Bijelo Polje: Izglasana odluka da Opština SRK "Sinjavcu" prenese pravo raspolaganja na građevinskog zemljištu

Usvojene sve četiri tačke dnevnog reda na sjednici SO Bijelo Polje

7542 pregleda 2 komentar(a)
Sa današnje sjednice SO Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Sa današnje sjednice SO Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković

Na 18. sjednici lokalnog parlamenta u Bijelom Polju većinom glasova usvojeni su predlozi odluka o davanju saglasnosti na Odluku o utvrđivanju cijena komunalnih usluga DOO Vodovod “Bistrica” za 2024. godinu, davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama Odluke o organizovanju JU Centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju “Tisa”, te davanju saglasnosti na Odluku o izmjenama Statuta JU Centar za djecu i mlade sa smetnjama u razvoju “Tisa”.

Sa 18 glasova za i šest protiv usvojena je odluka o prenosu prava raspolaganja na građevinskom zemljištu, kojom Opština Sportsko ribolovnom klubu “Sinjavac” prenosi pravo raspolaganja na nepokretnostima na katastarskim parcelama i to: sprud u površini od 61 metra kvadratna, šuma pete klase u površini od 466 metara kvadratnih i pašnjak VI klase veličine 24 metra kvadratna, upisane u listu nepokretnosti KO Voljavac na ime Opština Bijelo Polje.

Prenos se, kako stoji u odluci, vrši radi privođenja namjeni lokalne studije lokacije “Ušće” dokompletiranja urbanističke parcele broj UP, uz naknadu, shodno procjeni nadležne komisije.

Ta odluka izazvala je polemiku u parlamentu.

Odbornik Pokreta Evropa sad Andrija Delić je kazao da je u pitanju interesno društvo koje ostvaruje lične interese porodice Dulović, koja drži restoran “Ušće”, što je lični interes pojedinaca a ne građana.

"Smatram da se pomoću ribolovnog društva čine ustupci porodici Dulović, koja drži restoran 'Ušće'. 'Ušće' ne treba da ide RSD-u 'Sinjavac' zato što ono ne ostvaruje osnovne obaveze iz svoje nadležnosti niti štite Lim. Treba uraditi duboku provjeru dokumentacije SRK 'Sinjavac', jer kada u pitanju projekti koji se finansiraju tu su prvi, a kada je u pitanju očuvanje Lima njih nema. SRD 'Sinjavac' je interesno društvo koje ostvaruje lične interese porodice Dulović koja drži restoran 'Ušće'. Ovo je klasičan vid stavljanja opštinske zemlju i privatne interese", kazao je Delić.

Dodao je da u odgovoru na odborničko pitanje u tome šta je sa ribolovnim domom, da li je on zajednička ili odvojena cjelina od restorana “Ušće”, i da li je dozvoljena izgradnja oko resetorana, dobio odgovor da je ribolovni dom odvojena građevinska cjelina, da predstavlja jednu cjelinu sa ugostiteljskim objektom i da nije dozvoljena izgradnja od čvrstog materijala, zaključujući da je SRK “Sinjavac” samo protočni bojler za ostvarivanje privatnih interesa upravnog odbora tog društva.

Delić je napomenuo da treba istražiti gdje je novac pristupnih fondova, gdje mogu ribolovci da popiju kafu i da znaju da su u ribolovnom domu, te da su oni koji podržavaju ovu odluku na tankoj liniji zloupotrebe službenog položaja, jer time direktno otuđuju zemlju građana u korist SRK “Sinjavca”.

Razmatrajući pravnu genezu imovinsko pravnih odnosa “Ušća” direktor Direkcija za imovinu i zaštitu prava Ljubomir Sošić je kazao da dio Delićevih izjava spada u dio ličnih impresija a drugi iz medijskih reakcija onih ljudi koji pokuđavaju crtati neke mete, tvrdeći da je njegov rad kristalno čist.

“NIje mi drago kada čitam medijske reakcije o navodnom nezakonitom radu lokalnog parlamenta u ovom slučaju. Salglasan sa vama u nekim dijelovima konstatacija ali ih neću posebno analizirati, ali to je pitanje za druge druge adrese, možda za SRK SInjavac, inspekcijske organe, SDT, možda ću se složiti. Ali ovo što danas radim nema ništa sa tim. Danas je na dnevnom redu Dokompletiranje urbanističke parcele, i u skladu sa tim pročitao normu Zakona o planiraunju i izgradnji objekata, koji kaže da je vlasnik katastarske parcele dužan da trpi promjene granica urbanističke parcele. Dakle i vlasnici i objekta i parcele na objektu su SRK 'Sinjavac', dakle oni od Opštine dokompletiraju samo dio koji tretira ta urbanistička parcela. Tu urbanističku parcelu je 2014. ovaj parlament zadao u toj površini. Dakle lokalni parlament iz 2014. je usvojio studiju o lokaciji, i to je u suštini mali DUP. Ima oko 5 godina kada je SRK 'Sinjavac' nama podnio zahtjev za dokompletiranje urbanističke parcele. Situacija je sazrela tek prije mjesec dva, jer je postojao teret restitucije u korist jedne porodice, i vođen je postupak restitucije i to zemljište nije moglo da se prometuje. Dakle, tek prije par mjeseci je taj teret izbrisan, negativno je riješeno po tu porodicu pred komisijom i situacija je sazrela u smislu za dokompletiranje urbanističke parcele. Ovo je samo privođenje DUP-a namjeni, ništa drugo. Neću da pominjem nikakve porodice koje vežete za ovu situaciju, to je relacija tih porodica, Sinjavca, i eventualno nekih koji treba da istražuju ukoliko postoji neko krivično djelo”, kazao je Sošić.

Bonus video: