Zajedničko saopštenje: Razgovarali Divjak i Šehović, da se brzo riješi situacija

"Obaveza svakog državnog tijela jest kreiranje vlastitih rješenja, uz mogućnost oslanjanja na praksu drugih, vodeći računa o zaštiti njihovog intelektualnog vlasništva"
67 pregleda 23 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Damir Šehović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.08.2017. 17:20h

Ministarstvo prosvjete Crne Gore izrazilo je žaljenje zbog situacije vezane za Zavod za školstvo i prepisivanje ciljeva i ishoda učenja kroz planove i programe od hrvatskih kolega.

U zajedničkom saopštenju Ministarstva nauke i obrazovanje Hrvatske i Ministarstva prosvjete dostavljenog "Vijestima", navodi se da su danas o situaciji telefonski razgovarali hrvatska ministarka Blaženka Divjak i ministar Damir Šehovič.

"Ministarstvo nauke i obrazovanja RH i Ministarstvo prosvjete Crne Gore stupilo je u kontakt vezano uz izradu dijela predmetnih programa Crne Gore na temelju kurikularnih dokumenata Republike Hrvatske od strane Zavoda za školstvo Crne Gore. Ministarstvo prosvjete Crne Gore izrazilo je žaljenje zbog nastale situacije, uz uvjerenje obje strane kako to neće uticati na dosadašnju izuzetno kvalitetnu saradnju dvije države u području obrazovanja", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je istaknuto je kako je riječ o dokumentima koji su i dalje podloga za hrvatsku obrazovnu reformu, ali i kako je Republika Hrvatska spremna dijeliti svoja iskustva u reformskim procesima, u skladu s uvriježenim modusima saradnje.

"Zaključeno je i da je rezultat rada više od pet stotina stručnjaka Republike Hrvatske pokazao kvalitet koji je prepoznat i izvan granica Republike Hrvatske. Obaveza svakog državnog tijela jeste kreiranje vlastitih rješenja, uz mogućnost oslanjanja na praksu drugih, vodeći računa o zaštiti njihovog intelektualnog vlasništva. Stoga oba ministarstva očekuju dodatne informacije nadležnih službi vezano uz ovo pitanje, s ciljem brzog rješenja situacije u korist prije svega djece, kao najvažnije strane, čija je dobrobit u svakom trenutku prioritet", navodi se u saopštenju.

Bonus video: