Ministarstva pravde: Prije postavljanja zahtjeva potrebno je znati propise

"Ministarstvo pravde uvijek praktikuje transparentnost u radu, a na podnosiocima zahtjeva je odgovornost da prethodno prouče zakon na koji se pozivaju, i da u takvim postupcima koriste zakonom dozvoljena sredstva", rekli su iz tog resora

6665 pregleda 1 komentar(a)
Ministar pravde Marko Kovač, Foto: Boris Pejović
Ministar pravde Marko Kovač, Foto: Boris Pejović

Ministarstvo pravde reagovalo je na jučerašnje saopštenje nevladine organizacije Akcija za socijalnu pravdu (ASP), iz koje su kazali kako je taj resor odbio da im dostavi set podataka koji se odnose na pitanja međunarodne pravne pomoći i pritvora za strana lica.

Iz resora pravde su poručili da je prije postavljanja zahtjeva potrebno znati propise.

"Radi istinitog izvještavanja javnosti, a povodom teksta i primjedbi NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP), osjećamo dužnost da ukažemo da neozbiljnost datog saopštenja proizilazi iz prve dvije rečenice, gdje se navodi da je odbijen zahtjev te NVO, te da je odbijen pod 'izgovorom'. Bilo bi odgovorno da se tražilac slobodnog pristupa informacija, ako već ispostavlja takav zahtjev, prvo upozna sa odredbama Zakona o slobodnom pristupu informacijama. Odbijeni zahtjev svakoj stranci daje pravo na pravni lijek, pa je vrlo neodgovorno, umjesto korišćenja tog zakonskog prava, žaliti se preko medija i targetirati osobu ili organ koji je odlučio o zahtjevu", saopštilo je ministarstvo.

Rekli su da je, razmatrajući predmetni zahtjev, izvršen uvid u informacioni sistem LURIS, nakon čega je utvrđeno da informacija u obliku traženog dokumenta ne postoji, što ne znači, kako su rekli, da takve informacije Ministarstvo pravde ne posjeduje ili da ih ne zeli pružiti javnosti.

"Drugim riječima, postavljeni zahtjev zbog načina na koji je ispostavljen nije mogao biti usvojen shodno odredbama važećeg zakona, ali je Ministarstvo pravde do sada zainteresovanim subjektima dostavljalo slične podatke kroz zahtjeve koji nijesu ispostavljani po zakonu o SPI. Međutim, cijeneći reagovanje navedene NVO, logično je zaključiti da namjera nije bila obavještavanje javnosti ili druga aktivnost naučne prirode, već ispostavljanje zahtjeva koji kao takav ne može biti usvojen, već traženje povoda za nedobronamjerno pisanje ovakvih tekstova", dodaje se u reagovanju.

Poručili su da Ministarstvo pravde uvijek praktikuje transparentnost u radu, a da je na podnosiocima zahtjeva odgovornost da prethodno prouče zakon na koji se pozivaju i da u takvim postupcima koriste zakonom dozvoljena sredstva.

Bonus video: