Vlada: Hitno evakuisati građane Crne Gore iz Izraela

"Do sada se javilo 50 crnogorskih državljana, od kojih je, u ovom momentu, 37 izrazilo želju da se vrati u Crnu Goru"

18117 pregleda 42 reakcija 21 komentar(a)
Aerodromu Ben Gurion blizu Tel Aviva, Foto: Reuters
Aerodromu Ben Gurion blizu Tel Aviva, Foto: Reuters

Vlada je na telefonskoj sjednici usvojila informaciju o potrebi hitne evakuacije crnogorskih građana iz Izraela.

"Na osnovu zakonom propisanih obaveza i ovlašćenja Ministarstvo vanjskih poslova odmah po izbijanju krize u lzraelu, preduzelo je hitne neophodne poslove i radnje u cilju zaštite crnogorskih građana koji se nalaze u ovoj zemlji. S tim u vezi u okviru Ministarstva vanjskih poslova formiran je Krizni štab koji je stupio u kontakt sa Počasnim konzulatom Crne Gore u lzraelu, kao i sa Ambasadom Srbije u Tel Avivu koja shodno potpisanom Sporazumu zastupa Crnu Goru u ovoj zemlji. Od početka krize Ministarstvo vanjskih poslova je izdalo više saopštenja i putem medija i drugih komunikacionih kanala pozvalo crnogorske građane u ovoj zemlji da se jave Počasnom konzulatu Crne Gore u lzraelu, kao i Ambasadi Srbije u Tel Avivu", piše u saopštenju Vlade.

Dodaje se da su Ministarstvo vanjskih poslova i Počasni konzulat u stalnom kontaktu sa građanima Crne Gore kojima pružaju punu podršku.

"Do sada se javilo 50 crnogorskih državljana, od kojih je, u ovom momentu, 37 izrazilo želju da se vrati u Crnu Goru. lmajući u vidu razvoj situacije u lzraelu koja se u proteklih 24 časa dodatno usložnjava, a u cilju zaštite bezbjednosti i života crnogorskih građana, Ministarstvo vanjskih poslova cijeni da je neophodno preduzeti korake koji bi rezultirali hitnom evakuacijom crnogorskih državljana koji se nalaze u ovoj zemlji, a na teret države Crne Gore kako je uobičajeno u ovakvim situacijama. Krizni tim Ministarstva vanjskih poslova zajedno sa nadležnim organima i diplomatskim predstavništvima spremno je da preduzme sve potrebne korake za organizaciju sprovođenje evakuacije, uključujući organizaciju specijalnog humanitarnog leta iz Tel Aviva kojim bi se evakuisali crnogorski građani, kao i da koordinira angažovanje vazduhoplova iz flote nacionalne avio-kompanije To Montenegro", piše u saopštenju Vlade.

Bonus video: