Montefarm: Nemamo spor sa Ministarstvom zdravlja, distribucija vakcina u toku

"Upravo je zahvaljujući sinhronizovanoj saradnji prevaziđen problem u nabavci pomenutih vakcina", kazali su iz "Montefarma"

10342 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zdravstvena ustanova Apoteke Crne Gore "Montefarm" reagovala je na današnji tekst "Vijesti", pod nazivom: "Na lijek čekaju dok se šefovi dogovore".

Kazali su da ne postoji spor između te ustanove i Ministarstva zdravlja u vezi sa načinom distribucije vakcine protiv hepatitisa B, te da je distribucija vakcina prema svim javnim zdravstvenim ustanovama u toku.

Reagovanje prenosimo integralno:

"Na samom početku da pojasnimo, Ministarstvo zdravlja i MONTEFARM, kategorično tvrdimo, nemaju apsolutno nikakav spor u vezi sa načinom distribucije vakcine protiv hepatitisa B, već je, upravo zahvaljujući sinhronizovanoj saradnji, prevaziđen problem u nabavci pomenutih vakcina. S obzirom da Fond za zdravstveno osiguranje vrši plaćanja, kontroliše nabavku MONTEFARM-a kao i fakture koje ispostavljamo pomenutoj instituciji, neophodna je njihova saglasnost na način isporuke jer je u pitanju pozajmica 1 200 doza vakcina protiv hepatitsa B iz Sjeverne Makedonije sa kojom se naša Ustanova po prvi put susrijeće. Dakle, nije u pitanju redovna nabavka, niti donacija, već pozajmica koju je obezbijedilo Ministarstvo zdravlja, te je neophodno bilo da FZO odobri isporuku javnim zdravstvenim ustanovama tzv.reversom ili sugeriše neko drugo rješenje.

"Kao što je više puta saopšteno iz naše Ustanove, problem nabavke vakcine protiv hepatitisa B i za djecu i za odrasle postoji već duži period i ponavlja se iz godine u godinu. Sve vakcine, pa i pomenuta nabavljaju se putem javnih nabavki, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, u količini koju procijeni Institut za javno zdravlje. Nažalost, na nekoliko posljednjih tenderskih postupaka NIJE bilo ponuda od strane ovlašćenih uvoznika vakcina, te smo o istom obavijestili nadležne. Vakcina protiv hepatitisa B uvozi se iz uglavnom iz Velike Britanije pod nazivom Engerix B, proizvođača GlaxoSmithKline-London što uslovljava dug rok isporuke. Dodatni problem predstavlja činjenica da su vakcine vrlo specifičan lijek koji nema dug rok trajanja, pa sve navedeno usložnjava nabavku i količinski i vremenski. Kao što se i u tekstu pominje, rok isporuke vakcine shodno važećim zakonskim odredbama od dana potpisivanja ugovora sa dobavljačem je 130 dana, dakle nešto više od 4 mjeseca.

"O navedenom problemu obavijestili smo Ministarstvo zdravlja koje je odmah reagovalo i obezbijedilo pozajmicom neophodne doze za djecu i doze za odrasle iz Sjeverne Makedonije. U skladu sa svim standardima i strogo kontrolisanim uslovima obezbijeđen je transport do skladišta MONTEFARM-a koji je nakon obaveznih i uobičajenih procedura kontrole prijema vakcina (kontinuitet temperature, rok, serija, sertifikat) uskladištio vakcine 01.09.2023.godine i tome obavijestio istog dana Ministarstvo zdravlja. Dakle, konkretnu nabavku izvršili su ljekari iz resornog ministarstva, a prijem i skladištenje bili su pod nadzorom naših famaceuta, sinhronizovano su djelovali upravo svjesni činjenice da teško oboljeli pacijenti čekaju vakcinaciju, potom naše kolege koje rade u dijaliznim centrima i na kraju zdrava djeca kao redovnu vakcinu.

"Dakle, nakon što smo obavijestili Ministarstvo zdravlja da je vakcina uskladištena, da je IJZCG već poslao plan raspodjele doza po JZU, ujedno smo tražili rješenje administrativne prepreke odnosno način fakturisanja pozajmljenih vakcina. Uključen je FZO kao institucija koja vrši uplate i kontroliše fakture MONTEFARM-a, obaviješten o problemu, elektronska prepiska postoji sa zvaničnih adresa, zatim konsultacije telefonskim putem kada je naše računovodstvo dalo predlog isporuke vakcine tzv.reversom. S obzirom da nijesmo dobili konkretan odgovor FZO, uputili smo zvaničan dopis Fondu, koji je dostavljen i Ministarstvu zdravlja, Institutu za javno zdravlja kao i Ministarstvu finansija ne bismo li HITNO riješili problem, međutim vakcine i dalje stoje u hladnoj komori. U međuvremenu dobili smo dopis KCCG-Klinike za nefrologiju koji smo proslijedili svim nadležnim. Stoga, nije tačno da isporuka čeka zbog toga što se Ministarstvo zdravlja i MONTEFARM „ne mogu dogovoriti“ o načinu fakturisanja, jer se time ne bave naši ljekari i farmaceuti, već ekonomisti FZO koji nadziru protok novca i fakture u sistemu javnog zdravstva. I MZD i MONTEFARM su svoj dio posla odradili, na potezu je Fond za zdravstveno osiguranje.

"Mi smo uvijek javnost obavijestili kada postoji zastoj i isto tako obavještavali saopštenjima kada je vakcina protiv hepatitisa B dostupna i zbog roditelja djece koja čekaju redovnu imunizaciju i zbog odraslih koji su na dijalizi. Takođe, o svim najavama nestašica, poskupljenja, problemima u nabavci, tenderima na kojima nema ponuda za pojedine partije, revnosno obavještavamo i Ministarstvo zdravlja i Fond za zdravstveno osiguranje uvijek i samo sa jedim ciljem- maksimalno preduprijediti nestašicu bilo kog lijeka ili medicinskog sredstva, što je bila i namjera dopisom Fondu, a u koje je ND 'Vijesti' imao uvid i dijelom citirao.

"Još jednom dokazujući posvećenost djelatnosti kojom se bavimo, stavljajući pacijenta na prvo mjesto, danas smo otpočeli distribuciju vakcine protiv hepatitisa B prema svim opštinama u Crnoj Gori i potvrđujemo da će sve JZU do kraja dana primiti broj doza prema planu raspodjele IJZCG", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: