Kotor: U Domu zdravlja otvorena rekonstruisana savremeno opremljena mikrobiološka laboratorija

"Ukupna vrijednost adaptacije laboratorije u Domu zdravlja Kotor i nabavke nove opreme iznosi preko 423 hiljade eura, a sredstva je obezbijedila Evropska Unija, koja će kroz ovaj projekat na isti način u potpunosti opremiti još osam mikrobioloških laboratorija, za šta su opredijelili preko dva miliona eura", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja

1694 pregleda 2 komentar(a)
Rekonstruisana savremeno opremljena mikrobiološka laboratorija u Domu zdravlja u Kotoru, Foto: Ministarstvo zdravlja
Rekonstruisana savremeno opremljena mikrobiološka laboratorija u Domu zdravlja u Kotoru, Foto: Ministarstvo zdravlja

Dom zdravlja Kotor od danas posjeduje najsavremeniju mikrobiološku laboratoriju, zahvaljujući kojoj će građanima biti dostupnije sve dijagnostičke procedure iz ove oblasti, a zaposleni imati dodatnu sigurnost i olakšan rad, saopšteno je na svečanom otvaranju rekonstruisanog Centra za mikrobiološku dijagnostiku u okviru Doma zdravlja Kotor.

To su kazali iz Ministarstva zdravlja.

"Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić istakao je da ovakve mikrobiološke laboratorije, kakvu od danas ima Dom zdravlja Kotor, predstavljaju prvu liniju odbrane u detektovanju novih slučajeva zaraznih bolesti, rezistencije na antibiotike, izbijanja infekcija koje se prenose hranom i vodom, kao i mogućih slučajeva bioterorizma", navodi se u saopštenju.

Otvaranje rekonstruisane laboratorije
Otvaranje rekonstruisane laboratorijefoto: Ministarstvo zdravlja

Kako se dodaje u saopštenju, ukupna vrijednost adaptacije laboratorije u Domu zdravlja Kotor i nabavke nove opreme iznosi preko 423 hiljade eura, a sredstva je obezbijedila Evropska Unija, koja će, naveli su, kroz ovaj projekat na isti način u potpunosti opremiti još osam mikrobioloških laboratorija, za šta su opredijelili preko dva miliona eura.

"Nove savremene laboratorije dobiće i domovi zdravlja u Beranama, Nikšiću,Cetinju, Kotoru, Ulcinju, Baru, Budvi, kao i Specijalna bonica u Brezoviku", stoji u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Šćekić je kazao i da ovakve laboratorije jesu presudan faktor za kontrolu i prevenciju infekcija u zdravstvenim ustanovama i da se na taj način utiče i na dobre ishode njege pacijenta.

"Upravo su bolja briga o pacijentima, veća kontrola infekcija i visokokvalitetni rezultati nadzora jedan od glavnih ciljeva koje želimo postići jačanjem mikrobioloških laboratorija u zdravstvenom sistemu Crne Gore“, kazao je Šćekić.

Cilj Vlade i Ministarstva zdravlja u prethodnom periodu, kako je naveo, bila su prioritetna ulaganja u infrastrukturne projekte, opremu, ali i kadrovsko jačanje svih ustanova, te se u tom smislu, u zdravstvenom sistemu Crne Gore trenutno sprovode projekti vrijedni preko 50 miliona eura.

„Samo u kotorski dom zdravlja tokom prethodne dvije godine uloženo je preko 230 hiljada eura za insfrastrukturu i medicinsku opremu. Zahvaljujući tim ulaganjima, ali i menadžerskim i organizacionim sposobnostima direktora Kumburovića, kao i posvećenom radu medicinskog osoblja, danas je Dom zdravlja Kotor jedna od respektabilnijih zdravstvenih ustanova u zemlji, koja svojim izgledom i kvalitetom pružanja usluga parira savremenim evropskim medicinskim centrima“, rekao je ministar Šćekić, dodajući da će država nastaviti sa ulaganjima u zdravstvene ustanove na cijeloj teritoriji Crne Gore, a sve s ciljem izgradnje kvalitetnog i efikasnog zdravstvenog sistema gdje će građani dobijati pravovremenu zdravstvenu zaštitu.

Šćekić
Šćekićfoto: Ministarstvo zdravlja

Direktor Doma zdravlja Kotor Igor Kumburović, naveo je, dodaje se u saopštenju, da je površina koju mikrobiološka laboratorija zauzima veća u odnosu na ranije za 40 metara kvadratnih (m2), te sada iznosi blizu 200m2, a da je pored građevinskih radova, nabavljena i vrijedna medicinska oprema, s krajnjim ciljem da se mikrobiološke analize u našim laboratorijama rade na nivou razvijenih svjetskih centara.

"Na ovaj način, prema njegovim riječima, stvorili su se preduslovi da se započne i sa procesom akrediatcije mikrobiloške laboratorije, koja je garant dostizanja visokog nivoa kvaliteta ovog vida dijagnostičkih procedura", saopšteno je.

Kumburović je rekao da pored rekonstrukcije mikrobiloške laboratorije, u skladu sa planom aktivnosti, oni su nastavili sa osavremenjavanjem naše zdravstvene ustanove, kako prostorno, tako i nabavkom novih medicinskih aparata i opreme.

sa otvaranja laboratorije
sa otvaranja laboratorijefoto: Ministarstvo zdravlja

"Tako do kraja godine očekujemo završetak radova na adaptaciji zdravstvene stanice u Risnu, investicije vrijedne oko 150 hiljada eura, koju smo obezbijedili iz sopstvenih sredstava, budući da je naša ustanova ostvarila uštedu racionalnim korišćenjem sredstava opredijeljenih za tekuće troškove u 2022. godini“, kazao je Kumburović i podsjetio, kako su naveli, i na brojna ulaganja u osavremenjavanje medicinske opreme u proteklom periodu.

Dom zdravlja Kotor, kako je istakao, nastaviće da ulaže u opremu i kadar i u narednom periodu, a sve u cilju podizanja nivoa kvaliteta zdravstvene zaštite na primarnom nivou, kako bi građani Kotora i brojni turisti u svakom trenutku, u najsavremnijim uslovima dobili najkvalitetniju zdravstvenu uslugu.

Sa otvaranja laboratorije
Sa otvaranja laboratorijefoto: Ministarstvo zdravlja

„Kada su građevinski radovi u pitanju predstoji nam renoviranje Centra za plućne bolesti i ATD, a što se tiče nabavke osnovnih sredstava, biće raspisan tender za nabavku dva vozila za potrebe Jedinice za patronažu i jednog ambulantnog vozila, budući da je dio voznog parka dotrajao. Procijenjena vrijednost ove nabavke iznosi 95 hiljada eura i realizovaće se iz sredstva Doma zdravlja Kotor. Naša ustanova konstantno radi na tome da olakša pristup najugroženijim osiguranicima, tako da je u planu nabavka senzora za automatsko otvaranje vrata prilikom detekcije pokreta na rampi, uz ulaz sa osobe sa invaliditetom“, najavio je Kumburović.

Kumburović je uputio, kazali su, veliku zahvalnost Delegaciji Evropske unije na finansijskoj pomoći u ovom projektu, kao i Ministarstvu zdravlja i ministru Šćekiću, kako je kazao, na ukazanom povjerenju i kontinuiranoj podršci i lokalnoj samoupravi na čelu sa predsjednikom Opštine Vladimirom Jokićem, koja je njihov partner u sprovođenju svih aktivnosti, koje sprovode za dobrobit građana Kotora.

Bonus video: