Majke: Purišiću, zašto si se predomislio?

Okupljeni ispred Skupštine skandiraju "vratite nam pare", "ostavke", "svi ste vi Sveto"
112 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.08.2017. 17:56h

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece u 13 časova počele su protest ispred Skupštine Crne Gore, na kojem traže ostavke onih koji su ih, kako su kazale, natjerali da izađu na ulicu.

Prema procjeni izvještača "Vijesti" na protestu ima oko 100 građana. Najavljeno je da će protest trajati tri sata, odnosno do 16 časova.

15:45 Završena je protestna šetnja, policija je ponovo pustila saobraćaj

14:40 - Nakon što su kratko stajali ispred Skupštine, okupljeni su se vratili ispred bine preko puta i produžili u protesnu šetnju.

14:35 - Majke koje su bile okupljene kod spomenika kralju Nikoli krenule su ka zgradi Skupštine kako bi, kako su navele tražile ostavke.

14:20 - "Ima nas dosta, neuporedivo više nego onih koji su odlučivali o naknadi", rekla je Ljupka Kovačević iz NVO Anima.

"Ko vas je izdao? Političke elite koje smatraju da žene u Crnu Goru nisu važne da budu u centru političkog razmatranja - nijedan proces opozicije se njje desio kojim bi se podržale žene. Niko se nije usudio da žrtvuje mandat za pravo majki. Pokazali su da su im privilegije i lični interesi važniji. Žene ih se ne tiču. Ne želim promjenu vlasti na ulici, ali izgleda će tako biti. Žene imate olovke, nikoga ko je bio u parlamentu kad su vam oduzete naknade, a nalazi se na izbornoj listi, ne zaokružujte", poručila je Kovačević.

14:12 - Okupljeni pozivaju i ostale majke širom Crne Gore da im se pridruže.

14:01 - Jednoj od majki koja je došla na protest je pozlilo, zbog čega je morala da interveniše i Hitna pomoć

13:37 - "Kada se moja majka 40 god borila za mene, molim svako dijete da stane ispred svoje majke i bori se", rekla je Dragica Ivanović iz Podgorice, osoba sa invaliditetom skoro 40 godina.

13:32 - Snežana Ćupić iz Šavnika je kazala da majke nakon svega treba da budu hrabrije i smjelije.

"Mi i naše porodice smo država, a ne oni", poručila je Ćupić.

Pozvala je ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića da stane ispred majki i kaže zašto se u oktobru 2015. hvalio svojim doprinosom na zakon o naknadam, a potom se predomislio

13:30 - Majke koje su na protest stigle iz Danilovgrada najavljuju okupljanja i u tom gradu.

13:28 - Nurija Kujević iz Rožaja je pružila podršku ženama kojima su ukinute naknade, "posebno samohranim majkama iz Rožaja".

13:25 - Sonja, majka devetoro djece iz Kolašina, koja je dobijala 190 eura naknade, kaže da ima šest đaka od 9 djece i pita Vladu kako da ih sremi za školu, čime da ih prehrani.

"Obracala sam se i ranije nadležnima za pomoć, nikad nijesam dobila odgovor. Šta ću ubuduće i kako da spremam đake za školu", pitala je Sonja

13.22 - "Poslije pauze pustili smo ih da mirno provedu odmore jer će im trebati snage da zabrane majkama Crne Gore da ih natjeraju da podnesu ostavke za zlo koje su nam nanijeli. Da su razmišljali o svakoj od 22.000 majki i da su preispitali da li je svaka zaslužila naknadu, nikada im ne bi palo na pamet da doživotno stečeno pravo oduzmu", rekala je članica Koordinacionog odbora Željka Savković.

13:15 - "Borba neće prestari sve dok se ne vrati doživotno stečeno pravo majkama", kazala je Savković.

Okupljeni skandiraju "vratite nam pare", "ostavke", "svi ste vi Sveto". Očekuje se i dolazak majki iz Nikšića.

Na protestu su i funkcioneri Demokratskog fronta, Andrija Mandić, Jovan Vučurović, Marina Jočić...

Na protestu su i funkcioneri Demosa Anka Vukićević, Vladislav Dajković...

Iz Koordinacionog odbora je ranije poručeno korisnicama da je sada, kada su se konačno uvjerile da su sva nadanja pala u vodu, da više nema naknada, da je novim Zakonom o izvršenju odluke Ustavnog suda učinjena diskriminacija, vrijeme da se probude.

Zbog protesta zatvoren je dio Bulevara Svetog Petra Cetinjskog od hotela "Hilton" do mosta Blaža Jovanovića.

Galerija

Bonus video: