Uz parove, podrška Podgorice i za žene koje žele biti majke

Pred odbornicima u Skupštini Glavnog grada u srijedu dopunjena odluka o naknadi troškova postupka MPO

1486 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Skupština Glavnog grada
Foto: Skupština Glavnog grada

Osim hetero parove koji žele da se ostvare kao roditelji, Glavni grad bi u tome mogao da podrži i žene bez partnera.

Takav predlog podržali su danas na sjednici članovi Odbora za društvene djelatnosti, međuopštinsku i međunarodnu saradnju.

O predlogu će na sjednici u četvrtak 12. oktobra raspravljati odbornici u Skupštini Glavnog grada.

"Vijesti" su nedavno objavile da je na dnevnom redu te sjednice Predlog odluke o naknadi troškova postupka medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO), ali i problematizovale to što odluka tretira samo bračne, odnosno vanbračne parove, ali ne i žene bez partnera, iako Zakon o MPO i njima priznaje pravo na liječenje neplodnosti na teret države.

Na sjednici Odbora za društvene djelatnosti, međuopštinsku i međunarodnu saradnju, kako je nezvanično rečeno „Vijestima”, uz jedan suzdržan glas, odlučeno je da odluka bude dopunjena.

U originalnom tekstu Predloga navedeno je da Glavni grad vrši naknadu troškova za ove postupke, a koji se ne obezbjeđuju iz sredstava Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) i koji su sprovedeni u skladu sa zakonom kojim se uređuje postupak.

Bilo je predviđeno da pravo na naknadu troškova imaju punoljetni žena i muškarac koji su u braku, odnosno vanbračnoj zajednici, da su državljani Crne Gore, sa prijavom prebivališta najmanje dvije godine neprekidno, neposredno prije podnošenja zahtjeva, a supružnik u trenutku podnošenja zahtjeva. Kandidati moraju da ispune uslov i da takvo pravo nisu ostvarili u nekoj drugoj jedinici lokalne samouprave i da se postupak za koji traže naknadu sprovodi u godini prijave.

Prema Predlogu, Glavni grad vrši naknadu troškova MPO prema cjenovniku zdravstvene ustanove koja je ovlašćena za sprovođenje postupaka, troškove pregleda ljekara specijaliste ginekologije/urologije u vezi sa MPO, troškove propisanih ljekova, a u vezi s postupkom MPO, kao i troškove smještaja za vrijeme postupka.

U odnosu na visinu troškova koje će pokrivati Glavni grad, navedeno je da parovi mogu da računaju na naknadu do 80 odsto, a ne više od 2.000 eura za postupak koji je sproveden u ovlašćenoj zdravstvenoj ustanovi na teritoriji Glavnog grada, do 60 odsto, a ne više od 2.000 eura za postupak u zdravstvenoj ustanovi koja se nalazi na teritoriji druge opštine.

Do 50 odsto, a ne više od 4.000 eura, parovi mogu da računaju na naknadu ako se postupak sprovodi u inostranstvu.

U tekućoj godini može se ostvariti pravo na naknadu troškova za najviše dva MPO postupka.

O tome kome će priznati pravo na naknadu, odlučuje Komisija, koju obrazuje Gradonačelnik.

Glavni grad je u 2021. i 2022. za liječenje neplodnosti izdvajao 10.000 eura godišnje. Tada nije postojala komisija, već je Grad sredstva opredjeljivao u odnosu na odluke koje donese Fondacija "I ja imam pravo da budem mama".

Nakon što su "Vijesti" ranije problematizovale to što je odluka o tome ko može da bude roditelj uz podršku Glavnog grada prepuštena u ruke jedne osobe, direktorice Fondacije, Glavni grad, ali i Opština Bar, koja je ostvarivala sličnu saradnju, prekinuli su tu praksu.

Odluku o naknadi troškova postupka MPO predložili su odbornici DPS-a Stefan Ćulafić, Maja Miročević Rotolo, Slađana Vujačić i Nermin Abdić, te Budimir Mugoša (SDP) i Miloš Mašković (SD) i nezavisni odbornik Aleksandar Saša Zeković (Građanska inicijativa "21. maj").

Bonus video: