Sindikat prosvjete: Globalni je imperativ da se preokrene problem nedostatka nastavnika

"Ključno za suočavanje s najvećim izazovima našeg vremena je iskorijenjivanja siromaštva i postizanja socijalne pravde a nastavnici imaju centralno mjesto u ovoj viziji budućnosti", naveli su iz Sindikata prosvjete

2632 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sindikat prosvjete saopštio je, povodom 5. oktobra Svjetskog dana nastavnika, da je globalni imperativ da se preokrene problem nedostatka nastavnika a da je pristup kvalitetnom obrazovanju osnovno ljudsko pravo.

Oni su uputili čestitke nastavnicima i svim prosvjetnim radnicima i kazali da žele svima dobro zdravlje.

"Želimo da zadržite ljubav prema profesiji i ispunjavate plemenitu misiju kojoj ste posvetili svoj život", navodi se u čestitki Sindikata prosvjete.

Sindikat prosvjete Crne Gore se pridružuje, kako su rekli, globalnoj mobilizaciji povodom obilježavanja Svjetskog dana nastavnika, kojom UNESCO i Internacionala obrazovanja pozivaju vlade širom svijeta da ulažu u nastavnike i kvalitetno javno obrazovanje.

"Ključno za suočavanje s najvećim izazovima našeg vremena, je iskorijenjivanja siromaštva i postizanja socijalne pravde do borbe protiv klimatskih promjena. Nastavnici imaju centralno mjesto u ovoj viziji budućnosti", naveli su iz Sindikata prosvjete.

Prema njihovim riječima, nastavnik je svetionik znanja, svjetlo vodilja na putu učenja.

"Nastavnik inspiriše, obrazuje i oblikuje umove budućih generacija. Uz strpljenje i mudrost, njeguje radoznalost, usađuje vrijednosti i njeguje kritičko mišljenje. Posvećenost nastavnika, strast i nepokolebljiva podrška osnažuju učenike da ostvare svoj puni potencijal. Njegov uticaj odjekuje daleko izvan učionice, ostavljajući neizbrisiv trag u srcima i umovima učenika" saopštili su.

Nastavnici, kazali su, vode računa o oblikovanju karaktera svojih učenika.

"Pomažu im na taj način da izrastu u saosjećajne i društveno odgovorne osobe, one koji će u godinama koje dolaze liječiti bolesne, donositi naše zakone, pokretati našu ekonomiju, brinuti o našem ekosistemu i inspirisati druge umjetničkim stvaralaštvom. U tom smislu, nastavnici preoblikuju svijet u kojem živimo, čas po čas, lekciju po lekciju", kazali su iz Sindikata prosvjete.

Ponavljati činjenice, kako su rekli, o lošem statusu prosvjetnog radnika u društvu danas nećemo.

"Ministarstvo prosvjete i Vladu Crne Gore podsjećamo da još uvijek čekamo odgovor na zahtjeve Štrajka upozorenja prosvjetnih radnika Crne Gore:

- iniciranje sveobuhvatne javne rasprave o izmjenama zakona iz oblasti obrazovanja;

- zaštita zaposlenih u prosvjeti od nasilja i uznemiravanja na radnom mjestu;

- izmjene i dopune Zakona o štrajku;

- rješavanje problema nedostajuće infrastrukture i opreme u vaspitno-obrazovnim ustanovama;

- donošenje hitnih mjera i rad na dugoročnoj strategiji za rješavanje problema deficita nastavnika;

- rješavanje problema troškova prevoza zaposlenih u prosvjeti.

- uspostavljanje mehanizama za ozbiljan socijalni dijalog", naveli su iz Sindikata prosvjete.

Umjesto proslavljanja, kako su rekli, mi ćemo danas da držimo čas, da radimo posao koji volimo.

Bonus video: