Meče u Prihvatilištu za životinje dobilo ime i kuma, ne i trajni smještaj

Država još nije našla rješenje za mladunče mrkog medvjeda koje je krajem jula, prema tvrdnjama Miljana Miličkovića, nepoznata osoba ostavila na ulazu u njegovo imanje Miličković organizovao nagradnu igru za posjetioce na Instagramu kako bi životinji dali ime

13997 pregleda 66 reakcija 18 komentar(a)
Ljubo je navodno vraćen u kavez, Foto: Čitalac “Vijesti”
Ljubo je navodno vraćen u kavez, Foto: Čitalac “Vijesti”

Mladunče mrkog medvjeda koje je krajem jula nepoznata osoba ostavila na kapiji Prihvatilišta za životinje u selu Blizna, i dalje je na tom imanju nadomak Podgorice, navode nezvanični izvori “Vijesti”.

U međuvremenu, meče je, na poziv vlasnika Miljana Miličkovića da daju predloge, glasovima posjetilaca koji prate profile na društvenim mrežama Prihvatilišta, dobilo ime Đuro.

Iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove (UBHVFP), osim u avgustu, kada su potvrdili da je meče na imanju Miličkovića, nisu odgovorali i na nove upite “Vijesti”, pored ostalog, da li veterinarski inspektori, veterinari i druga lica obilaze imanje, koliko često i kakvi su izvještaji u odnosu na zdravstveno i drugo stanje mladog medvjeda.

Upitani su i o nagradnoj igri da se mečetu da ime. Nagradna igra, prema podacima sa Instagram profila Prihvatilišta, organizovana je 13. avgusta.

Nagradna igra za ime za meče organizovana dvije sedmice pošto je nađeno
Nagradna igra za ime za meče organizovana dvije sedmice pošto je nađenofoto: Instagram

“Novi član našeg parka… Mladunče mrkog medvjeda… Svoje predloge za njegovo ime, možete poslati u komentarima ovog posta… Pobjednički predlagač našem medu postaće KUM”, objavljeno je tada.

“Vijesti” su Upravi, na čijem je čelu Vladimir Đaković, uputile i pitanja o tome u kakvim uslovima živi ta životinja, kakvo je zdravstveno stanje starijeg medvjeda Ljuba, kao i da li je izvjesno rješenje za meče i na koji način će ta životinja biti zbrinuta.

Prema nezvaničnim informacijama i sudeći prema fotografijama i video snimcima sa imanja koji su dostavljeni redakciji, i mladunče i stariji medvjed, makar neko vrijeme, borave u kavezu.

Za starijeg, Ljuba, vlasnik imanja krajem aprila najavio je da će njegov novi dom biti rezervat na 8.400 metara kvadratnih. Izvor “Vijesti”, međutim, tvrdi da je Ljubo i tokom septembra boravio u kavezu u kojem je bio smješten i prije dolaska mečeta.

Upravi je poslato i pitanje da li se u Crnoj Gori na drugim lokacijama nalaze medvjedi u zatočeništvu, gdje i o kojem broju jedinki je riječ, koje starosti i stanja.

Mladunče mrkog medvjeda, tada starosti sedam mjeseci, u transporteru, nepoznata osoba ostavila je krajem jula na kapiji imanja Miljana Miličkovića, u selu Blizna.

On je, kako su to ranije rekli “Vijestima” iz UBHVFP, o tome obavijestio Upravu.

Kako su tada rekli “Vijestima”, Miličković je u obavještenju naveo “da je u noći između 30. i 31. jula na ulaznoj kapiji prihvatilišta, na javnoj površini, zatečen drveni improvizovani transporter sa mladunčetom mrkog medvjeda sa procijenjenom starosnom dobi od sedam mjeseci”, da je mladunče “zatečeno u dobroj tjelesnoj kondiciji, bez vidljivih znakova narušavanja fizičke cjelovitosti, uz pretpostavku da je životinja gajena kao kućni ljubimac”.

Iz Uprave su tada kazali da su o svemu informisali Agenciju za zaštitu životne sredine, policiju i Direkciju za lovstvo.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine (Environment Protection Agency of Montenegro, EPA) uputili su tada inicijativu inspekciji i naveli da je mladunče “pribavljeno na nezakonit način”, te da medvjed “ne može ... ostati kod lica koje ne ispunjava uslove, ne posjeduje dozvole... i znanja za vođenje adekvatne brige o toj životinji”.

Miličković nikad nije odgovorio na pitanja “Vijesti” u vezi sa mladunčetom mrkog medvjeda.

Prvu zvaničnu informaciju o tome da se na imanju u selu Blizna nalazi novo meče, uz fotografiju, 2. avgusta objavila je organizacija “Animal Survival International” (ASI). To su, kako su tada saopštili, otkrili dan ranije.

“I hitno pregovaramo sa lokalnim i međunarodnim vlastima da se mladunče odmah ukloni iz ilegalnog zoološkog vrta”, naveli su, pored ostalog.

Iz te i organizacije “Four Paws” nekoliko dana kasnije “Vijestima” su rekli i da se za tu životinju čim prije mora da naći adekvatan smještaj, gdje bi medvjed mogao biti pripremljen za povratak u prirodu.

Kazali su i da bi, ako ga je i nemoguće vratiti u prirodno stanište, mečetu trebalo omogućiti šansu da živi u specijalnom rezervatu, gdje bi bio pod nadzorom stručnih lica.

Đuro je, da je javnosti poznato, u šest godina četvrto mladunče te vrste divlje životinje koje je završilo na imanju Miličkovića.

Brundo i Maša završili su u selu Blizna kada su imali oko 2,5 mjeseca. Mečad su pronađena u brlogu bez majke početkom 2017. godine, na obroncima Pustog Lisca, kod Nikšića.

Brunda i Mašu, preuzeo je tada Miličković, zbrinuo na imanje, uz tvrdnju da su kod njega na programu podivljavanja.

Prema fotografijama koje su u to vrijeme na društvenim mrežama objavljivali i Miličković i njegovi posjetioci, te reportažama koje su objavljivali brojni mediji, mladunčad su bila izložena stalnom kontaktu sa ljudima - posjetioci su ih hranili na cuclu, mazili...

Brundo i Maša tada su, zahvaljujući Centru za zaštitu i proučavanje ptica, u okviru programa te NVO za očuvanje krupnih zvjeri, upućeni u rehabilitacioni centar u Grčkoj. Njihova rehabilitacija, kažu iz ASI, nije uspjela zbog prethodnog “neodgovarajućeg postupanja tokom boravka u privatnom zoološkom vrtu”.

Kod Miličkovića se iste godine kad je preuzeo brigu o Brundu i Maši, pojavio i treći medvjed. Ljubo je i danas na imanju u selu Blizna, ali nikad nije objašnjeno njegovo porijeklo.

Bonus video: