"Vlada dala punu finansijsku i logističku podršku Regionalnom centru za sajber bezbjednost i razvoj sajber kapaciteta"

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), sastanak Upravnog odbora Regionalnog centra za sajber bezbjednost i razvoj sajber kapaciteta održan je u Ministarstvu javne uprave

4507 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MVP
Sa sastanka, Foto: MVP

Vlada Crne Gore dala je punu finansijsku i logističku podršku Regionalnom centru za sajber bezbjednost i razvoj sajber kapaciteta, saopštili su državni sekretari ministarstava vanjskih poslova i javne uprave, Robert Markić i Dragiša Janjušević.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP), sastanak Upravnog odbora Regionalnog centra za sajber bezbjednost i razvoj sajber kapaciteta održan je danas u Ministarstvu javne uprave.

“Vlada Crne Gore dala je punu finansijsku i logističku podršku ovom važnom projektu, a nakon potpisivanja Sporazuma o osnivanju Regionalnog centra (WB3C), koje se očekuje uskoro, biće upućena inicijativa da se i druge zemlje regiona formalno uključe”, saopštili su u Markić i Janjušević.

Markić je kazao da je centar izuzetno značajan i zbog toga što objedinjava tri prioritetne oblasti - jačanje sajber sigurnosti, regionalnu saradnju i proces evropske integracije.

On je ukazao da je regionalni centar važan i sa aspekta brojnih hibridnih prijetnji koje proizilaze iz različitih kriza i izazova sa kojima se svijet suočava.

Iz MVP su kazali da je na sastanku Upravni odbor upoznat sa statusom izgradnje objekta u Naučno tehnološkom parku u čijim prostorijama će biti smješten Centar.

“Uz očekivanje da bude formalno otvoren u prvom kvartalu naredne godine, kada će se početi sa realizacijom obuka iz Programa”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je na sastanku razgovarano i o važnosti uspostavljanja saradnje sa drugim međunarodnim organizacijama.

Bonus video: