Šaranović podnio krivičnu prijavu protiv Markovića: Staćemo na kraj ljubimcima otpremnina i lovcima na kvadrate

Marković je stan od 84 metra pod povoljnim uslovima gotovo u centru Podgorice dobio 2000. od podgoričke ustanove “Dječji savez”, na čijem je čelu tada bio. Stan je tada platio 10 odsto od tržišne vrijednosti, ali ga je 15 godina kasnije (2015) poklonio sinu

37618 pregleda 21 reakcija 5 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.10.2023. 15:34h

Podnošenje ovakvih i sličnih krivičnih prijava odraz je čvrstog opredjeljenja da stanemo "na kraj ljubimcima otpremnina i lovcima na kvadrate na štetu građana Podgorice".

To je medijima jutros kazao zamjenik gradonačelnice Podgorice Danilo Šaranović nakon što je Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) podnio krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora preduzeća "Sportski objekti" Vojislava Markovića i bivših članova Odbora direktora zbog zloupotrebe položaja.

Stan od 84 metra pod povoljnim uslovima gotovo u centru Podgorice dobio je 2000. od podgoričke ustanove “Dječji savez”, na čijem je čelu tada bio. Stan je tada platio 10 odsto od tržišne vrijednosti, ali ga je 15 godina kasnije (2015) poklonio sinu, da bi u maju 2020. zahtjevom od “Sportskih objekata” tražio da se ponovo riješi njegovo stambeno pitanje. To mu je, prema dokumentima, i omogućeno dvije godine kasnije.

"Sigurno nećemo stati, a to znači da će svi funkcionerski stanovi biti predmet provjere", poručio je Šaranović.

On je kazao da je od gradske uprave tražio da mu se isplati otpremnina u iznosu od 70.000 eura.

"Ovakvi slučajevi su takvi da više nema mjesta političkoj korektnosti. Radi se o ličnom hedonizmu pojedinaca na račun i štetu građana Podgorice. Osjećamo lično zadovoljstvo iz razloga što imamo smjelosti da se obračunamo sa korupcijom, ali i da odgovorimo potrebi građana Podgorice da znaju kako i na koji način se troši njihov novac. Više neće biti mjesta javnim funkcionerima koji nijesu spremni da obavljaju funkcije u javnom interesu. Ovo je klasičan primjer endemske korupcije", rekao je Šaranović.

Zamjenik gradonačelnice kazao je da je ovaj slučaj "složen i prost".

"Složen je jer ima produženo trajanje, i zato što se neko potrudio da ozakoni ovakvu korupciju i krađu na račun građana Podgorice. Prost je jer nijesu uspjeli da dovoljno vješto sakriju i ovakva prijava protiv odgvornih lica može biti napisana u roku od 24 sata. Otkrivamo korupciju bez bilo kakve selektivnosti", istakao je on.

Šaranović je kazao da će insistirati od nadležnih organa da sve dodatno provjere, a krivična prijava koju podnosi protiv Markovića je, kako kaže, "i te kako utemeljena".

"O tome niko u prethodnom periodu nije govorio. Ovo je početak nove Podgorice, u kojoj više neće biti mjesta korupciji. Sva saznanja o njoj neće stajati u fiokama, već će biti dalje procesuiran ka SDT-u. Očekujemo da tužilaštvo obavi svoj posao. Bavićemo se svim preduzećima", istakao je Šaranović.

Bonus video: