MEP obilježilo Dan Interreg saradnje u Kotoru: U Crnoj Gori uz pomoć EU sprovedene stotine projekata

„Podsjetiću da su samo u okviru programskog okvira IPA II, koji je obuhvatio period od 2014. do 2020. godine, na teritoriji opštine Kotor realizovana 23 projekta prekogranične i teritorijalne saradnje, pri čemu su institucije i organizacije iskoristile bespovratna sredstva EU u vrijednosti od gotovo sedam miliona eura,“ kazala je Milena Žižić

3300 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji
Sa sastanka, Foto: Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji

Ministarstvo evropskih poslova (MEP) u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori obilježilo je Dan Interreg saradnje posjetom Opštini Kotor, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade - Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Šef sektora za saradnju u Delegaciji EU Ingve Engstrom, kazao je, kako se navodi u saopštenju, da je u saradnji sa Ministarstvom evropskih poslova, u proteklih 15 godina uspješno sprovedeno na stotine različitih projekata širom Crne Gore i "opredijeljeni smo da tako nastavimo i u budućnosti".

Dan Interreg saradnje obilježava se, kako stoji u saopštenju, krajem septembra i početkom oktobra u cilju promocije saradnje među institucijama i organizacijama koje uz podršku Evropske unije sprovode zajedničke projekte u pograničnim regijama širom Evrope.

Delegacija Ministarstva predvođena državnom sekretarkom i nacionalnom IPA koordinatorkom Milenom Žižić i šef sektora za saradnju u Delegaciji EU Ingve Engstrom sa saradnicima sastali su se, kako se dodaje u saopštenju, sa predsjednikom Opštine Kotor Vladimirom Jokićem, sa kojim su razgovarali o dosadašnjim rezultatima projekata prekogranične saradnje i razmotrili buduće mogućnosti za finansiranje projekata od strane Evropske unije.

„Nismo slučajno ove godine u Kotoru. Opština Kotor, kao i brojne institucije i organizacije iz ove opštine, već godinama uspješno sprovode projekte koji se finansiraju kroz fondove Evropske unije namijenjene prekograničnoj i teritorijalnoj saradnji“, kazala je Žižić.

Ona je istakla da organizacije iz Kotora imaju priliku da konkurišu za sredstva iz 8 programa prekogranične i teritorijalne saradnje, od ukupno 11 u kojima učestvuje Crna Gora.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji

„Podsjetiću da su samo u okviru programskog okvira IPA II, koji je obuhvatio period od 2014. do 2020. godine, na teritoriji opštine Kotor realizovana 23 projekta prekogranične i teritorijalne saradnje, pri čemu su institucije i organizacije iskoristile bespovratna sredstva EU u vrijednosti od gotovo sedam miliona eura,“ dodala je Žižić.

Predsjednik Opštine Kotor zahvalio je, dodaje se u saopštenju, na kontinuiranoj podršci koju Ministarstvo evropskih poslova i Delegacija Evropske unije pružaju lokalnim samoupravama i drugim akterima u konkurisanju za fondove EU.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji

„Kroz fondove EU za prekograničnu saradnju podržano je više korisnika iz naše opštine, uključujući Institut za biologiju mora, Pomorski fakultet, Kulturni centar, kao i Ministarstvo kulture i medija. Od budućih projekata uz pomoć fondova EU izdvojio bih izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u opštini, koji treba da trajno riješi pitanje sistema vodosnabdijevanja i sistema odvođenja otpadnih voda, a naša intencija je da dodatna sredstva obezbijedimo uz pomoć Investicionog okvira za Zapadni Balkan“, kazao je Jokić, dodajući da će Opština u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti projektima energetske efikasnosti i zaštite životne sredine.

Kako se u saopštenju navodi, govoreći o podršci Evropske unije, šef sektora za saradnju u Delegaciji EU Ingve Engstrom naglasio je da je prekogranična saradnja osnovna ideja ujedinjene Evrope, a programi i ljudi koji ih sprovode neumorno rade na tom cilju.

Sa sastanka
Sa sastankafoto: Sektor za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji

"Novi prekogranični programi uskladiće se sa evropskim prioritetima poput agende EU za digitalnu i zelenu tranziciju. Ovi novi projekti imaju za cilj da lokalne zajednice transformišu u konkurentne, inovativne, pametnije i zelenije oblasti. Takva transformacija će dovesti do otvaranja radnih mjesta, boljih usluga, čistije životne sredine i mnogih drugih pogodnosti za lokalno stanovništvo“, kazao je Engstrom.

Ovogodišnji Dan Interreg saradnje bio je, dodaje se, posvećen vještinama u oblasti kreativnih industrija i umjetnosti, budući da je 2023. godina od strane Evropske komisije proglašena za evropsku godinu vještina.

"Tokom posjete je upriličen obilazak Kreativnog haba u Kotoru, koji je otvoren prije dvije godine kroz adaptaciju zgrade starog zatvora u Kotoru. Ovaj prostor, za koji se očekuje da postane regionalni centar okupljanja kreativaca i umjetnika, rekonstruisan je zahvaljujući projektu 3C, koji je podržan kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Italija - Albanija - Crna Gora 2014-2020, a u kojem je vodeći partner bilo Ministarstvo kulture i medija", saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade - Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Kako se navodi u saopštenju, u sklopu obilježavanja Dana Interreg saradnje, Ministarstvo evropskih poslova je u saradnji sa muzičkom školom „Vida Matjan“ organizovalo koncert gudačkog kvarteta EarPiece, na kojem su izvedene kompozicije Volfganga Amadeusa Mocarta i Stiva Rajha u cilju unapređenja vještina učenika koji pohađaju ovu obrazovnu ustanovu.

"Gudački kvartet EarPiece nastao je tokom realizacije istoimenog projekta, koji je takođe podržan kroz Interreg IPA program prekogranične saradnje Italija - Albanija - Crna Gora", saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade - Sektora za informisanje javnosti o Evropskoj uniji i procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Bonus video: