Agencija o požaru u Podgorici: Došlo do emisije zagađujućih materija, građani da poštuju preporuke Instituta

Iz Agencije su dodali da su automatski analizatori za praćenje koncentracije PM10 i PM2,5 čestica koji su instalirani na mjernom mjestu u Bloku V registrovali povećanje koncentracije ovih zagađivača

8444 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore saopštila je povodom požara na deponiji u Podgorici da je došlo do emisije zagađujućih materija u vazduh, koji su produkt sagorijevanja kabastog i biljnog materijala.

Iz te institucije su rekli da se građanima savjetuje da u situacijama zagađenja vazduha poštuju preporuke Instituta za javno zdravlje.

Institut je 9. januara na svom sajtu objavio tekst "Smanjenje posljedica zagađenja vazduha" u kojem se navode i "preporuke za postupanje tokom trajanja povišenog zagađenja vazduha".

Na deponiji u Podgorici sinoć je izbio veliki požar koji su ekipe Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada uspjele da ugase sa velikim naporima.

"Na osnovu podataka kojima raspolažemo, sinoć 5.10.2023. godine u ranim večernjim časovima, usljed požara koji je izbio na privremenom skladištu kabastog i biljnog materijala na Ćemovskom polju – deponiji "Livade" u Podgorici, došlo je do emisije zagađujućih materija u vazduh, koji su produkti sagorijevanja pomenutog materijala. Akcija gašenja požara trajala je cijelu noć i sada nemamo informaciju da li je požar u potpunosti lokalizovan", ističe se u saopštenju.

Iz Agencije su dodali da su automatski analizatori za praćenje koncentracije PM10 i PM2,5 čestica koji su instalirani na mjernom mjestu u Bloku V registrovali povećanje koncentracije ovih zagađivača, sa najvećim vrijednostima u periodu između 20 i 23 časa tokom protekle noći.

"Iako u blizini opžarene lokacije nema instalirane mjerne opreme za praćenje kvaliteta vazduha, nedvosmisleno je došlo do značajnog pogoršanja kvaliteta vazduha na teritoriji naselja koja gravitiraju ovom području. Zadržavanju zagađujućih materija u prizemnim slojevima atmosfere pogoduje odsustvo vjetra, iako je na našim instrumentima trenutno (u Bloku V) registovan značajno manji nivo zagađenja", piše u saopštenju Agencije.

Bonus video: