Niko još ne kupuje ekskluzivne parcele Prve banke

Prva banka bezuspješno pokušava da proda skoro 74.000 kvadrata zemlje od Buljarice do Budve

17792 pregleda 10 komentar(a)
Prva banka u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Prva banka u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Prva banka, čiji je ključni vlasnik Aco Đukanović, brat bivšeg predsjednika države i opozicione Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, i dalje bezuspješno traži kupce za gotovo 74 hiljade kvadrata zemlje koje posjeduje od Buljarice do Budve.

Na zvaničnom sajtu Prve banke i dalje stoji ponuda za osam atraktivnih zemljišnih parcela, u čije je vlasništvo banka došla nakon što prethodni vlasnici nijesu vratili kredite koje su uzeli.

Više izvora Centra za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG) potvrdilo je da se mlađi Đukanović preselio u Luksemburg brzo nakon izbora 2020. godine i da je tamo već ušao u nove projekte, ali i da nastoji da proda banku.

I dalje se traži kupac za zemljišni komleks na brdu Košljun iznad Budve od 14.796 kvadrata, koji je banka zbog neplaćenog kredita uzela od budvanske firme SP Luna.

Zemljište na Košljunu
Zemljište na Košljunufoto: Privatna arhiva

Riječ je o nekadašnjoj opštinskoj zemlji, koju je SP Luna kupila na fingiranoj licitaciji, da bi je prodala firmi palestinskog biznismena Muhameda Rašida. Mahinacije oko kupoprodaje zemlje procesuiralo je Specijalno tužilaštvo u aferi poznatoj po imenu “Košljun”, koja je dobila i sudski epilog, a uhapšeni su opštinski čelnici koji su robijali u Spužu zbog štete napravljene gradskoj kasi.

Godinama unazad banka pokušava da proda i kompleks od 8.231 kvadrata u Petrovcu. U pitanju je nekadašnje odmaralište koje je pripadalo budvanskoj firmi “Sunny hill”, iza koje su stajali ljudi bliski šefu budvanske kriminalne grupe Svetozaru Maroviću.

Parcele koje se prodaju u Petrovcu
Parcele koje se prodaju u Petrovcufoto: Privatna arhiva

Naime, firma nije vratila kredit od 2,9 miliona eura koji je uzela prije više od deceniju kod Prve banke, koja je potom i uknjižila na zemlju, te je odmah dala na prodaju.

“Nepokretnosti se nalaze na strmom zemljištu lociranom iznad autobuske stanice u Petrovcu, na oko 500 metara vazdušne linije od mora. Neposredno iznad lokacije prolazi magistralni put. Predmetni građevinski objekat u Petrovcu korišćen je kao odmaralište Ferijalnog saveza. Do nekretnina se stiže zasebnom saobraćajnicom od lokalnog gradskog puta. Objekat je stari tip vile naknadno dograđen, smješten na zemljištu površine 362 kvadrata. Izgrađen je od starog prirodnog kamena na četiri kaskadno postavljene etaže, gdje se nalazi pet objekata pojedinačnih površina 134, 101, 133, 12 i osam kvadrata”, navodi se na sajtu Prve banke uz fotografije pomenute nekretnine.

Kupci se traže i za ogromni zemljišni kompleks od tri i po hektara u Buljarici, koje se, kako navode, nalazi iznad magistralnog puta Bar-Budva, s desne strane na oko 750 metara od magistrale.

Prodaje se i 4.095 kvadrata u Kuljačama, parcela koja se nalazi na 2,5 kilometara iznad magistralnog puta Budva- Petrovac, u blizini stare seoske škole, lokalitet zvani Bućina njiva.

Prodaje se i atraktivna parcela od 1.358 kvadrata u uvali Lučice nadomak Petrovca, te nekoliko parcela u Budvi - parcela od 1.952 kvadrata u naselju Podkošljun, 2.681 kvadrat u budvanskom naselju Boljači Do, kao i kompleks od 5.558 kvadrata u naselju Maine.

Osim zemljišnih parcela banka u Budvi prodaje i pet stanova u Budvi.

Bemax i Mijajlović trgovali atraktivne nekretnine

Banka je prije dvije godine uspjela da proda dvije najatraktivnije nekretnine, koje je takođe nudila godinama unazad.

Tako je, kako su “Vijesti” polovinom novembra 2021. objavile, veliki zemljišni kompleks od šest hiljada kvadrata u Miločerskom parku Prva banka prodala podgoričkoj kompaniji “Easy Drive” biznismena Aleksandra Mijajlovića, koga su mediji godinama povezivali kao dio “ekipe iz Granda”, formalnog vlasnika građevnska kompanije Bemax.

Riječ je o zemlji koju je banka preuzela prije više od deceniju od firme “San Investments”, iza koje stoji srpski biznismen Stanko Cane Subotić, jer nije vratila kredit od 2,2 miliona eura.

Istog dana, na atraktivni zemljišni kompleks od 11 hiljada kvadrata naspram hotela “Splendid” u Bečićima, nekadašnje Titeksovo odmaralište, koje je bilo u vlasništvu Prve banke, uknjižila se građevinska kompanija Bemax.

Podsjećamo, ovu nekretninu je Prva banka preuzela zbog nevraćenog kredita od firme “Slobšar&Cok”, ubijenog Danilovgrađanina Slobodana Šaranovića.

Bonus video: