Pacijenti sa dijagnozom bipolarnog poremećaja prepušteni sebi: Borba sa stigmom sad i bez terapije

Jedino trenutno rješenje je da Vlada mijenja Osnovnu listu ljekova, kako bi od uvoznika nabavili makar kapsule litijum karbonata. Izvjesno je da će pacijenti, koji se inače suočavaju sa stigmom zbog dijagnoze, dočekati 10. oktobar, Svjetski dan mentalnog zdravlja, bez neophodne terapije

29467 pregleda 49 reakcija 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterostock
Ilustracija, Foto: Shutterostock

Pacijenti koji boluju od bipolarnog poremećaja mjesecima ne mogu u crnogorskim apotekama da podignu terapiju, pa lijek litijum karbonat kupuju uz recept u inostranstvu.

Jedino rješenje za taj problem je da Vlada izmijeni Osnovnu listu ljekova, kako bi se na njoj našao isti lijek, ali u drugom farmaceutskom obliku - kapsulama, koji trenutno državnom “Montefarmu” nude uvoznici.

Ipak, sada je već izvjesno da će pacijenti, koji se inače suočavaju sa stigmom zbog dijagnoze, dočekati 10. oktobar, Svjetski dan mentalnog zdravlja bez neophodne terapije.

“Vijestima” su se prethodnih dana obratili pacijenti koji tvrde da od aprila nigdje u crnogorskim apotekama, uključujući i privatne, nema tableta koje im služe kao stabilizator raspoloženja.

Tvrde da su primorani da litijum karbonat nabavljaju u regionu, gdje im takođe traže izvještaj ljekara specijaliste psihijatrije, ali je jedina razlika u tome što se mora kupiti.

“Nije u redu da lijek koji se dobija o trošku našeg zdravstvenog fonda i dobija se isključivo na recept treba da tražimo po regionu. Takođe, to nije aspirin, već snažan lijek za ozbiljne afektivne poremećaje”, kazao je jedan od pacijenata.

Ukazuju i da nekima od njih u nedostatku litijum karbonata pomažu epileptici, dok drugima ne odgovara ta zamjenska terapija.

Uvoznici nude samo kapsule

Iz “Montefarma” su juče “Vijestima” odgovorili da se litijum karbonat u tabletama od 300 miligrama nalazi na Listi ljekova po međunarodnom nezaštićenom nazivu INN, na osnovu koje raspisuju postupak nabavke. Tvrde da su pomenuti lijek tražili postupcima za nabavku oralnih ljekova tri puta ove godine, a posljednji put u avgustu, ali se nijedan uvoznik nije javio s odgovarajućom ponudom. To potvrđuju i podaci sa sajta crnogorskih elektronskih javnih nabavki (CEJN), iz kojih se zaključuje da je prije dva mjesca “Montefarm” tražio tenderom 50.000 tableta, u vrijednosti od 6.000 eura.

“Naknadno smo obaviješteni od jednog uvoznika da postoji mogućnost nabavke ovog lijeka, ali u drugom farmaceutskom obliku, odnosno kapsulama. Međutim, aktuelna Lista ljekova ograničava nabavku samo i isključivo u obliku tableta, pa ne postoji način da se nabavka sprovede na teret Fonda za zdravstveno osiguranje dok se eventualno ne izvrši korekcija, odnosno dopuna i oblika kapsula”, pojašnjavaju iz te ustanove.

U “Montefarmu” tvrde da imaju najavu od nadležnih da će uskoro biti ažurirana Lista ljekova, a u čije izmjene ta ustanova nema uvid, pa očekuju da će ipak biti korekcije što bi im momentalno omogućilo da nabave nedostajuće količine lijeka litijum karbonat 300 mg, ali u drugom farmaceutskom obliku.

Imajući u vidu najavu od strane nadležnih da će uskoro biti ažurirana Lista ljekova, a u čije izmjene MONTEFARM nema uvid, nadamo se da će u ovom dijelu ipak biti korekcije što bi nam momentalno omogućilo nabavku nedostajućih količina lijeka Litijum karbonata 300 mg ali u drugom farmaceutskom obliku.

“Napominjemo da građani imaju mogućnost realizacije recepata i u preko 100 privatnih apoteka, međutim kada zvanični uvoznici nemaju lijek na raspolaganju za tržište Crne Gore u tom trenutku nestašica je i u Montefarm apotekama, kao i onim u privatnom vlasništvu”, rekli su iz ove ustanove.

Pacijenti ne smiju da budu bez terapije

Psihijatri sa kojima su “Vijesti” razgovarale poručuju da pacijenti sa bipolarnim poremećajem ne bi smjeli da ostaju bez terapije, zbog pogoršanja osnovne bolesti i mogućih komplikacija. Ukazuju da zamjenska terapija, s obzirom da litijum karbonat ima malu terapijsku širinu, ne odgovara svim pacijentima, a podsjećaju da se ovaj lijek često propisuje u kombinaciji sa drugim ljekovima, kao što su anksiolitici, antidepresivi, antipsihotici...

Farmaceuti, sa druge strane, ukazuju da ukoliko država napokon nabavi kapsule od 300 miligrama, to neće biti rješenje za sve pacijente jer se lijek obično daje u podijeljenim dozama. Tvrde da se doze potrebne za liječenje prilagođavaju na osnovu redovnog praćenja koncentracije lijeka u plazmi, a sve zbog sprečavanja toksičnosti.

Bipolarni poremaćaj prate poremećaji raspoloženja, od duboke depresije do ekstremne euforije. U pitanju je potencijalno ozbiljna, onesposobljavajuća bolest, a simptomi mogu da budu jako izraženi i značajno da utiču na socijalno i profesionalno funkcionisanje pacijenta.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, oko 60 miliona ljudi u svijetu boluje od nekog tipa bipolarnog poremećaja.

Bonus video: