SDP: Šehović da smijeni Sijarića, pa da podnese ostavku

"Kada je od njega traženo da se odloži primjena tvrdio je da će sve biti spremno, a kada je javnost saznala da smo, nažalost, gotovo sve prepisali od Hrvatske, ministar Šehović kukavički svaljuje odgovornost na druge. Đe mu je sad ono samohvalisanje i entuzijazam kao u proteklih pola godine", saopšteno iz SDP
12 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.08.2017. 08:37h

Obrazovna reforma kojom se Ministarstvo prosvjete proteklih pola godine hvalilo u javnosti, za rezultat ima, do sada, neviđen skandal - "nastavni planovi i programi su prepisivani iz Hrvatske" kako nas je obavijestio predsjednik Ekspertske komisije za reformu obrazovanja Hrvatske. Sada ministar (Damir) Šehović pokušava nevješto da izbjegne sopstvenu odgovornost. Suludo je, i u dosadašnjoj prosvjetnoj praksi u Crnoj Gori, a i šire, nezabilježeno, da se u tako kratkom roku, bez adekvatne pripreme i dovoljno vremena uđe u izmjene cijelog seta zakonskih propisa, a onda traži izrada, za svega tri mjeseca, nastavnih planova i programa, saopšteno je iz Socijaldemokratske partije Crne Gore.

Kako ističu najgore je što gotovo niko iz struke, vrijednih nastavnika i profesora koji izvode generacije đaka nije konsultovan o "nazovi reformama Šehovića", nego su javne rasprave održavane ili u kratkom roku ili uz ignorisanje primjedbi.

"Da ne govorimo o širim ekspertskim timovima kojih nije ni bilo. A kao što vidimo u Hrvatskoj je učestvovalo preko 500 stručnjaka sa različitih nivoa, a rad na reformi traje više godina. Kada je nazovi reforma doživjela nezapamćenu blamažu države i njenih institucija onda ministar "plagijator" nevješto svaljuje odgovornost na zaposlene u Zavodu za školstvo koji su ga zajedno sa prosvjetnim radnicima upozoravali da se reforma tako ne radi, da je za to potrebno mnogo više vremena, stručnog dijaloga i ozbiljnijeg pristupa. Apeli i upozorenja stručne javnosti ministar Šehović je ignorisao što je za posljedicu imalo da ljudi od znanja i integriteta nijesu željeli ni da budu dio ad hoc stručnih komisija za brzopletu izradu nastavnih planova i programa".

Iz SDP ističu da sada, "kada je reforma dostigla vrhunac - brukanje države i njenih institucija", Šehović se ponaša po onoj narodnoj "nijesam odavde".

"Traži od Zavoda izvještaj, a zaboravlja kakav su pritisak "eksperti" oko njega vršili na zaposlene u Zavodu i članove ad hoc komisija da se stvari rade u rokovima za koje mu je ukazivano da su prekratki. Kada je od njega traženo da se odloži primjena tvrdio je da će sve biti spremno, a kada je javnost saznala da smo, nažalost, gotovo sve prepisali od Hrvatske, ministar Šehović kukavički svaljuje odgovornost na druge. Đe mu je sad ono samohvalisanje i entuzijazam kao u proteklih pola godine. Neka pročita šta o njegovoj "reformi" misle prosvjetni radnici sa prvog jednosatnog savjetovanja koje je organizovao. Kada treba ponijeti odgovornost, ministar proziva Zavod, kao da nije upravo on, samo prije koji mjesec, direktno postavio direktora Zavoda, čuvenog borca za majke sa troje djece i direktora seoske škole u Godijevu kod Bijelog Polja. Odgovornost je jasna - ministar "plagijator" treba da smijeni direktora Zavoda zbog ove bruke, a ministar nakon toga, kao što mu nedavno savjetova rektor Univerziteta Crne Gore, a juče i jedan prosvjetni radnik, da podnese neopozivu ostavku zbog nezapamćene blamaže u oblasti za koju je nadležan", zaključuje se u saopštenju

Bonus video: