Air Montenegro: Specijalni let evakuacije iz Izraela realizovan po najvišim standardima bezbjednosti

"Analize u domenu sigurnosti (safety) i bezbjednosti (security) rađene su u skladu sa kompanijskim internim procedurama, kao i sa nacionalnim i međunarodnim (ICAO, EASA) zahtjevima koji uređuju ovu oblast", ističe se u saopštenju Air Montenegra

16622 pregleda 6 komentar(a)
Dio putnika koji su evakuisani iz Izraela na podgorićkom aerodromu, Foto: Mediabiro
Dio putnika koji su evakuisani iz Izraela na podgorićkom aerodromu, Foto: Mediabiro

Kompanija Air Montenegro saopštila je danas da je po najvišim standardima bezbjednosti realizovala specijalni let evakuacije iz Izraela.

Crnogorski državljani, putnici iz regiona i još nekoliko država koji su avionom Air Montenegra evakuisani iz Izraela sletjeli su bezbjedno oko šest sati jutros na podgorički aerodrom.

U Izraelu od subote ujutro traje sukob izraelskih snaga i palestnske grupe Hamas.

"Nakon odluke Vlade o hitnoj evakuaciji te nakon svih procjena i pripremnih radnji i saglasnosti izvršnog direktora, organizovan je i izvršen specijalni let Podgorica – Tel Aviv sa ciljem evakuacije crnogorskih građana ali i građana susjednih i drugih država. Analize u domenu sigurnosti (safety) i bezbjednosti (security) rađene su u skladu sa kompanijskim internim procedurama, kao i sa nacionalnim i međunarodnim (ICAO, EASA) zahtjevima koji uređuju ovu oblast", ističe se u saopštenju Air Montenegra.

Iz te kompanije su dodali da je sprovedena je detaljna procjena rizika zajedno sa detaljnim planiranjem leta i postupanjem u nepredviđenim okolnostima.

"Mjere umanjenja su identifikovale način selekcije letačke posade, kabinskog osoblja, planiranje rute, vrijeme leta, komunikaciju tokom leta, praćenje situacije tokom leta i spremnost na reakciju u slučaju iznenadnih informacija dobijenih od izraelskih vlasti", piše u saopštenju Air Montenegra.

Navodi se da su sve strukture u kompaniji dale nemjerljiv doprinos u okviru djelokruga nadležnosti, te da su kroz timski pristup i bezrezervnu saradnju bili maksimalno posvećeni ovom zadatku, od trenutka iniciranja pripreme za ovaj let, pa do povratka i slijetanja na aerodrom Podgorica.

"Veoma kompleksna organizacija samog leta, koja je izvedena u saradnji Nacionalne avio kompanije sa Vladom Crne Gore, resornim Ministarstvom Kapitalnih Investicija i Ministarstvom vanjskih poslova, je pokazatelj važnosti nacionalne avio kompanije i njene vrijednosti koja nije mjerljiva bilansima. Sinergičnim pristupom, na efikasan način, sa svim službama kompanije nastavljamo da radimo u korist građana i privrede Crne Gore dok ćemo Državi biti siguran partner u daljim aktivnostima", izjavio je predsjednik borda direktora, Pavle Ljesar.

Iz Air Montenegra su rekli da najveća zahvalnost ide upravo posadi i zaposlenima, koji su dobrovoljno preuzeli odgovornost za izvršenje ovog složenog zadatka i djelom, a ne riječima, pokazali ljubav prema odabranom pozivu i odgovornost koju nosi sa sobom.

"Na kraju, postupanje u kritičnim situacijama i vršenje aktivnosti tokom izraženog nepovoljnog uticaja identifikovanih opasnosti, predstavlja dobru provjeru i potvrdu efikasno uspostavljenog sistema upravljanja", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: