Jaredić: Poboljšati socio-ekonomski položaj RE zajednice

„Više od tri četvrtine ispitanika (85%) je ocijenilo da je ekonomska situacija romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori loša, od kojih 67 odsto vjeruje da je ona veoma loša", kazala je projekt menadžerka "Alfa centra"

3857 pregleda 0 komentar(a)
Jaredić, Foto: Svetlana Mandić
Jaredić, Foto: Svetlana Mandić

Istraživanje koje je sprovela nevladina orgaizacija (NVO) „Alfa centar“ iz Nikšića pokazalo je da više od polovine ispitanika (55%) ispitanika vjeruje da postoji diskriminacija prema Romima i Egipćanima (RE) u Crnoj Gori i da se ona najčešće manifestuje u procesu zapošljavanja.

„Više od tri četvrtine ispitanika (85%) je ocijenilo da je ekonomska situacija romske i egipćanske zajednice u Crnoj Gori loša, od kojih 67 odsto vjeruje da je ona veoma loša. Kumulativno 84 odsto ispitanika ocjenjuje da populacija nije uključena dovoljno u društvena dešavanja, od kojih polovina vjeruje da ona uopšte nije uključena“, kazala je projekt menadžerka Nada Jaredić, predstavljajući rezultate istraživanja.

Objasnila je da je istraživanje, koje je obuhvatio 100 ispitanike RE populacije, urađeno ljetos i da je riječ o relevantnim podacima imajući u vidu da su intervjue uradili sa skoro deset odsto romsko-egipćanske populacije koja živi u Nikšiću.

Istraživanje se odnosilo i na političku participaciju Roma i Egipćana, pa je skoro polovina ispitanika (49%) istaklo da ne postoji političar kojem vjeruje, dok dvije trećine njih smatra smatra da ne postoje političari koji zastupaju prava RE zajednice.

„Više od tri četvrtine ispitanika (77%) je glasalo na parlamentarnim izborima 2023. godine, a od 23 odsto njih koji nijesu glasali, 11 odsto nije u tom trenutku imalo pravo glasa. Svega pet odsto ispitanika je nekada pokušalo da utiče na odluke u opštini iz koje dolaze. Ispitanici su najčešće bili politički aktivni u smislu potpisivanja peticija (16 odsto od svih koji su prijavili da su učestvovali u procesu donošenja odluka)“, kazala je Jaredić.

Gotovo svaki peti ispitanik je zaposlen, samo sedam odsto njih ima neki vid obrazovanja – pet odsto sa završenom osnovnom školom i po jedan odsto sa završenom srednjom školom, treći ili četvrti stepen. Kao najdominantniji problem prilikom školovanja djece, ispitanici su u više od polovine slučajeva isticali lošu finansijsku situaciju domaćinstva.

„Više od jedne polovine ispitanika (56%) koriste usluge/pomoć centara za socijalni rad kao i neku vrstu materijalne pomoći. Čak 68 odsto ispitanika je u toku prethodne četiri godine primalo neku vrstu jednokratne pomoći. Nešto manje od jedne četvrtine ispitanika (22%) je dobilo od opštine stan/objekat na privremeno korišćenje u posljednje četiri godine“, kazala je Jaredić. Istraživanje je sprovedeno u sklopu projekta „Monitoring rada lokalne uprave sa fokusom na socio-ekonomski položaj RE populacije za period od 2021-2023“, koji je podržan od strane Fonda za aktivno građanstvo u okviru grant šeme „Podržani-Osnaženi".

„Cilj projekta je osnaživanje pripadnika RE populacije za aktivno učešće u procesu donošenja odluka kroz jačanje kapaciteta. Njegovom realizacijom ćemo utvrditi stepen zadovoljstva rada lokalne uprave od strane RE populacije, ispitati njihove potrebe i stavove, njihov socio-ekonomski položaj. Takođe ćemo sa stručnim timom sprovesti monitoring rada loklane uprave o socio-ekonomskom položaju RE populacije kojim ćemo ojačati saradnju lokalnih organizacija koje se bave ovom temom sa lokalnom upravom, kao i dobiti jasan prikaz svih sprovedenih i nesprovedenih aktivnosti i projekta usmjerenih na RE populaciju u Nikšiću“, navela je Jaredić neke od aktivnosti koje će biti realizovane projektom.

Monitoring rada lokalne uprave sa fokusom na socio-ekonomski položaj RE populacije za period od 2021-2023 biće publikovan i proslijeđen svim zainteresovanim akterima, a planirano je i organizovanje treninga kako bi mlade iz RE populacije upoznali sa mehanizmima učešća u procesu donošenja odluka.

„Produkt treninga biće inicijativa, koju ćemo zajednički uputiti lokalnoj upravi, a tiče se određenog problema iz lokalne zajednice koji je definisan na treningu zajedno sa trenerom“, kazala je projekt menadžerka. Program „Podržani – Osnaženi" realizuje Fond za aktivno građanstvo u partnerstvu sa Zakladom za razvoj lokalne zajednice „Slagalica" iz Hrvatske, uz finansijsku podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave.

Bonus video: