Mještani nekoliko pljevaljskih sela odustali od blokade puta

Žitelji nekoliko pljevaljskih sela, kroz koja prolazi nova trasa saobraćajnice Mijakovići-Vrulja-Bijelo Polje, tvrde da im je obećano da će nakon 10. oktobra moći nesmetano do svojih kuća i imanja...

6454 pregleda 0 komentar(a)
Ne nazire se kraj završetku radova: Juče na gradilištu, Foto: Goran Malidžan
Ne nazire se kraj završetku radova: Juče na gradilištu, Foto: Goran Malidžan

Mještani nekoliko pljevaljskih sela kroz koja prolazi nova trasa puta Mijakovići-Vrulja-Bijelo Polje odustali su juče od najavljene blokade saobraćajnice koja vodi do Đurđevića Tare, nakon što su, kako kažu, dobili uvjeravanja od izvođača radova da će probiti dio puta kako bi nesmetano mogli da dolaze do svojih kuća i imanja.

Oni su ranije, za 1. oktobar najavili blokadu regionalnog puta Pljevlja-Đurđevića Tara u mjestu Mijakovići, jer izvođač radova dvije godine nije završio proboj tridesetak metara puta, pa su prinuđeni da koriste neuslovnu privremenu saobraćajnicu.

Mještanin Lijeske Milko Živković kazao je da se, nakon njihove opomene, “izvođač radova udostojio i nastavio radove”.

“Ako smo mogli čekati više od dvije godine, daj da damo prostora i vremena da završi ovaj dio posla. Nadam se i sa ovako slabom dinamikom koja je trenutno da će to do 15. oktobra biti završeno i da nećemo biti prinuđeni da posežemo za radiklanim mjerama, kako ne bismo pravili neprilike sebi i građanima”, rekao je Živković.

Živković je najavio blokadu puta Pljevlja-Đurđevića Tara u Mijakovićima ukoliko, kako je rekao, do 15. oktobra radovi ne budu u završnoj fazi.

“Ukoliko do 15. oktobra radovi ne budu u završnoj fazi, mi ćemo biti prinuđeni da skrenemo pažnju opet na ovaj problem na taj način što ćemo morati blokirati magistralni put Pljevlja-Đurđevića Tara. Ipak se nadam da će izvođač radova biti ozbiljan i da će preostali dio posla biti završen i prije 15. oktobra”, rekao je Živković.

Istakao je da je o tome nedavno razgovarao sa poslovođom radilišta i dobio uvjeravanje da će posao na probijanju puta biti završen do 10. oktobra.

“Mi smo širokogrudno ponudili još pet dana preko toga”, rekao je Živković.

Ponovio je da je ovaj posao trebalo da bude završen prije dvije godine, da je ispoštovana projektovana dinamika izvođenja radova.

Jedan od najpoznatijih stočara u Pljevljima ističe da na cijeloj dionici puta nijesu urađeni prelazi za stoku koja se napasa na obližnjim livadama, te da odvodi atmosferske kanalizacije prave probleme mnogim vlasnicima imanja.

“Ukoliko se to ne riješi, očekujem da će mještani pokrenuti više sudskih porova protiv investitora. Ali ja se nadam da će se naći neko rješenje za te propuste, kako bi se izbjegli sudski postupci”, rekao je Živković.

Direktor Direkcije za saobraćaj Radomir Vuksanović nedavno je, prilikom otvaranja rekonstruisane dionice puta Pljevlja-Metaljka, kazao da se nada da će put Vrulja-Mijakovići biti završen do kraja godine, što je smatraju mještani nemoguće jer još nijesu završeni svi zemljani radovi.

Radovi na izgradnji dionice puta Pljevlja-Bijelo Polje, od sela Mijakovića do Vrulje, počeli su u junu 2019. godine i trebalo je da budu završeni za godinu.

Prema Dinamičkom planu koji je u međuvremenu prihvatila Direkcija za saobraćaj, radovi na ovoj dionici puta trebalo je da budu završeni do kraja godine.

Nakon završetka radova na ovoj dionici puta značajno će se poboljšati saobraćajna povezanost Pljevalja sa ostalim gradovima na sjeveru Crne Gore.

Zbog povećanja cijena građevinskog materijala i energenata, kompanija, “Tehnoput MNE” ranije je obavijestila Upravu za saobraćaj da ne može da izvodi radove na putu prema ugovorenim cijenama, ali je taj problem u međuvremenu riješen nakon što je Vlada krajem prethodne godine usvojila zaključke, koji su omogućili određene vidove pomoći izvođačima radova da dovrše započete poslove.

Ukoliko do 15. oktobra radovi ne budu u završnoj fazi, mi ćemo biti prinuđeni da skrenemo pažnju opet na ovaj problem na taj način što ćemo morati blokirati magistralni put Pljevlja-Đurđevića Tara. Ipak se nadam da će izvođač radova biti ozbiljan i da će preostali dio posla biti završen i prije 15. oktobra

Bonus video: