih antitijela, dok drugi, iako su na hroničnom programu hemodijalize, uopšte nijesu vakcinisani.

Iz Ministarstva zdravlja, na čijem je čelu Dragoslav Šćekić, i “Montefarma” juče nijesu odgovorili “Vijestima” na pitanja u vezi s nabavkom vakcine protiv hepatitisa B, koliko doza imaju na raspolaganju i koliko već traje nestašica. Ni iz Instituta za javno zdravlje nijesu odgovorili da li su u posjedu vakcine za odrasle protiv hepatitisa B i kojim količinama raspolažu.

42 pacijenta KCCG na hemodijalizi čeka da primi vakcinu protiv hepatitisa B, zbog čega su ljekari te ustanove tražili hitnu nabavku

Prema dokumentaciji u koju su “Vijesti” imale uvid, o problemu nestašice vakcina protiv hepatitisa B dopisom se interesovao i Fond za zdravstveno osiguranje.

“Montefarm” je obavijestio Fond da je problematika nabavke vakcine protiv hepatitisa B nastala iz razloga što se niko nije javio na tender, pa ta ustanova zbog nedostatka ponuda nije mogla da obezbijedi potrebne doze u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Iz dopisa te ustanove Fondu zaključuje se da je pozajmicu vakcina dogovorilo Ministarstvo zdravlja i da su uskladištene 1. septembra ove godine, kao i da čekaju saglasnost na predloženi način rješavanja sporne situacije.

Šćekić ugovorio pozajmicu vakcina
Šćekić ugovorio pozajmicu vakcinafoto: Luka Zeković

Ta državna apotekarska ustanova u dopisu, koji potpisuje Goran Marinović, Fondu još ističe da je “Ministarstvo zdravlja ugovaralo pozajmicu”, kao i da je “Montefarm” “samo i jedino prihvatio i uskladištio” doze vakcina dobijene od Sjeverne Makedonije.

“Kada je u pitanju način fakturisanja pozajmljenih vakcina, već smo jednom dali sugestiju da se vakcina isporuči ustanovama na revers, shodno konsultacijama našeg računovodstva i Fonda... Termin dostavljanja faktura za doze za odrasle, s obzirom da tender još nije završen, a zakonski rok isporuke ugovorene količine je 130 dana, u ovom trenutku je nemoguće precizno saopštiti. Termin dostavljanja faktura za doze za djecu apsolutno je nemoguće saopštiti jer na posljednjem tenderu nije bilo ponuda”, navodi se u dopisu “Montefarma”.

Ministarstvo zdravlja, ”Montefarm” i Institut za javno zdravlje ne odgovaraju na pitanja o vakcinama koje nedostaju

Mediji su prošlog mjeseca objavili da u domovima zdravlja nedostaje vakcina protiv hepatitisa B za djecu, ali i da je u toku postupak nabavke.

Nestašice vakcine protiv hepatitisa B zabilježene su i tokom prošle godine, kada su iz Montefarma kazali da problem nabavke traje godinama i to zbog proizvodnje jer je u Evropi registrovan samo jedan proizvođač “Glakso Smit Klajn” iz Londona, pa je samim tim teško obezbijediti stalnu isporuku.

Bonus video: