Ostaci životinja bez dozvole na deponiji - nezakonit posao bjelopoljskog komunalnog preduzeća

Firma tek nedavno tražila od predsjednika Opštine da im obezbijedi privremeno rješenje za odlaganje na deponiji Dobrakovo, v. d. direktor Muradif Grbović kaže da bi ugrozili zdravlje građana da su prestali s višegodišnjom praksom

22918 pregleda 56 reakcija 3 komentar(a)
Privremena deponija Dobrakovo prijeti i Limu, Foto: NVO Euromost
Privremena deponija Dobrakovo prijeti i Limu, Foto: NVO Euromost

Bjelopoljsko komunalno preduzeće nema dozvolu za odlaganje životinjskog otpada na privremenu deponiju na granici sa Srbijom, ali to godinama radi i naplaćuje tu uslugu prerađivačima mesa sa teritorije opštine.

To je za “Vijesti” potvrdio i v. d. izvršnog direktora preduzeće “Komunalno Lim” Muradif Grbović, koji nelegalno odlaganje životinjskog otpada pravda brigom po zdravlje građana.

On je pojasnio da su prije petnaest dana tražili od predsjednika Opštine Petra Smolovića da im obezbijedi privremeno rješenje za odlaganje životinjskog otpada na deponiju u mjestu Dobrakovo, poslije graničnog prelaza sa Srbijom.

“Sve do trenutka dok se odobrenje od nadležnog organa ne dobije, vršimo usluge odvoženja, s obzirom na to da bi ovaj problem (životinjski otpad) izazvao katastrofalne posljedice po zdravlje i bezbjednost građana ove opštine, ukoliko bi smo prestali sa pružanjem usluga te vrste”, kazao je Grbović “Vijestima”, podsjetivši da je, kada je riječ o drugim vrstama otpada, Skupština opštine Bijelo Polje dala deponiju na korišćenje preduzeću “Komunalno Lim”.

U otpad životinjskog porijekla ubrajaju se i djelovi tijela, leševi, kosti, odnosno sve što nije namijenjeno za ljudsku ishranu...

Ugovore uništila poplavaprije više od deceniju, ko sve naplaćuje usluge

Neuređena deponija nalazi se kraj magistralnog puta, na oko četrnaest kilometara od Bijelog Polja, između dva granična prelaza - crnogorskog i srbijanskog.

Grbović je kazao i da je zatekao određene neregularnosti kada je u aprilu, kao kadar Bošnjačke stranke, preuzeo funkciju v. d. izvršnog direktora preduzeća “Komunalno Lim”.

On je za “Vijesti” kazao da preduzeće ima zaključene ugovore sa bjelopoljskim prerađivačima mesa, i da usluge fakturišu, kako je pojasnio, po cjenovniku preduzeća. Istakao je da može obezbijediti uvid u mjesečne fakture koje se ispostavljaju prerađivačima mesa.

Radim na otklanjanju nepravilnosti koje sam zatekao: Grbović
Radim na otklanjanju nepravilnosti koje sam zatekao: Grbovićfoto: Savo Prelević

Iz Nevladine organizacije “Euromost”, međutim, tvrde da se privremena deponija u Dobrakovu koristi nekontrolisano, a da pojedini zaposleni u preduzeću “Komunalno Lim” naplaćuju usluge, ali da ih ne prijavljuju preduzeću.

Grbović je u odgovoru “Vijestima” naveo da jeste zatekao određene neregularnosti, ali da rade na njihovom otklanjanju, istakavši da će uskoro na postaviti montažni objekat i uspostaviti rad portirske službe sa video-nadzorom, kako bi kontrolisali ulazak na deponiju.

Iz NVO “Euromost” ističu da su na zahtjev da dobiju sve ugovore koje je preduzeće potpisalo sa prerađivačima mesa za odvoženje otpada do deponije, odobili odgovor da su uništeni u poplavi prije više od deset godina.

Grbović je to potvrdio za “Vijesti”.

Voze i privatnici, ne zna se godišnja količina otpada

Iz “Euromosta” navode da u Bijelom Polju ima oko 200 privrednih subjekata koji obavljaju neku djelatnost i stvaraju komunalni otpad, a da opštinsko preduzeće nema ni jedan ugovor sa bilo kojim od njih. Ističu da se postavlja pitanje - ko sav taj otpad preuzima, gdje se odlaže i ko sve to naplaćuje?

Iz te NVO tvrde da su nedavno snimili privatne kamione jedne bjelopoljske kompanije, kojima su odvozili životinjsku otpad na deponiju Dobrakovo, a snimak su dostavili “Vijestima”.

Grbović je imenovao kompaniju čiji se kamion vidi na snimku, pojasnivši da izmiruje obaveze prevoza životinjskog otpada.

Iz NVO “Euromost” upozoravaju da niko ne zna da li godišnji otpad prelazi 200 tona, za šta bi bila potrebna saglasnost Agencije za zaštitu životne sredine koju “Komunalo Lim” - nema.

“Sve je ovo razlog da smo od direktora Komunalnog zatražili da odmah uvede kontrolu korišćenja privremenog odlagališta u Dobrakovu, koje je na ovom mjestu 30 godina i gdje se stvorilo ogromno brdo raznog otpada koje niti se selektuje, niti se evidentira, niti se zna ko i šta istovara. Sve to stvara još veću opasnost prijeteći da se sruši na magistralni put koji povezuje Crnu Goru i Srbiju, kao i u rijeku Lim, što bi imalo dalekosežne posljedice i izazvalo ekološku katastrofu, međunarodni incident, ugrožavajuži živote ljudi”, naglasili su.

Iz NVO “Euromost” ističu da su evidentirali da privatna i vozila “Komunalnog Lim” prolaze granicu u Dobrakovu, a da ih kontrolišu samo “granične kamere”.

“To je bio razlog što smo zatražili objašnjenje od komandira granične policije i dostavili dopis Upravi policije u Podgorici, da se odmah prestane sa ovakvom praksom i zatražili da se sva vozila, bila ona privatnih preduzeća ili ‘Komunalnog Lim’, kontrolišu kao i sva druga vozila”.

Naveli su i da je pitanje ko može da garantuje šta se sve prevozi preko granice sa Srbijom, odnosno da li je samo riječ o životinjskom otpadu.

Bonus video: