"NAJVIŠE IDENTIČNOSTI U FIZIČKOM VASPITANJU"

Šehović traži da Sijarić položi račune, iz Zavoda poručuju da će napraviti izvještaj

"Kako je riječ o nadležnosti ekspertskih tijela Zavoda, a ne o sveobuhvatnoj obrazovnoj politici, zatražićemo zvanično izjašnjenje ove institucije. Materija je usko stručna i zato nećemo zauzimati ad hoc stavove"
146 pregleda 0 komentar(a)
Damir Šehović, Foto: Luka Zeković
Damir Šehović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Ministarstvo prosvjete nastojaće da u što kraćem roku utvrdi kako je došlo do situacije u kojoj je crnogorski Zavod za školstvo prepisao ciljeve i ishode učenja kroz planove i programe od hrvatskih kolega.

Odgovarajući na pitanje "Vijesti" da li će ministar prosvjete Damir Šehović inicirati smjenu v.d. direktora Zavoda Rešada Sijarića zbog ovog skandaloznog poteza, te da li će biti utvrđena odgovornost članova komisija Zavoda, iz prosvjetnog resora su odgovorili da će zatražiti zvanično izjašnjenje institucije.

"Kako je riječ o nadležnosti ekspertskih tijela Zavoda, a ne o sveobuhvatnoj obrazovnoj politici, zatražićemo zvanično izjašnjenje ove institucije. Materija je usko stručna i zato nećemo zauzimati ad hoc stavove", navodi se u odgovoru "Vijestima" Ministarstva prosvjete.

Crnogorski Zavod za školstvo kopirao je dobar dio hrvatskih kurikuluma - iz fizičkog vaspitanja, istorije, geografije, pa i crnogorskog jezika.

To je "Vijestima" potvrdio i bivši predsjednik Ekspertske grupe koja je radila na reformi obrazovanja kod susjeda Boris Jokić.

"Smatram nemoralnim i nečasnim to što su naši kurikulumi preuzeti bez konsultovanja nas koji smo na tome radili ili obrazovnih vlasti u Hrvatskoj", rekao je "Vijestima" Jokić.

Zavod će sačiniti izvještaj za Ministarstvo

Zavod za školstvo će uraditi izvještaj o urađenim predmetnim programima da bi utvrdio u kojoj mjeri su kompatibilni sa hrvatskim kurikulumom, i proslijediti ga Ministarstvu prosvjete na osnovu ćega će se zauzeti stav, saopšteno je iz Zavoda.

 Ministarstvo prosvjete zatražilo je od Zavoda za školstvo odgovor povodom navoda da su planovi i programi iz pojedinih predmeta u reformisanom programu obrazovanja Crne Gore kopirani iz predloga hrvatske reforme obrazovanja.

 Radoje Novović iz Zavoda za školstvo rekao je da su novi predmetni programi unaprijeđena verzija ranijih predmetnih programa i metodološkog okvira, preorjentisanih na ishode. 

„No evidentno je da u nekoliko programa, a najviše u fizičkom vaspitanju, postoji kompatibilnost i identičnost, zbog čega ćemo, kako sam i rekao, uraditi izvještaj i prema tome ćemo zauzeti određeni stav", rekao je Novović.

On je naglasio da je obrazovanje univerzalna kategorija, ali i da jeste nepobitna činjenica da su se unutar sopstvenog metodološkog okvira oslanjali na hrvatski kurikulum. 

„U svakom slučaju, analiziraćemo situaciju i adekvatno se prema njoj odnijeti“, poručio je Novović.