Udruženje Korina: Počinje besplatna identifikacija, registracija i vakcinacija pasa u Nikšiću

Svi vlasnici pasa u Crnoj Gori dužni su da obezbijede identifikaciju (mikročipovanje), registraciju i vakcinaciju psa protiv bjesnila, kao i da posjeduju potvrdu o upisu u registar i vakcinaciji psa protiv bjesnila (pasoš)

2106 pregleda 1 komentar(a)
Udruženje Korina, Foto: Udruženje Korina
Udruženje Korina, Foto: Udruženje Korina

U Nikšiću će krajem ovog mjeseca početi besplatna identifikacija, registracija i vakcinacija protiv bjesnila za sve vlasničke pse, saopštilo je Udruženje Korina.

To će, kako navode, biti sprovedeno u sklopu projekta "Odgovornost prije svega #OPS2023" koji sprovodi pomenuto udruženje.

"Ovaj projekat ima za cilj da kroz poboljšanje načina držanja vlasničkih i lovačkih pasa doprinese smanjenju broja napuštenih pasa na human i sistemski način i poboljšanju javnog zdravlja na teritoriji opštine Nikšić", rekli su iz tog udruženja.

Ideja projekta je, kako kažu, da dugoročno doprinese kontroli populacije napuštenih pasa u nikšićkoj opštini.

"Tokom realizacije projekta biće obuhvaćene mnogobrojne aktivnosti koje se tiču zaštite dobrobiti pasa, dok će akcenat biti stavljen na obilazak 32 mjesne zajednice i vršenje identifikacije (mikročipovanja), registracije i vakcinacije protiv bjesnila po domaćinstvima (od vrata do vrata) i/ili u veterinarskoj ambulanti kod odabranog veterinara, kao i podizanje svijesti o zaraznim bolestima pasa sa posebnim fokusom na lajšmaniozu", navodi se u saopštenju.

Svi vlasnici pasa u Crnoj Gori dužni su da obezbijede identifikaciju (mikročipovanje), registraciju i vakcinaciju psa protiv bjesnila, kao i da posjeduju potvrdu o upisu u registar i vakcinaciji psa protiv bjesnila (pasoš).

"Identifikaciji pasa podliježu svi novorođeni psi koji se nalaze na teritoriji Crne Gore i to najkasnije 90 dana od datuma rođenja, odnosno prilikom prve vakcinacije protiv virusnih bolesti ili napuštanja legla. Identifikaciji podliježu i uvezeni psi koji nisu trajno identifikovani, a identifikacija se vrši 15 dana od dana ulaska u Crnu Goru", objašnjavaju iz Udruženja Korina.

Identifikacija pasa vrši se mikročipovima. Prilikom identifikacije psi dobijaju svoj jedinstveni identifikacioni broj koji se unosi u Centralnu bazu podataka. Mikročip za identifikaciju pasa i mačaka sastoji se od jedinstvenog petnaestocifrenog broja.

"Novčana kazna za fizička lica, odnosno vlasnike koji odbiju da izvrše registraciju svojih pasa iznosi od 100 eura do 1.000 eura, a ovom prilikom vlasnicima pasa iz Nikšića će biti pružena mogućnost da svoju zakonsku obavezu ispune potpuno besplatno", rekli su iz ovog udruženja.

Pozvali su sve zainteresovane građane da se prijave porukom na broj +382 (0) 69 90 07 07 (SMS, Viber, WhatsApp) ili putem društvenih mreža @teamkorina.

Bonus video: