Zabilježen trend porasta temperature vazduha u opštinama Nikšić i Plužine

Mitrović je kazao da je usled globalnog zagrijavanja došlo do promjene klime na području cijele Crne Gore, a da je promjena posebno izražena u kontinentalnom i planinskom dijelu

3571 pregleda 0 komentar(a)
Društvo mladih ekologa Nikšića (DMEN), Foto: Društvo mladih ekologa Nikšić
Društvo mladih ekologa Nikšića (DMEN), Foto: Društvo mladih ekologa Nikšić

Opštine Nikšić i Plužine, na osnovu podataka sa meteoroloških stanica, imaju trend porasta temperature vazduha, broj tropskih dana i noći, dužih toplotnih talasa, pojavu jakih kišnih padavina, smanjenje broja dana sa padavinama, ledenih i mraznih dana i povećanje sušnih perioda.

To je rečeno na treningu koji je organizovalo Društvo mladih ekologa Nikšića (DMEN) na temu „Klimstake promjene i njihov uticaj na vodne resurse u opštinama Nikšić i Plužine“.

Predavanje je održao mr Luka Mitrović koji je, između ostalog, kazao da je usled globalnog zagrijavanja došlo do promjene klime na području cijele Crne Gore, a da je promjena posebno izražena u kontinentalnom i planinskom dijelu.

Mitrović je, kako se navodi u saopštenju za javnost, govorio o bogatstvu voda Nikšića, o tome da je količina padavina u Nikšićkom polju velika i iznosi blizu 2000 mm, o karakteristikama temperature vazduha u Nikšiću i trendu rasta ekstremnih maksimalnih i minimalnih temperatura u gradu pod Trebjesom, odstupanju srednje godišnje temperature od klimatološke normale...Osvrnuo se i na sektor vodnih resursa na području opštine Plužine i njihovoj osjetljivosti i istakao da su jedan od najizrazitijih klimatskih rizika za područje te opštine sve češće i dugotrajnije hidrološke suše koje se direktno odražavaju na zaštitu i korišćenje vodnih resursa. Prosječna temperatura vazduha u Plužinama, u uporednom periodu 1961-1990. i 1991-2020. povećana za 1,2 stepena.

„Cilj treninga, koji je okupio predstavnike lokalne uprave iz Nikšića, nevladin sektor, naučnu javnost i studente sa fakulteta geografije, bio je bolje upoznavanje sa izazovima koje donose klimatske promjene i njihovom specifičnom uticaju na vodne resurse“, kazao je Miodrag Karadžić iz DMEN-a.

Trening je realizovan u okviru projekta „Bolje razumijevanje voda usled klimatskih promjena“ koji Društvo mladih ekologa Nikšić realizuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu ReLOaD 2, koji finansira Evropska Unija a sprovodi UNDP u partnerstvu s 15 lokalnih samouprava u Crnoj Gori, podijeljenih u pet klastera među kojima je klaster "Zajedno Nikšić i Plužine".

Bonus video: