Preventivni pregledi čuvaju od raka dojke

U Crnoj Gori oko 380 slučajeva oboljelih na godišnjem nivou

6358 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Karcinom dojke je najčešće dijagnostikovana maligna bolest širom svijeta od koje godišnje oboli oko 2,3 miliona, a umre 685.000 žena u svijetu.To pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) iz 2020. godine, a na koje se poziva i crnogorski Institut za javno zdravlje (IJZ) u jučerašnjem saopštenu.

Iz SZO preciziraju da je najveća stopa obolijevanja od karcinoma dojke u zemljama koje prolaze kroz ekonomsku tranziciju.

Od karcinoma dojke u Crnoj Gori je 2020, kada je Globalna opservatorija za rak (GLOBOCAN) posljednji put radila svjetsku statistiku, oboljelo 378 žena. Najveći broj njih je u starosnoj grupi između 50 i 64 godine u kojoj je i učestalost ovog malignog oboljenja najveća.

Prema podacima Registra malignih neoplazmi u Crnoj Gori za 2013, naveli su juče iz IJZ, od ukupnog broja novoregistrovanih malignih tumora kod žena, kancer dojke je najzastupljeniji malignitet, i to sa 25 odsto udjela.

“Uz pravovremenu dijagnozu i odgovarajuće liječenje, rak dojke ima dobru prognozu. Međutim, postoje značajne nejednakosti u preživljavanju žena nakon obolijevanja od raka dojke između razvijenih i manje razvijenih zemalja, kao i između različitih društvenih grupa unutar zemalja, koje su dijelom posledica smanjenog pristupa ranoj dijagnozi i pravovremenom završetku liječenja”, kazali su iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IZJCG).

Naglašavaju i da nas “brojke opominju, ali i ukazuju na ozbiljnost problema obolijevanja i umiranja od raka dojke”.

U većini slučajeva obolijevaju žene

Iz IZJCG napominju da u većini slučajeva obolijevaju žene, ali da su, kažu, registrovani slučajevi raka dojke i kod muškaraca.

“Što je osoba starija veći je rizik od obolijevanja. Više od tri četvrtine oboljelih je iznad 50 godina starosti. Veći rizik da obole od raka dojke imaju žene koje su imale rak jajnika, kao i one žene koje su se već liječile od karcinoma dojke”, kazali su iz Instituta.

Ističu i da prisustvo faktora rizika “nužno ne znači da će se osoba sigurno razboljeti”.

“Oni samo ukazuju na viši stepen rizika od obolijevanja za razliku od osoba koje nemaju ili nisu izložene ovim faktorima rizika. Rak dojke je oboljenje koje se razvija postepeno i za razvoj je potreban duži vremenski period. Međutim, u određenom broju slučajeva rak se razvija veoma brzo i to su agresivne forme raka dojke. Najčešće se razvija na gornjem spoljašnjem dijelu dojke, ali se može pojaviti i bilo gdje na njoj”, rekli su.

Redovni pregledi od velike važnosti

Redovni pregledi su, tvrde, najpouzdaniji način za očuvanje i unapređenje zdravlja.

“Preporuka je da svaka ženska osoba poslije 20. godine života jednom mjesečno uradi samopregled dojki, u periodu od petog do desetog dana računajući od početka menstrualnog ciklusa. Žene u menopauzi samopregled planiraju i izvode uvijek istog datuma u mjesecu. Mjesečni samopregled dojki sastoji se od vizuelne inspekcije dojki i pregleda strukture dojki u više položaja tijela (tokom tuširanja i ležećem položaju)”, kazali su iz IZJCG.

Ultrazvučni pregled dojki i mamografija, ističu, veoma su važne u preventivi, jer se pomoću njih mogu otkriti promjene na tijelu koje nijesu opipljive dodirom.

“Ultrazvučni pregled dojki je metoda izbora za mlađe žene i trudnice. Pregled može trajati i do 30 minuta. Zakazuje se odmah po završetku menstrualnog ciklusa, kada su dojke manje bolne i napete, kod specijaliste radiologa koji je edukovan za tu vrstu pregleda. Preporuka je da se bar jednom godišnje zakaže i ode na ultrazvučni pregled dojki”, saopštili su iz te ustanove.

Skrining program ranog otkrivanja raka dojke uspostavljen je u Podgorici, Cetinju, Danilovgradu i Kolašinu. Namijenjen je ženama starosti od 50-69 godina.

Dom zdravlja Podgorica kazali su iz IJZ, u saradnji sa domovima zdravlja na nivou cijele države će, do kraja ovog mjeseca, omogućiti ženama dodatne mamografske preglede.

Skoro 30 ordinacija se uključilo u akciju

Iz NVO “Brini o sebi” poručili su da je oktobar još jedna prilika da zakažemo preglede na vrijeme.

“Još jedan oktobar je pred nama, još jedna prilika da zastanemo, da stanemo sa svime što radimo i osjetimo kako smo. Da li smo dobro sa sobom, da li brinemo o sebi, da li nam je važno kako se osjećamo, da li smo zdravi, da li smo dobro. Da li volimo sebe, na nežan, njegujuć i ljubavan način ili samo pred sebe stavljamo sve veće i veće izazove, očekujući od sebe više nego što možemo”, kazali su iz te NVO.

U susret oktobru, naveli su, da su u skoro 30 ordinacija obezbijeđeni popusti na preventivne preglede. Sve privatne zdravstvene usluge koje su obezbijedile popuste na preglede mogu se naći na sajtu NVO “Brini o sebi” i njihovim profilima na društvenim mrežama.

Bonus video: