Stigli dokazi Interpola o bogaćenju - SDT još istražuje bivše državne funkcionere zbog navodnog života na visokoj nozi

Dokazi u slučaju Mevludina Nuhodžića (DPS) dobijeni od međunarodnih partnera i predati sudskom tumaču na prevod. SDT još prikuplja materijal protiv Kenana Hrapovića o navodnoj neusklađenosti životnog stila i zvaničnih primanja

76078 pregleda 288 reakcija 92 komentar(a)
SDT još istražuje Hrapovića i Nuhodžića, Foto: Luka Zeković
SDT još istražuje Hrapovića i Nuhodžića, Foto: Luka Zeković

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) dobilo je od međunarodnih partnera određene dokaze u krivičnom predmetu protiv Mevludina Nuhodžića i njegove porodice, koji se trenutno prevode.

Prema zvaničnim podacima dostavljenim “Vijestima”, dokazi koje je SDT-u dostavio Interpol, predati su sudskom tumaču.

Institucija kojom rukovodi Vladimir Novović formirala je predmete zbog životnog stila više bivših državnih funkcionera jer se ne poklapa s njihovim zvaničnim primanjima, a u fokusu Tužilaštva i javnosti su slučajevi protiv Nuhodžića, nekadašnjeg ministra policije i funkcionera DPS-a i bivšeg prvog čovjeka Vladinog resora za zdravlje Kenana Hrapovića.

Civilni sektor ranije je od Agencije za sprečavanje korupcije tražio provjeru istinitosti podataka o imovini i prihodima više bivših javnih funkcionera, tvrdeći da njihovi zvanični prihodi ne odgovaraju njihovom životu “na visokoj nozi”.

Prema aktuelnom Zakonu o sprečavanju korupcije, Agencija nema nadležnost da postupa u takvim slučajevima, pa su ih prosljeđivali Tužilaštvu. Do sada su specijalnim tužiocima proslijedili pet takvih inicijativa.

Imovina kćerki širom države

Agencija za sprečavanje korupcije u maju prošle godine dostavila je SDT-u obavještenje kojim ukazuje da su pojedini članovi porodice Nuhodžić vlasnici nepokretne imovine koja ne odgovara njihovim stvarnim prihodima.

“Po kojem je formiran krivični predmet, radi utvrđivanja postojanja osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo protiv službene dužnosti iz njegove stvarne nadležnosti. U dosadašnjem toku postupka prikupljena su odgovarajuća obavještenja, podaci i dokazi od Uprave za katastar i državnu imovinu, opština Budva i Žabljak i Glavnog grada Podgorice, posredstvom policije, obavještenja od bivšeg javnog funkcionera M. N. i njegovih kćerki, ali i određeni dokazi posredstvom Interpola, čije je prevođenje povjereno sudskom tumaču”, odgovorio je “Vijestima” portparol SDT-a, tužilac Vukas Radonjić.

Nuhodžić je juče bio nedostupan na brojeve telefona do kojih je redakcija došla. Početkom maja kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se radi o nekretninama njegovih kćerki u Podgorici, Budvi i na Žabljaku. Pojasnio je da je suprug jedne od kćerki “uspješan biznismen u Pragu”, dok je druga zemljište od 1.000 kvadrata u opštini Žabljak, kupila za 3.500 eura, “u trenutku kada je već pet godina radila i imala dobra mjesečna primanja”.

Nuhodžić odavno ne prijavljuje imovinu svoje djece, jer ga Zakon na to ne obavezuje. Propis tretira isključivo imovinu članova porodice koji žive u istom domaćinstvu s javnim funkcionerom.

Nuhodžić
Nuhodžićfoto: Savo Prelević

Prema podacima sa sajta Agencije Nuhodžić je prihode kćerki posljednji put prikazao 2009, kada je samo jedna od njih radila i zarađivala 600 eura, a bila je vlasnica i automobila.

Poslanik DPS-a prijavio je da je tokom 2022. u Skupštini zarađivao oko 2.000 eura. Vlasnik je stana od 71 i kuće od 116 metara kvadratnih, ali i više parcela, ukupne površine nešto više od 11.000 kvadrata. Njegova supruga Aida zarađuje nešto više od 1.000 eura, a zaposlena je u instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda. Nijesu prijavili ušteđevinu. Aida Nuhodžić otplaćuje stambeni kredit u ratama od 380 eura.

Agencija za sprečavanje korupcije u više navrata saopštavala je da je Nuhodžić kršio Zakon, jer nije prijavljivao kompletnu imovinu.

Selmina putovanja "bola oči"

Specijalno tužilaštvo duže od dvije godine istražuje i životni stil članova porodice nekadašnjeg prvog čovjeka crnogorskog zdravstva, sa fokusom na njegovu kćerku Selmu.

Centar za građansko obrazovanje podnio je u aprilu 2021. inicijativu Agenciji da se preispita životni stil porodice Hrapović nakon medijskih objava koje, kako su tada saopštili, “snažno upućuju na to da članovi porodice imaju životne stilove koji su daleko iznad prijavljenih prihoda”.

Do inicijative CGO-a došlo je nakon što je Selma Hrapović na društvenim mrežama objavila fotografije koje svjedoče da je u kratkom periodu obišla Majami, Njujork, Dohu i Abu Dabi.

“U Specijalnom državnom tužilaštvu formiran je krivični predmet u cilju utvrđivanja postojanja osnova sumnje da je učinjeno krivično djelo iz njegove stvarne nadležnosti, a povodom obavještenja Agencije za sprečavanje korupcije o životnom stilu bivšeg javnog funkcionera K. H. U dosadašnjem toku postupka, prikupljena su obavještenja od Uprave za katastar i državnu imovinu, pojedinih banaka i Osnovnog suda u Podgorici, dok se trenutno, posredstvom Specijalnog policijskog odjeljenja, prikupljaju i druga obavještenja, podaci i dokazi potrebni za donošenje odluke”, odgovorio je Radonjić “Vijestima”.

Hrapović
Hrapovićfoto: Boris Pejović

Hrapović juče nije želio da komentariše taj proces.

U vrijeme kada je CGO uputio inicijativu Agenciji, a ta institucija proslijedila ju je specijalnim tužiocima, plata Hrapovića iznosila je nešto više od 1.700 eura, dok je 380 prihodovao od članstva u Savjetu za privatizaciju i kapitalne projekte. Njegova supruga Maida Hrapović zarađivala je nešto manje od 500 eura mjesečno.

Manjkavost zakona

Zakon o sprečavanju korupcije propisuje da je funkcioner obavezan da dostavi izvještaj najkasnije 30 dana po prestanku funkcije. Takođe je dužan da dostavlja izvještaje o imovini i prihodima jednom godišnje, dvije godine po prestanku funkcije.

Iako mu je funkcija prestala početkom decembra 2020. godine, Hrapović je nešto više od mjesec kasnije, istog dana - 12. januara 2021, Agenciji dostavio tri izvještaja. Radi se o dva posebna izvještaja, jednom 30 dana po prestanku funkcije, jednom zbog promjene imovine veće od 5.000 eura i godišnji po prestanku funkcije, iako je 2021. tek bila počela.

Na sajtu Agencije izostaje redovni godišnji izvještaj za 2020. tokom koje je bio ministar zdravlja.

Drugi godišnji izvještaj po prestanku funkcije podnio je u martu 2022. godine.

Iz Agencije, na čijem je čelu Jelena Perović, saopštili su da Hrapović time nije prekršio Zakon.

“Član 23 Zakona propisuje da je javni funkcioner kome je prestala funkcija dužan da jednom godišnje u naredne dvije godine po prestanku funkcije podnese izvještaj. Precizniji rokovi za predaju imovinskih kartona nijesu određeni. To znači da se prvi izvještaj može podnijeti bilo kada u periodu između dana prestanka funkcije i isteka prve godine (odnosno 365 dana) od prestanka, a drugi izvještaj u periodu između isteka prve i isteka druge godine. Konkretno, bivšem javnom funkcioneru Kenanu Hrapoviću je prestala funkcija 4. decembra 2020. godine. Prvi izvještaj po prestanku javne funkcije je podnio 12. januara 2021. godine, a drugi 23. marta 2022. godine, čime je izvršio svoju zakonsku obavezu”, odgovorili su “Vijestima” iz Agencije.

Izmjene propisa na čekanju

Provjera životnog stila funkcionera dio je Nacrta izmjena i dopuna Zakona o sprečavanju korupcije, koji je usvojen na skupštinskom Odboru za antikorupciju u prethodnom sazivu Skupštine.

“Praćenje životnog stila obuhvata upoređivanje prijavljenih prihoda i imovine u odnosu na potrošačke navike, mjesto stanovanja i imovinu javnog funkcionera, bračnog ili vanbračnog supružnika i djece”, piše u Nacrtu.

Novi saziv Skupštine to pitanje moraće ponovo da stavi na dnevni red.

Policija je saslušala Nuhodžića i članove njegove porodice, a određeni dokazi dostavljeni su posredstvom Interpola”, saopštio je “Vijestima” tužilac SDT-a Vukas Radonjić

Bonus video: