Porodica Osmajlić traži izvinjenje, iz KCCG tvrde da zbog zdravstvenog stanja nije bilo uslova za transport pacijenta

Porodica Osmajlić tvrdi da je član njihove porodice preminuo zato što je osoblje KCCG tražilo od kolega iz KBC Berane da ne šalju pacijenta. U saopštenju KCCG se pak navodi da do transporta pacijenta iz KBC Berane nije došlo jer je "u međuvremenu došlo do pogoršanja njegovog opšteg stanja i da nije bilo uslova za transport pacijenta u KCCG"

29443 pregleda 28 reakcija 28 komentar(a)
Foto: KCCG
Foto: KCCG

Porodica Osmajlić traži javno izvinjenje Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) zbog kako su naveli "bezobzirnog, bezosjećajnog i neljudskog odgovora" koji je uslijedio nakon što je član njihove porodice preminuo.

Porodica Osmajlić tvrdi da je član njihove porodice preminuo zato što je osoblje Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) tražilo od kolega iz Kliničko bolničkog centra (KBC) u Beranama da ne šalju pacijenta.

Kao razlog, navodi porodica, neko iz KCCG je rekao kolegama iz Berana da ne šalju pacijenta jer navodno ne primaju ni pacijente iz Podgorice i da nemaju "uslova za rad".

U saopštenju KCCG se pak navodi da do transporta pacijenta iz KBC Berane nije došlo jer je "u međuvremenu došlo do pogoršanja njegovog opšteg stanja i da nije bilo uslova za transport pacijenta u KCCG".

"Medicinski direktor KCCG doc.dr Zoran Terzić saopštio je javnosti da je odobrio i dogovorio transport našeg oca ali da on nije bio u stabilnom stanju. Takođe, na naše pitanje zbog čega angio sala nije bila operativna i zbog čega je dežurna doktorica telefonskim putem obavijestila doktora Babovića da sala nije u funkciji i da ne šalju pacijenta u Podgoricu, izjavio je da je sala bila ispravna tokom čitavog dana. Istine radi, još jednom ću ponoviti slijed događaja. Nakon brze reakcije Hitne pomoći u Beranama i umijeća doktora Babovića i Radovanić naš otac je u 17 časova bio u stabilnom stanju. U tom trenutku doktor Babović je pozvao anesteziologa i pripremio ekipu za transport mog oca a nas poslao da pripremimo sve za put u Podgoricu", piše u saopštenju porodice.

Navode da je tada doktor Babović pozvao dežurnu doktorku čiji identitet porodica zna, ali je pozvala KCCG da saopšti njeno ime i prezime.

"Ona je na zvučniku telefona pred članovima porodice, doktorom Babovićem i pred medicinskim osobljem drsko i arogantno saopštila da angio sala nije u funkciji i da se pacijent ne šalje u Podgoricu. Citiram njene riječi: 'Ja sam danas slučajno dežurna. Nemojte da mi šaljete pacijenta jer ne primam ni pacijente iz Podgorice jer nemamo uslova za rad'. Ovo se sve zbivalo od 17 časova dok je moj otac prema riječima doktora Babovića pozitivno reagovao na terapiju i bio u stabilnom stanju. Međutim, nakon što doktor nije dobio zeleno svijetlo za transport, našem ocu se situacija pogorošala oko 21 čas, kada je imao novu seriju srčanih udara. Dakle, govorimo o periodu od skoro četiri sata stanja u kojem je mogao biti transportovan za Podgoricu a njegov život moguće spašen".

Porodica pita i kako je odjednom sala postala operativna od 21 čas i kako su stvoreni uslovi za prijem njihovog člana, te da je to pitanje i za instituciju.

"Citiraću i doktora Babovića: 'Božo, njemu su se otvorili krvni sudovi, on je reagovao dobro. Ja sam zvao pred tvojom majkom i bratom, rekli su mi da sala nije u funkciji. Niko nije očekivao da će mu se situacija pogoršat'. Nama ne trebaju nikakve materijalne nadoknade. Ne postoji ništa što može nadoknaditi odlazak našeg voljenog oca. Tražimo javno izvinjenje od strane KCCG i ime doktorice koja je razgovarala sa doktorom Babovićem... Nemoguće je vratiti našeg oca, stub i temelj porodice ali želimo da pošaljemo snažnu poruku da ovakve stvari ne mogu proći neprimijećeno".

Porodica je zahvalila doktorima Babović i Radovanić što su, kako su naveli uložili maksimalne napore i bili na vrhuncu svog profesionalizma.

KCCG: Tehnička služba potvrdila da je angio sala spremna za tretman pacijenta

U saopštenju KCCG se navodi da je medicinski direktor te ustanove Zoran Terzitć obavio razgovor sa dežurnim kadiologom KCCG od kojeg je bio pozvan i upoznat o slanju pacijenta iz KBC Berane.

"Nakon dobijanja saznanja da se radi o infarktu, odnosno oboljenju srca, dr Terzić je zahtijevao da se pacijent u skadu sa medicinskom doktrinom i potrebama transportuje u KCCG, što je dr Šćepanović koja je bila dežurna, potvrdila i rekla da će da obavijesti dežurnog koleku u KBC Berane da istog pošalje u KCCG. Nakon završenog razgovora sa Šćepanović, Terzić je pozvao direktora Tehničke službe KCCG kako bi poslao inžinjera da provjeri da li je angio sala u tom trenutku spremna za tretman pacijenta, gdje je dobio potvrdan odgovor da je sala spremna. O ostalim detaljima dr Terziće je upoznat nakon završenog dežurstva, gdje je dežurna doktorica rekla da pacijent nije transportovan u KCCG jer je u međuvremenu došlo do pogoršanja njegovog opšteg stanja i da nije bilo uslova za transport pacijenta u KCCG", navodi se u saopštenju KCCG.

Bonus video: