Centralna proslava Dana Vojske u kasarni u Danilovgradu, Milatović: Partijskoj politici u vojsci nema mjesta

Dan Vojske obilježava se u znak sjećanja na Barsku bitku iz 1042. godine, čije je poprište bilo na Tuđemilima

9142 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Jelena Kočanović
Foto: Jelena Kočanović

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general, Zoran Lazarević čestitao je vojnicima Dan vojske.

Na centralnoj proslavi Dana vojske u Danilovgradu, Lazarević je kazao da je ovo jedan od najznačajnijih datuma za Crnu Goru, koji predstavlja korijen crnogorske državnosti.

Dan Vojske obilježava se u znak sjećanja na Barsku bitku iz 1042. godine, čije je poprište bilo na Tuđemilima.

Dan Vojske
foto: Jelena Kočanović

Novoproizvedena potporučnica Anđela Đurđić poručila je da ovaj momenat predstavlja krunu školovanja na brojnim akademijama.

"Spremni smo da znanjem doprinesemo Crnoj Gori", rekla je Đurđić.

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović poručio je da partijskoj politici u vojsci Crne Gore nema mjesta.

"Ovakvi datumi služe za podsjećanje na naše pretke, koji su bili herojski. Svijet ne može biti toliko savršen da bi bio lišen ratova i sukoba", kazao je Milatović.

Dan Vojske
foto: Jelena Kočanović

"Vaša je obaveza da očuvate mir u svijetu, koji je najveća civilizacijska obaveza. Od vas tražim da odgovorno učestvujete na mirovnim misijama. Neka profesionalizam, čestit i odan odnos bude osnov vašeg postupanja u očuvanju mira, svih dobrih ljudi na ovome svijetu. Da ne dozvolimo da se politika ikad umiješa. Partijskoj politici u vojsci Crne Gore nema mjesta", poručio je Milatović.

Rukovodilac radom Ministarstva odbrane i ministar unutrašnjih poslova, Filip Adžić kazao je da polaganje zakletve državi predstavlja emotivan trenutak koji budi najdublje emocije patriotizma.

"Biti pred vama je uzvišeno. Biti nasljednik onih koji su predmet našeg današnjeg okupljanja ali i mnogih priča, oni koji su pobjeđivali najjače vojske, jeste poseban osjećaj i zadovoljstvo, i vi jeste ponos porodica koji su danas tu sa nama. Da bi izabrali vojnički poziv morate da nosite nešto više patriotizma, hrabrosti i odgovornosti, ali morate imati i zadovoljavajuće uslove. Oni su danas znatno bolji nego što su bili prošle godine kada smo se okupljali. Uspjeli smo da obijezbijedimo trinaestu platu", rekao je Adžić.

Dan Vojske
foto: Jelena Kočanović

On je podsjetio i da gradi objekat u Baru u skladu sa NATO standardima, za potrebe mornarice.

"Vojnici na misijama po svijetu su na ponos čitavoj Crnoj Gori. Želio bih da istaknem humano djelovanje svih vojnika, koja se najviše ističe u mirnom stanju. Spomenuo bih kilometre puteva koje su probili crnogorski vojnici, ali i spašavanje vodoizvorišta, koje je funkcionisalo uz pomoć Vojske Crne Gore. Mi smo kredibilan partner Evropske unije i NATO saveznika. Prenio bih poruku podrške ukrajinskom narodu koji se bori za svoj suverenitet", poručio je Adžić.

Bonus video: