ASP: Od Kovača transparentniji čak i Pažin

Ministarstvo pravde odbilo da dostavi set podataka koji se odnose na pitanja međunarodne pravne pomoći i pritvora za strana lica

5191 pregleda 9 komentar(a)
Kovač, Foto: Boris Pejović
Kovač, Foto: Boris Pejović

Nevladina organizacija Akcija za socijalnu pravdu (ASP) saopštila je kako je Ministarstvo pravde odbilo da im dostavi set podataka koji se odnose na pitanja međunarodne pravne pomoći i pritvora za strana lica.

Iz ASP-a su rekli da je zahtjev odbijen pod izgovorom da je potrebno sačinjavati informacije, iako, kako navode, zvanični podaci tog resora pokazuju da postoji elektronski sistem evidencije predmeta međunarodne pravne pomoći, koji se zove „Luris“.

"Elektronski sistemi evidencija su baze podataka, koje daju informacije po različitim modelima upita, a da je indikativno što Ministarstvo pravde odbija podatke ASP-u pokazuje i njihov izvještaj o radu za prošlu godinu, u kojem se prikazuju različiti podaci iz evidencija za tu godinu", navodi se u saopštenju.

Rekli su da resorni ministar Marko Kovač, koji potpisuje rješenja kojima se odbija pristup informacijama ASP-u, na taj način demonstrira očitu netransparentnost.

U tom smislu, podsjećaju da je "čak i nekadašnji ministar pravde" Zoran Pažin (DPS) civilnom sektoru "uredno dostavljao, primjera radi, rješenja o ekstradicijama (uz anonimizaciju), a kamoli podatke iz evidencija".

"Ministarstvo pravde, pod upravljanjem Kovača, tvrdi da mu je potrebno da sačinjava informaciju o broju pritvora za strana lica u prošloj i ovoj godini, o broju uloženih žalbi na rješenja o izručenjima, o broju upućenih zamolnica koja se odnose na izručenja okrivljenih ili osuđenih lica, o broju rješenja kojima se dozvoljava ili ne dozvoljava izručenje stranog lica.

"Ministarstvo pravde navodi i da nema objedinjene podatke o zemljama sa kojima ima zaključene ugovore o međunarodnoj pravnoj pomoći, niti može uputiti na linkove gdje su objavljeni, nema podatke o ukupnom broju upućenih zamolnica za pružanje pravne pomoći za prošlu godinu, ali ni ovu, kao ni brojke o zamolnicama upućenim posredstvom Interpola, a za isti period.

"Pozivanje obveznika primjene Zakona o slobodnom pristupu informacijama na sačinjavanje informacije je najlakši način za odbijanje dostave podataka zainteresovanim subjektima i građanima, iako je slobodan pristup informacijama i 'pravo javnosti da zna' jedna od osnovnih obaveza ukupne javne uprave i garantovano je domaćih i međunarodnim propisima", dodaju iz ASP-a.

Rekli su da će preduzeti dalje pravne korake u cilju dobijanja traženih podataka.

"Naglašavamo i da ASP prikuplja niz informacija od nadležnih pravosudnih i izvršnih organa, koja su u vezi ljudskih prava i sloboda pritvorenih lica, uključujući i ekstradicije, a u okviru projekta kroz crnogorsku šemu malih grantova", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: