Rekonstruisana laboratorija u bolnici Brezovik

„Mikrobiološke analize koje će se raditi ovdje biće od posebnog značaja za sve pacijente, imajući u vidu specifičnost oboljenja za koje je specijalizovana bolnica u Brezoviku“, istakao je ministar zdravlja

3131 pregleda 0 komentar(a)
Otvaranje rekonstruisanje mikrobiološke laboratorije, Foto: Svetlana Mandić
Otvaranje rekonstruisanje mikrobiološke laboratorije, Foto: Svetlana Mandić

U Specijalnoj bolnici za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“ u Brezoviku, kraj Nikšića, otvorena je rekonstruisana i u potpunosti opremljena mikrobiološka laboratorija.

“Nakon Doma zdravlja u Kotoru, gdje smo prije nekoliko dana pustili u rad prvu od devet mikrobioloških laboratorija, koje se rekonstruišu kroz projekat finanansiran od strane Evropske unije, koja je za ovu namjenu opredijelila preko dva miliona eura, u Nikšiću smo istim povodom. Samo u Brezoviku za adaptaciju i kompletnu opremu izdvojeno je skoro 354 hiljade eura“, kazao je ministar zdravlja Dragoslav Šćekić.

Otvaranje laboratorije u Brezoviku, prema njegovim riječima, još jedan je korak ka unapređenju usluga u ovoj zdravstvenoj ustanovi, „kojim će zaposleni imati jasniju i precizniju dijagnozu bolesti samim tim uspješnije liječenje“.

Šćekić
Šćekićfoto: Svetlana Mandić

„Mikrobiološke analize koje će se raditi ovdje biće od posebnog značaja za sve pacijente, imajući u vidu specifičnost oboljenja za koje je specijalizovana bolnica u Brezoviku“, istakao je ministar i dodao da o renomeu bolnice u Brezoviku nije potrebno posebno govoriti, ako se zna da je jedina ovog tipa u cijelom regionu koja se bavi liječenjem bolesti pluća.

U protekle dvije godine, premariječima ministra, za infrastrukturne projekte i nabavku medicinske opreme za bolnicu u Brezoviku uloženo je preko 250 hiljada eura i to dijelom iz budžeta, a dijelom kroz donacije društveno odgovornih kompanija i pojedinaca, koji prepoznaju značaj ulaganja u zdravstvo.

Direktor Specijalne bolnice za plućne bolesti „Dr Jovan Bulajić“, Predrag Pejović, kazao je da su rekonstrukcijom mikrobiološke laboratorije dobili savremenu laboratoriju u kojoj je sada moguće sprovoditi savremene dijagnostičke procedure, uz neophodnu sigurnost i olakšani rad zaposlenih. Podsjetio je da je bolnica Brezovik, pored toga što je specijalizovana zdravstvena ustanova koja se bavi dijagnostikom i liječenjem pacijenata sa problemima plućne etiologije, i Nacionalni centar za kontrolu i praćenje tuberkuloze, a od strane Svjetske zdravstve organizacije (SZO) priznata kao nacionalna referentna laboratorija za tuberkulozu u Crnoj Gori, čime su uključeni u svjetski sistem laboratorijskog nadzora.

„Ovo je najveća rekonstrukcija naše laboratorije od osnivanja Bolnice. Ukupna vrijednost građevinskih radova je preko 106 hiljada eura, a ovim projektom su obezbijeđeni i dijagnostički aparati u vrijednosti od 247 hiljada eura. U pitanju su maseni spektrometar i automatizovani analizator za imunološke Elisa testove, koji predstavljaju inovativne sisteme za podizanje automatizovane identifikacije na viši nivo, bržu i sigurnu identifikaciju mikroba, maksimiziranje kvaliteta i kontrolu troškova. Nabavkom novih aparata, koji predstavljaju zatvorene sisteme, jednostavne za održavanje, proširujemo dijagnostički spektar, ali i rješavamo neke od problema koje smo do sada imali u radu“, kazao je Pejović.

Prema njegovim riječima, osnovni cilj rekonstrukcije laboratorije je bio da se nivo zaštite i sigurnosti zaposlenih, ali i okoline, podigne na nivo koji je dovoljno visok za postupke izolacije, identifikacije i izrade testa osjetljivosti bacila tuberkuloze.

Pejović
Pejovićfoto: Svetlana Mandić

„Rekonstrukcijom je instaliran mehanički ventilacioni sistem, koji se koristi u zonama srednjeg i visokog rizika, koji obezbjeđuje preporučen broj razmjena cjelokupne zapremine vazduha u prostoriji, a Hepa filteri obezbjeđuju dekontaminaciju vazduha koji se izvlači i eliminaciju više od 99,97% čestica veličine ≥ 0,3μm u definisanom prostoru. U cilju podizanja bezbjednosti na radu, projektom je nabavljena nova laminarna komora, koja obezbjeđuje zaštitu zaposlenih mikrobiološke laboratorije u toku rada. Na ovaj način je laboratorija, iako dio zgrade u kojoj se obavljaju različite djelatnosti, postala fizički separisana, a istovremeno dovoljno povezana za komunikaciju sa pacijentima i medicinskim osobljem“, istakao je Pejović.

Pored Specijalne bolnice u Brezoviku i Doma zdravlja Kotor, savremeno opremljene mikrobiološke laboratorije uskoro dobiti i domovi zdravlja Bijelo Polje, Berane, Nikšić, Cetinje, Ulcinj, Bar i Budva.

Otvaranju laboratorije prisustvovali predsjednici Opstine i Skupstine Opstine, Marko Kovacevic i Nemanja Vukovic, sa saradnicima.

Bonus video: