Savjet RTCG dao zeleno svjetlo na predlog izmjena Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta

Na sjednici je obrazloženo da se određena radna mjesta u pojedinim službama ukidaju, ali sistematizuju nova, što znači da će zaposleni preći na nova radna mjesta

2959 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Savjet Radio Televizije Crne Gore dao je danas zeleno svjetlo na predlog o izmjena i dopuna Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

Zamjenica predsjednika Savjeta RTCG Marijana Camović Veličković tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda kazala je da to tijelo nema konkretne podatke zašto se sistematizacija mijenja već treći put, osim obrazloženja da je to zbog Kolektivnog ugovora. Ona je ocijenila i da je za ozbiljne pozicije, kakva je savjetnik generalnog direktora, predviđeno radno iskustvo od šest mjeseci ili godinu, ali i da je od početka godine za otpremnine isplaćeno 87.161 eura, pa se postavlja pitanje da li je neko otpušten, a Savjet RTCG nema te podatke.

Na sjednici je obrazloženo da se određena radna mjesta u pojedinim službama ukidaju, ali sistematizuju nova, što znači da će zaposleni preći na nova radna mjesta.

Na redovnoj, 31. sjednici Savjeta usvojeni su i izvještaji o realizaciji programsko-produkcionog plana Televizije i Radija, ali i Portala RTCG, kao i izmjene tih dokumenata. Usvojen je i finansijski izvještaj za period januar-jun 2023. godine kao i Odluka o izmjeni Odluke o formiranju Komisije za rješavanje stambenih pitanja.

Najduža rasprava na sjednici Savjeta odnosnila se na zahtjev za davanje saglasnosti za formiranjem tri TV studija, odnosno dopisništva u Bijelom Polju, Nikšiću i Ulcinju.

Generalni direktor RTCG Boris Raonić kazao je da je u komunikaciji sa lokalnom samoupravama dogovoreno besplatno korišćenje prostora, dok se od ulcinjske čeka saglasnost. On je ocijenio da će sama organizacija programa biti lakša, ali i da gosti neće morati da putuju do Podgorice, kao i da će jedan od studija biti opremljen uz pomoć međunarodnih donatora. Ukazao je da u Evropi funkcioniše model saradnje sa lokalnim javnim emiterima.

Camović Veličković je ocijenila da je Savjet doveden pred svršen čin u ovoj situaciji i upitala kakva je realna potreba za otvaranjem dopisništava koja su prije nekoliko godina ukinuta.

Savjet je upoznat i sa kvartalnim izvještajem Ombudsmanke te medijske kuće.

Predsjednik Veselin Drljević ukazao je da nije bilo mnogo prigovora na rad javnog servisa, ali je i poručio da bi novinari i urednici proaktivnije trebalo da sarađuju sa zaštitnicom, iz čijeg se izvještaja zaključuje da nijesu odgovarali na njene dopise.

Članovi Savjeta danas su podnijeli inicijativu prema menadžmentu da se formira komisija koja će se baviti izradom Etičkog kodeksa. Na sjednici se raspravljalo i o slučaju novinara Nebojše Šofranca koji je vrijeđao neistomišljenike na društvenim mrežama. Raonić je kazao da je na Savjetu da usvoji etički kodeks i da menadžment ne može uraditi ništa konkretno. Tek kada budu mogli da ustanove nepoštovanje akta, imaće, tvrdi, mogućnost da sprovode određene postupke.

Drljević je ocijenio da će, tek po formiranju komisije i usvajanju dokumenta, imati manje neukusnih komentara od zaposlenih u RTCG.

Na sjednici je data i saglasnost da se zaključi ugovor u vezi sa postupkom javne nabavke sa kompanijom iz Austrije, a čiji je predmet digitalizacija.

Bonus video: