U Krtolima kod Tivta položen kamen temeljac za novu zgradu OŠ "Branko Brinić"

Osim prostorija za OŠ "Branko Brinić" novi prosvjetni objekat u Radovićima, sadržaće i dio namijenjen za područno odjeljenje Dječijeg vrtića "Bambi", odnosno Muzičke škole Tivat

10388 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Premijer Dritan Abazović, gradonačelnik Tivta Željko Komnenović, ministar prosvjete Miomir Vojinović i direktor OŠ "Bbranko Brinić" Ivica Tošev, polaganjem kamena temeljca, ozvaničili su na svečanosti u Radovićima, početak izgradnje novog objekta te obazove ustanove.

Nova škole koja se gradi na lokaciji dosadašnjeg dotrajalog montažnog objekta u kojem je OŠ "Branko Brinić" funkcionisala od 1980. godine do sada, vrijedna je više od četiri miliona eura.

Radove koji se realizuju preko Uprave javnih radova Crne Gore, obavlja kompanije "LD gradnja" iz Nikšića a ugovoreni rok za završetak nove škole je 18 mjeseci.

Osim prostorija za OŠ "Branko Brinić" novi prosvjetni objekat u Radovićima, sadržaće i dio namijenjen za područno odjeljenje Dječijeg vrtića "Bambi", odnosno Muzičke škole Tivat.

"Tivat je grad koji se može pohvaliti sa nečim čime na žalost, ne mogu svi gradovi u Crnoj Gori a to je da ovdje broj djece koja se upisuju u prvi razred osnovne škole konstantno raste. To je obaveza više za Vladu i u potpunosti prihvatam i inicijativu Opštine Tivat da se što prije počne i sa gradnjom nove osnovne škole u Tivtu, na lokaciji na Župi i da se što prije završe sve procedure za to", kazao je Abazović čestitajući mještanima novu školu.

On se zahvalio Opštini Tivat na kako je kazao "izvanrednoj saradnji koju Vlada ima sa lokalnom upravom", kao i partnerima iz biznis zajednice "koji su i do sada pomagali i bili spremni da pomažu ovakve i slične projekte".

foto: Siniša Luković

Abazović je podsjetio da su nedavno otvoreni novi školski objekti u Bijelom Polju i Rožajama, da je počela gradnja nove OŠ "Vladimir Nazor" u Podgorici, te najavio da će 2024. "biti godina sa najvećim ulaganjima u istoriji Crne Gore kada je u pitanju infrastruktura prosvjete".

"Ovu godinu iskoristili smo za pripremu projektne i druge dokumentacije a dogodine neće biti grada u Crnoj Giori koji neće dobiti ili novu školu, ili novi vrtić", kazao je premijer dodajući da će "sigurno krenuti gradnja dvadesetak novih prosvjetnih objekata, a ako budemo vrijedno radili možda i 30".

"Naša djeca zaslužuju bolje uslove u kojima se školuju, nadamo se da će oni izrasti prije svega u dobre ljude, a onda i u profesionalce koji će unaprijediti ne sam Tivat i Boku Kotorsku, nego i cijelu Crnu Gioru", zaključio je Abazović.

OŠ "Brranko Brinić" je u martu obilježila 247. godišnjicu školovanja na narodnom jeziku u Krtolima. Trenutno je pohađaju 153 učenika, a svake godine broj djece koja upisuju prvi razred na području Krtola raste, zbog čega i lokalna uprava Tivta, iako to nije njena zakonska obaveza, nastoji da podrži rad ove i drugih škola u gradu.

OŠ Branko Brinić animacija
foto: Privatna arhiva

Tako je Opština obezbijedila gotov projekat za novi školski objekat ju Krtolima koji će ponuditi prostor za osnovnu školu, muzičku školu i vrtić. Obezbijeđena su i sredstva za adaptaciju dva obližnja doma kulture u kojima se trenutno odvija nastava za krtoljsku djecu. Uskoro počinje i dodatna adaptacija i obnova dva dječja igrališta koja se nalaze u neposrednoj blizini ovih objekata, a lokalna uporava je obezbijedila i besplatni đački prevoz.

"Tivat je na ovaj dan dugo čekao i ne možemo biti zadovoljniji što smo konačno na toj polaznoj tački da u dogledno vrijeme naša djeca dobiju školski objekat imanentan 21. vijeku i što je važnije, njihovim potrebama. Krtoli i Radovići, pa i cijeli Tivat ponose se činjenicom da tradicija obrazovanja u ovim krajevima datira još od 1776. godine. Ovo nas obavezuje da obezbjedimo dalji kontinuitet sticanja znanja za djecu Tivta, za ove ali i sve generacije koje dolaze. Ovo je prvi objekat osnovnoškolskog obrazovanja koji se gradi u Tivtu, nakon više od 40 godina", istakao je Komnenović.

On je naglasio da Opština nastoji da pravovremenim ulaganjima u lokalnu infrastrukturu adekvatno prati ubrzani razvoj grada, ali i da država sa svoje strane, mora da uradi više, pogotovo kada je gradnja nove osnovne škole u centru grada u pitanju.

"Svjedoci smo da Tivat bilježi porast broja stanovnika, pa je samo ove godine u centralnu školu u Tivtu upisano 1.900 mališana. Vrtić 'Bambi' radi na ivici svojih kapaciteta jer je priliv djece veliki i u ovu predškolsku ustanovu. Zato, Opština Tivat jasno ističe svoj stav da je Tivtu neophodna nova osnovna škola na lokalitetu Župa. Objekat nove škole neophodnan je kako bi naša djeca učila i boravila u adekvatnom prostoru sa svim pratećim sadržajima. Nadamo se da će Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma najzad ući u proceduru javne rasprave za izmjenu i dopunu DSL-a 22-23, što je korak koji prethodi svim daljim aktivnostima", istakao je Komnenović dodajući da "Opština Tivat biće pouzdan partner Vladi Crne Gore, kako bismo zajedničkim snagama išli ka ovom cilju".

"Imajući u vidu istorijat ove škole, imajući u vidu da je na ovim prostorima bila najstarija narodna škola, izuzetno mi je zadovoljstvo da danas radimo nešto na šta može biti ponosan, ne samo grad Tivat, nego i naša Crna Gora- obiljeđevamo početak gradnje novog, modernog školskog objekta u Krtolima", kazao je Vojinović.

On je pohvalio saradnju sa Opštinom Tivat i istakao da je Ministarstvo poboljšalo materijalni status prosvjetnih radnika, uvećalo plate do 45 odsto, te da radi na izgradnji infrastrukturnih objekata.

Tošev je kazao da je srećan jer je najstarija škola u Crnoj Gori dočekala izgradnju nove zgrade na radost svih.

"Škola je više od zgrade. To je mjesto gdje se prenosi znanje, gdje se oblikuju budući lideri i gdje se snovi pretvaraju u stvarnost. Izgradnja nove škole nije samo materijalna investicija, već i ulaganje u budućnost naše zajednice. Pojedinci koji posjeduju znanje i vještine predstavljaju važan resurs i u velikoj mjeri doprinose razvoju društva. Pojedinac zauzima visok društveni status na osnovu znanja kojim raspolaže. U razvijenim zemljama ulaganje u nauku, obrazovanje i kulturu ne tretira se kao potrošnja već investicija", naglasio je on.

Svečanosti polaganja kamena-temlejca za novu zgradu OŠ "Branko Brinić" u Radovićima, prisustvovali su potpredsjednik Opštine Tivat Jovan Brinić, predsjednik Skupštine Opštine Miljan Marković i sekretarka za društvene djelatnosti Olivera Mišković Vidojević, kao i direktori tivatskih škola, brojni građani i djeca.

Bonus video: