Organizatori "Lica ruskog otpora" traže od Milatovića i Abazovića da im u Budvi obezbijede mjesto za održavanje izložbe

"Crna Gora je primila desetine hiljada ruskih državljana koje bježe od represija u prisilnog učestvovanja u ratu i s tim u vezi mi izražavamo našu najdublju zahvalnost Crmoj Gori za mogućnost da u toliko složenom istorijskom trenutku sačuvamo slobodu, a neki – i život"

10952 pregleda 43 reakcija 22 komentar(a)
Budva (ilustracija), Foto: Shutterstock
Budva (ilustracija), Foto: Shutterstock

Opozicioni gradski odbornik grada Moskve Elena Filina obratila se predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću i premijeru Dritanu Abazoviću kako bi organizatorima projekta "Lica ruskog otpora" pružili pomoć u pribavljanju saglasnosti za mjesto i vrijeme održavanje njihove ulične izložbe na jednom od centralnih trgova Budve.

U otvorenom pismu, Filina navodi da su dobili saglasnost za održavanje akcije kako od policije, tako i od komunalne policije, ali da su 28. i 29. septembra, na dva dana pred otvaranje izložbe, predstavnici "Budvanske rivijere" "stavili svoj veto", a da su isto uradili predstavnici Skupštine opštine Budva koji su "odbili da odobre drugo mjesto i termin za njeno održavanje".

HG Budvanska rivijera obavijestila je organizatore "da po nalogu izvršnog direktora, u skladu sa prestojećim, ranije planiranim aktivnostima nismo u mogućnosti da vam damo saglasnost za održavanje manifestacije koju ste naveli"...

Otvoreno pismo Filine koje je upućeno Milatoviću i Abazoviću prenosimo integralno

"Obraćamo Vam se u svojstvu organizatora niza izložbi koje su posvećene političkim represijama u Ruskoj Federaciji i njihovim žrtvama, pod zajedničkim nazivom „Lica ruskog otpora“.

Mi, kao učesnici tog međunarodnog projekta, naišli smo u Crnoj Gori na otpor lokalnih vlasti grada Budve, koje su odbile da odobre prostor za sprovođenje ulične akcije, posvećenoj ovoj društveno značajnoj temi.

U ime učesnika tog projekta u Crnoj Gori, dana 06.09.2023. godine podnijeli smo odgovarajućim organima zahtjev da se u periodu od 01. do 10. oktobra t.g. na trgu kod budvanskog Starog grada dozvoli razmještanje konstrukcija sa portretima ruskih političkih zatvorenika i tekstualnim informacijama o njima na crnogorskom jeziku.

Treba napomjenuti, da ova akcija dana 01.10.2023. godine započinje i da će se dalje odvijati u ovom formatu u više svjetskih gradova, da se ona finansira od dobrovoljnih priloga građana i da je usmjerena na informisanje građana različitih zemalja svijeta o političkim represijama u Rusiji.

Dobili smo saglasnost za održavanje akcije kako od policije, tako i od komunalne policije, ali dana 28. i 29.09.2023. godine, na dva dana pred otvaranje izložbe, predstavnici komercijalne organizacije – AD „Budvanska rivijera“ – su stavili svoje veto, a zatim predstavnici Skupštine opštine Budva odbili da odobre drugo mjesto i termin za njeno održavanje.

Crna Gora je primila desetine hiljada ruskih državljana koje bježe od represija u prisilnog učestvovanja u ratu i s tim u vezi mi izražavamo našu najdublju zahvalnost Crmoj Gori za mogućnost da u toliko složenom istorijskom trenutku sačuvamo slobodu, a neki – i život. U potpunosti djelimo privrženost evropskim vrijednostima i evropskom putu Crne Gore. Tim bolnije su nam pale gore pomenute odbijajuće odluke, sa kojima nijesmo saglasni

Nezvanični komentari koje su naši predstavnici čuli od službenika Skupštine opštine Budva ubjedili su nas da je iznošenje istine o trenutnoj političkoj realnosti u Ruskoj Federaciji veoma aktuelno i značajno za Crnu Goru. Smatramo da će naša izložba nadoknaditi skoro potpuni izostanak informacija o ovoj izuzetno značajnoj društvenoj temi kod crnogorske javnosti.

Nalazeći se u istinski slobodnoj zemlji, htjeli bismo da imamo mogućnost da slobodno vodimo dijalog o onoj nesreći koja se sada odvija u Rusiji. Prema našem zapažanju, u Crnoj Gori skoro i da nema medija koji bi informisali crnogorsku javnost o represijama kojima su podrgnuti ruska opozicija i ruski građani koji se protive agresivnom ratu protiv Ukrajine. Mi, koji se nalazimo u uslovima slobode i bezbjednosti, smatramo da ne smijemo da ćutimo o tome.

Molimo Vas, gospodine Predsjedniče Crne Gore i gospodine Predsjedniče Vlade Crne Gore, da nam pružite pomoć u pribavljanju saglasnosti za mjesto i vrijeme održavanje ulične izložbe „Lica ruskog otpora“ na jednom od centralnih trgova Budve", navodi se u pismu koje u ime organizatora projekta "Lica ruskog otpora" potpisuje Elena Filina, opozicioni gradski odbornik grada Moskve.

Bonus video: