Najmanje 15 crnogorskih državljana čeka da napusti Izrael

"Vijestima" je nezvanično u Ministarstvu vanjskih poslova saopšteno da se crnogorski državljani jave na krizni broj MVP-a, kako bi im dali instrukcije šta da rade i kako da što prije napuste Izrael

23867 pregleda 3 komentar(a)
Tel Aviv, 10. oktobra 2023. godine, Foto: Reuters
Tel Aviv, 10. oktobra 2023. godine, Foto: Reuters

Nakon eskalacije sukoba u Izraelu i pojasu Gaze, najmanje 15 crnogorskih državljana koji se nalaze u toj zemlji, danas želi da što prije napusti Bliski istok i domogne se Crne Gore.

Najmanje petoro crnogorskih državljana, kako su prenijeli "Vijestima", od jutros se nalaze na aerodromu u Tel Avivu, dok njih petoro i najvjerovatnije i još jedna petočlana porodica iz grada Netanja, žele da što prije napuste Izrael.

Mladić iz Crne Gore koji radi u Netanji kazao je "Vijestima" da im se iz Konzulata jutros prvo nisu javljali, a potom su im dali pojašnjenje i instrukcije da kupe slobodne avionske karte i da se redovnim linijama vrate u zemlju.

"Prve slobodne karte za povratak su u ponedjeljak i utorak. Kupili smo ih ali to nije garant da će letova i biti. Neki su već na aerodromu, nemaju karte ali čekaju da vide da li mogu da se ukrcaju na neki let ka Evropi", ispričao je on.

Crnogorac je ispričao da je u Netanji, gradu 30-ak kilometara udaljenom od Tel Aviva, mirno ali da izraelski avioni i helikopteri paraju nebo jer non-stop idu u ratne operacije...

"U prvim danima smo mislili da će se sve brzo smiriti ali sada se čini da rat eskalira. U mjestu gdje radim je velika zabrinutost, muškarci su gotovo svi mobilisani, tako da nam i Izraelci jutros govore da odlazimo jer ne sluti na dobro", naveo je on.

"Vijestima" je nezvanično u Ministarstvu vanjskih poslova saopšteno da se crnogorski državljani jave na krizni broj MVP-a, kako bi im dali instrukcije šta da rade i kako da što prije napuste Izrael.

U utorak ujutro avion Air Montenegra je iz Tel Aviva u Podgoricu dovezao 101 putnika, a evakuacioni let je organizovalo Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore.

"Iz Izraela je u Podgoricu doputovao 101 putnik, iz Crne Gore i još osam zemalja - Albanije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Kosova, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije i Švedske. Posebno smo zahvalni posadi koja je realizovala let, na primjeru hrabrosti i profesionalizma. Crna Gora je ponosna na vas", navelo je juče u objavi Ministarstvo vanjskih poslova na X mreži.

Bonus video: