Ruski špijunski brod "Kildin" pratio borbenu grupu američkog nosača aviona u Jadranskom moru

Uočene aktivnosti ruskog špijunskog broda u vodama južnog Jadrana

8876 pregleda 2 komentar(a)
Satelitski snimak Kildina uz brodove uz brodove CSG 12 u jadranu, Foto: https://twitter.com/MT_Anderson
Satelitski snimak Kildina uz brodove uz brodove CSG 12 u jadranu, Foto: https://twitter.com/MT_Anderson

CSG 12 ,odnosno Borbena grupa 12 američkog nosača aviona „Gerald R. Ford“ CVN-78, praćena je prije tri dana u međunarodnim vodama južnog Jadrana ispred obala Crne Gore, od strane ruskog špijunskog broda „Kildin“.

Ovaj incident desio se dok je CSG 12 bila u navigaciji iz Jadranskog prema Jonskom moru u kome se taj moćni sastav američkih i NATO ratnih brodova trenutno nalazi i gdje vrši redovne zadatke. CSG 12 čini nosač aviona „Gerald R. Ford“, raketna krstarica „Normandy“ CG-60 i razarači „Ramage“ DDG-61 i „Thomas Hudner“ DDG-116. Iako to Ratna Mornarica SAD nikada zvanično ne saopštava ili potvrđuje, ovakve borbene grupe nosača aviona uvijek u principu prati i najmanje još po jedna nuklearna napadna podmornica klase „Virginia“ ili „Los Angeles“, pa je za prepostaviti da je ovih dana u Jadranu uz ova četiri velika površinska ratna broda, pod vodom bilo i još najmanje jedna američka podmornica.

CSG 12 je minulih dana obavljala redovne zadatke po Jadranu, a brodovi iz njenog sastava su posjetili neke od ovdašnjih luka pa je tako nosač „Gerald R. Ford“ bio u Trstu u Italiji, a krstarica „Normandy“ u Baru u Crnoj Gori. Kada se čitav saostva američkih borbenih brodova opet okupio i uzeo kurs prema jugu i Jonskom moru, njih je u nedjelju 1. oktobra jedno vrijeme na pučini južnog Jadrama pratio specijalni brod za sakupljanje obavještajnih podataka „Kildin“ Ratne Mornarice Rusije.

Ruski špijunski brod 'Kildin'
Ruski špijunski brod "Kildin"foto: www.shipspotting.com

Ovo je na svom proflu na društvenoj mreži X (bivši Twitter) juče objavio američki vojni analitičar i komentator M.T. Anderson, a odmah prenio i specijalizovani italijanski vojni sajt Italmilradar koji prati dešavanja u regionu Mediterana.

Prema pisanju američkog analitičara i satelitskom snimku koji je on objavio, CSG 12 nalazila se na nepunih 40 milja sjeveroistočno od italijanske luke Bari, što je otprilike na pola razdaljine između italijanske i crnogorske obale Jadrana. Za to vrijeme američke ratne brodove na udaljenosti od oko 11 kilometara od čelnog razarača u sastavu CSG 12, pratio je ruski ratni brod „Kildin“ koji je namijenjen i opremljen posebnom elektronskom opremom za prikupljanje obavještajnih podataka i vođenje elektronskih dejstava.

Iako je riječ o starom nekadašnjem hidrografskom brodu klase „Moma“ sagrađenom još daleke 1970.godine te iako on ne nosi naoružanje, „Kildin“ koji je u sastavu ruske Crnomordske flote, opremljen je nizom elektronskih senzora i druge opreme koji mu omogućavaju prikupljanje obavještajnih podataka o ratnim brodovima ili vojnim instalacijama na kopnu drugih država.

Ovaj 73 metra dugi mali brod od 1.560 tona punog deplasmana je prema podacima zapadnih analitičara, početkom avgusta nakon završenog remonta, isplovio iz Kronštata na Baltičkom moru i početkom septembra ušao u Mediteran. „Kildin“ je potom 13.septembra isplovio iz sirijske luke Tsartus gdje se nalazi glavna baza ruske Mornarice na Mediteranu i uputio se prema Jadranu, po svemu sudeći sa zadatkom da prati i prikuplja obavještajne podatke o brodovima i operacijama američke borbene grupe nosala aviona CSG 12.

Rusima je ovaj NATO borbeni sastav posebno interesantan jer je u njemu najnoviji i najmoderniji američki nosač aviona „Gerald R. Ford“. Trinaest milijardi dolara vrijedan „Gerald R. Ford“ koji je u punu opetarivnu uporebu RM SAD ušao tek lani, najveći je i najmoderniji ratni brod na svijetu. Ovaj orijaš od 100.000 tona dug je 337 metara, nosi više od 75 borbenih aviona raznih namjena, a bukvalno je „nakrcan“ najmodernijom tehnologijom, opremom i senzorima što ga Rusima čini posebno interesantnim jer je „Gerald R. Ford“ trenutno okosnica snaga američke Šeste flote koja je odgovorna za region Mediterana.

Američki nosač aviona Gerald R. Ford
Američki nosač aviona Gerald R. Fordfoto: www.navy.mil

Inače, neposredno nakon početka ruske agredije na Ukrajinu u februaru 2022. dva ruska ratna broda – krstarica „Varjag“ i razarač „Admiral Tributrs“, te jedan špijunski brod za prikupljanje obavještajnih podataka elektronskim putem - „Vasilij Tatiščev“. takođe su bili uplovili u Jadran, u pokušaju da prate i indirektno ometaju operacije koje je tada ovdje izvodio američki nosač aviona „Harry Truman“ CVN -75 sa svojim eksortnim brodovima. Međutim, ruski brodov su se ubrzo odavde povukli u Mediteran, a preko fotografija koje su tada objavljene u medijima i koje su sve bile snimljene iz napadnih periskopa NATO podmornica, pokazalo se da su „Varjag“, „Admiral Tributs“ i „Vasilij Tatiščev“ tokom te svoje kratke „ekskurzije“ u Jadran, stalno bili u dometu u na nišanu italijanskih i američkih podmornica. Od tada, do aktuelne pojave „Kildina“ u vodama između Italije i Crne Gore, ruski ratni brodovi nisu zalazili u Jadransko more.

USS Gerald R. Ford CVN 78
USS Gerald R. Ford CVN 78foto: www.navy.mil

Bonus video: