U Baru položeni vijenci povodom obilježavanja 80 godina od pogibije Blaža Jošova Orlandića

"Svijetli primjer njegovog herojstva podsjeća nas na obavezu da i danas istrajavajući na vrijednostima antifašizma i čovječnosti, pružamo otpor neočetničkom pokretu", navela je Spičanović

4826 pregleda 1 komentar(a)
Polaganje vijenaca na spomen-bistu Blaža Jošova Orlandića u Baru, 29. septembra 2023. godine, Foto: Opština Bar
Polaganje vijenaca na spomen-bistu Blaža Jošova Orlandića u Baru, 29. septembra 2023. godine, Foto: Opština Bar

Povodom obilježavanja 80 godina od pogibije Blaža Jošova Orlandića, potpredsjednica Opštine Bar Tanja Spičanović, predsjednik Skupštine opštine Branislav Nenezić, sekretar Sekretarijata za kulturu Srđan Lekić, predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Bara Đuro Marković kao i direktor Opšte bolnice Igor Karišik položili su danas vijence ispred spomen-biste ovog narodnog heroja u krugu bolnice u Baru, koja nosi njegovo ime.

To je saopšteno iz Opštine Bar.

"Spičanović je istakla da se sa posebnim osjećajem ponosa i pijetetom danas klanjaju žrtvi Blaža Jošovog i njegovom revolucionarnom duhu nepokolebljive borbe protiv fašizma i okupatorskog ugnjetavanja", stoji u saopštenju.

Svijetli primjer njegovog herojstva podsjeća nas, navela je Spičanović, na obavezu da i danas istrajavajući na vrijednostima antifašizma i čovječnosti, pružamo otpor neočetničkom pokretu.

"Pokretu koji nastavlja ideologiju onih koji su na podmukao i svirep način ubili Blaža Jošovog Orlandića, potom njegovo mrtvo tijelo prenijeli na trg u Virpazaru i bestijalno se iživljavali nad njim, pokušavajući tako da pokažu lojalnost okupatoru i da zastraše i opomemu sve one koji bi krenuli Blažovim stopama. Ali ovakav sadistički i besramni čin samo je još više raspirio uzavrelu krv otpora njegovih saboraca, koji su znali da nema predaje dok fašizam ne bude poražen“, kazala je ona.

Spičanović je apostrofirala važnost njegovanja antifašističke tradicije i savremenih civilizacijskih težnji, dodaje se, u vremenu koje karakteriše istorijski revizionizam.

Kako se dodaje u saopštenju,kazala je da su borci „svoje živote dali su za slobodu budućih pokoljenja, ne sluteći da će Crna Gora 75 godina kasnije slaviti neko novo “oslobođenje” koje je otvorilo vrata istorijskom revizionizmu i dalo legitimitet četničkoj ideologiji od čije je crne ruke u Crnoj Gori stradalo više ljudi nego od strane okupatora".

Ona je kazala da su Blažo Orlandić i svi drugi heroji NOB bili ubijeđeni da dolaze napredne generacije koje će slobodu za koji su oni položili svoje živote iskoristiti za progres čovječanstva, a, kako je navela, ne za ponovna istrebljenja, razaranja i mržnju prema nacionalno i vjerski drugačijima od sebe.

"U novoj, od antifašizma i sekularizma oslobođenoj Crnoj Gori, dan jedne multikonfesionalne opštine koji se obilježavao sjećanjem na tekovine i žrtve NOB, olako se mijenja i ustanovljavaju se neki novi praznici koji dijele ljude, umjesto da ih ujedinjuju i okupljaju oko vrijednosti i civilizacijskih težnji", rekla je Spičanović.

Ona je rekla da u takvoj Crnoj Gori "imamo još veću obavezu da položimo cvijeće na bistu svakog Blaža Orlandića, svakog Ljuba Čupića, svakog Gojka Kruške, svake Đine Vrbice i svih onih čiji svijetli primjeri nepatvornog vjerovanja u ljudsku dobrotu i slobodarstvo vraćaju nadu u opstanak ove civilizacije i razvoj modernog, građanskog, solidarnog i humanog društva".

Predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Bara Đuro Marković evocirajući uspomenu na odrastanje i život Blaža Jošovog Orlandića istakao je, navodi se u saopštenju, da su njegovo lik i djelo ostavili značajno mjesto u istoriji Crne Gore i nekadašnje Jugoslavije.

"Marković je podsjetio da je Orlandić rođen 1912. godine u Gornjim Seocima, te da se već tokom studijskih dana, osjećajući nepravdu nenarodnog režima, pridružuje naprednoj omladini gdje se ističe svojim istupanjima i 1932.postaje član Komunističke partije Jugoslavije", saopšteno je.

Zbog svog aktivnog učešća u narodooslobodilačkom ratu i političkog angažmana, okupator ucjenjuje njegovu glavu na 50,000 lira, dodaje se, nakon čega sedmog juna 1943. on biva ubijen

„Kad vrijeme izbriše tragove, kad borci za slobodu postanu dio sjećanja, kad istorija počne da se prekraja i revidira za potrebe nove, dnevne politike, kad prošlost počne da prekriva zaborav, tada podsjećanje na istinu je lijek, a posebno na ovako slavne ličnosti kakav je bio Blažo Jošov Orlandić. Neka je vječna slava i hvala sinu slobodarske Crmnice“, rekao je Marković.

Bonus video: