Božović: Jasno naglasiti kriterijume prilikom zapošljavanja profesora i direktora

Objasnio je da su njihovi zahtjevi veoma jasni i konkretni, a ne "preopšti i akademski kao što ih je predstavnik MP kvalifikovao"

5928 pregleda 7 komentar(a)
Božović, Foto: Luka Zeković
Božović, Foto: Luka Zeković

Predsjednik Sindikata prosvjete Crne Gore Radomir Božović, kazao je medijima, nakon panel diskusije "Poštovani nastavnik/nastavnica - prosperitetno društvo", da je potrebno jasno naglasiti kriterijume prilikom zapošljavanja profesora i direktora.

"Predlažemo da se uvede test pomoću kojeg bi se vidjelo da li direktor ima manje ili veće menadžerske predispozicije od drugih", rekao je on.

Objasnio je da su njihovi zahtjevi veoma jasni i konkretni, a ne "preopšti i akademski kao što ih je predstavnik MP kvalifikovao".

Podsjetio je na nemila dešavanja u učionicama u Tuzima, a i drugim školama Crne Gore.

"Potrebno je za roditelje i djecu prestupnike dati rigoroznije kazne", kazao je Božović.

Izvršna direktorica udruženja "Roditelji" Kristina Mihailović kazala je da uticaj roditelja na ocjenjivanje đaka uveliko uzeo maha u posljednje vrijeme.

"Mislim da to presudno utiče na autoritet i status prosvjetnih radnika. Da li je moguće da to ne možemo da riješimo već jednom, da se jasno postave pravila i spriječi pritisak...", kazala je Mihailović.

Saša Bakrač je naglasio da se što prije moraju razbijati mitovi o radu u učionici.

Objasnio je i da "skoro svaki profesor na dnevnom nivou daje ulaganja iz svog džepa za bolju nastavu".

Bonus video: