Janković i Vujačić iz Izraela doputovali u Crnu Goru: Minut i po za spas

Njih dvoje su, u svojoj organizaciji, kupili karte preko interneta i izraelskom kompanijom “Israir Airlines” doputovali direktno u Tivat. Avion državne kompanije “ToMontenegro” koji je evakuisao crnogorske državljane iz Izraela sletio je jutros oko 5.40 na podgorički aerodrom

61267 pregleda 29 reakcija 5 komentar(a)
Red na aerodromu u Izraelu, Foto: Privatna arhiva
Red na aerodromu u Izraelu, Foto: Privatna arhiva

Ono što je trebalo da bude odmor u Izraelu za Baranku Andrijanu Janković pretvorilo se u ratni sukob.

Janković je u izraelskom primorskom gradu Ramat Hašaron boravila u posjeti vjereniku, crnogorskom reprezentativcu Ristu Vujačiću koji u ovom gradu igra za istoimeni klub.

Njih dvoje su u juče ujutru stigli u Crnu Goru, letom izraelske kompanije Israir Airlines.

Ramat Hašaron se nalazi na 20 minuta vožnje od Tel Aviva i dva, tri sata vožnje od Gaze i mjesta sukoba Hamasa i Izraela.

“Nakon tri dana boravka u Izraelu, odmor je dobio totalno suprotnu sliku. Od planova da se posjete kulturne znamenitosti, sve se svelo na čekanje oglašavanja sirene i gledanja tragova raketa koje su ostavile na nebu”, kaže ona za “Vijesti”.

Dodaje da je situacija u Ramat Hašaronu bila stabilna.

“Prilikom napada se oglasi sirena koja izaziva opštu pometnju među ljudima. Nakon oglašavanja sirene, imate 90 sekundi da uđete u bunker, koji se, u mom slučaju, nalazio 50 metara od stana. U bunkeru se ostaje dok se sirena ne ugasi”, objašnjava Janković.

Poznanici su, kaže, pokušavali da ih uvjere da je to “sasvim normalno”, da ne treba da brinu, da se napadi često dešavaju, da će brzo proći…

“Prema njihovoj priči sam shvatila da su navikli da žive pod takvim uslovima - povremeno odu u bunker i nakon završetka napada nastave normalno da obavljaju svakodnevne aktivnosti, kao da ništa nije bilo”, priča.

Kako je vrijeme odmicalo, a sukobi se pojačavali Jankovićeva i Vujačić su shvatali ozbiljnost situacije.

Njih dvoje su, u svojoj organizaciji, kupili karte preko interneta i izraelskom kompanijom “Israir Airlines” doputovali direktno u Tivat.

Avion državne kompanije “ToMontenegro” koji je evakuisao crnogorske državljane iz Izraela sletio je jutros oko 5.40 na podgorički aerodrom.

Iz Vlade je saopšteno da im se javilo 60 crnogorskih državljana, od kojih je juče 48 željelo da se vrati u Crnu Goru.

“lmajući u vidu razvoj situacije u lzraelu koja se u proteklih 24 časa dodatno usložnjava, a u cilju zaštite bezbjednosti i života crnogorskih građana, Ministarstvo vanjskih poslova cijeni da je neophodno preduzeti korake koji bi rezultirali hitnom evakuacijom crnogorskih državljana koji se nalaze u ovoj zemlji, a na teret države Crne Gore”, saopšteno je iz Vlade.

Bonus video: